Triathlonissa transsukupuoliset urheilijat voivat jatkossakin kilpailla naisten sarjassa

Triathlonin kansainvälinen lajiliitto äänesti, että transsukupuoliset urheilijat voivat jatkaa kilpailemista naisten sarjassa, mutta tiukennetuin ehdoin.

Naisten triathlonin lähtö Kansainyhteisön kisoissa viikko sitten perjantaina Birminghamissa.

5.8. 8:23

Triathlonin kansainvälisen lajiliiton World Triathlonin uusien sääntöjen mukaan transnaiset voivat kilpailla jatkossakin naisten sarjassa, mutta heille on luvassa aiempaa tiukempia rajoituksia. Asiasta kertoo The Guardian.

Aiemmin testosteronitasoja piti laskea vuoden ajan, nyt kauemmin. Myös vaadittava siirtymäaika miesten sarjoista naisten sarjoihin on pidentynyt.

Kilpaillakseen naisten sarjassa eliitti- tai ikäluokan triathlonkilpailussa transsukupuolisen urheilijan on osoitettava, että testosteronipitoisuus on ollut alle 2,5 nanomoolia litrassa jatkuvasti vähintään 24 kuukauden ajan.

Lisäksi vähintään 48 kuukautta on pitänyt kulua siitä, kun transsukupuolinen urheilija on kilpaillut miehenä missä tahansa urheilukilpailussa.

Uudet säännöt otetaan käyttöön ensi kuussa ja ne koskevat kansainvälisiä kilpailuita. Lajiliiton johtokunnan enemmistö oli päätöksen takana.

”Juuri hyväksymämme politiikka osoittaa, että asetamme oikeudenmukaisuuden periaatteen etusijalle, osallisuutta unohtamatta. Päätöksemme on täysin linjassa Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) suosituksen kanssa ja samanlainen kuin mitä muut kansainväliset liitot ovat tehneet viime kuukausina”, World Triathlonin puheenjohtaja ja KOK:n jäsen Marisol Casado sanoi.

Päätös on eri linjoilla kuin esimerkiksi uinnissa. Uinnin kansainvälinen kattojärjestö Fina äänesti kesäkuussa transsukupuolisten urheilijoiden mahdollisuudesta osallistua naisten arvokisoihin.

Jatkossa Fina edellyttää, että transsukupuoliset uimarit ovat saaneet sukupuolensa korjattua 12 ikävuoteen mennessä voidakseen osallistua naisten sarjan kilpailuihin. Käytännössä päätös rajaa transnaiset pois naisten sarjoista.

Lue lisää: Uimaliitto tukee Finan päätöstä transsukupuolisten uimareiden osallistumisen rajoittamisesta naisten kilpailuissa

Lue lisää: KOK: Jokaisen lajin asetettava säännöt trans­sukupuolisille urheilijoille: ”Hyväksymme sen, että kritiikkiä tulee”

Lue lisää: Yleisurheilupomo Coe myötäili Finan päätöstä transsukupuolisten uimareiden osallistumisrajoituksesta – ”Valitsen aina oikeudenmukaisuuden”

Lue lisää: Uintimaailma reagoi trans­naisten kisaamisen rajoittamiseen: ”Olen niin ylpeä lajistani”, ”Häpeä kaikille, jotka tukivat syrjivää päätöstä”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat