Venäjä ilmoitti olevansa valmis keskustelemaan vankien­vaihdosta Yhdysvaltojen kanssa koripalloilija Brittney Grinerin tuomion jälkeen

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov piikitteli Yhdysvaltoja ja sanoi neuvottelujen kuuluvan presidenteille.

5.8. 11:40

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on ilmoittanut Venäjän olevan valmis keskustelemaan vankienvaihdosta Yhdysvaltain kanssa.

Yhdysvaltalainen koripallotähti Brittney Griner tuomittiin Venäjällä torstaina yhdeksän vuoden vankeuteen huumeiden salakuljetuksesta ja hallussapidosta.

”Olemme valmiit keskustelemaan asiasta, mutta vain presidenttien Vladimir Putinin ja Joe Bidenin luoman kanavan kautta”, Lavrov sanoi lehdistötilaisuudessa vierailullaan Kambodzhassa.

Griner pidätettiin helmikuussa Moskovan lentokentällä, kun hänen matkatavaroistaan löytyi kannabisöljyä sisältäviä sähkötupakan patruunoita. Pidätys tapahtui joitakin päiviä ennen kuin Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa.

Yhdysvaltain presidentti julkaisi heti tuomion jälkeen lausunnon, jossa hän piti Grinerin vangitsemista väärin perustein tehtynä ja kehotti Venäjää vapauttamaan Grinerin.

Biden kertoi tekevänsä kaiken mahdollisen, jotta Griner pääsisi takaisin kotimaahansa.

Lavrov sanoi, että presidenttien välinen yhteys on yhä olemassa ja väitti, ettei Yhdysvallat pysty toimimaan "ammattimaisesti ja rauhallisesti".

”Jos amerikkalaiset päättävät jälleen ryhtyä julkiseen diplomatiaan ja julkaisevat jyrähteleviä julistuksia, se on heidän asiansa ja ongelmansa”, Lavrov sanoi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kertoi viime viikolla tehneensä ehdotuksen Grinerin sekä vakoilusta syytetyn entisen merijalkaväen sotilaan Paul Whelanin vapauttamisesta.

Grinerin seurajoukkueen Phoenix Mercuryn ja Connecticut Sunin torstaisen WNBA-liigan ottelun edellä pelaajat pitivät toisiaan käsistä 42 sekunnin mittaisen hiljaisen hetken ajan. Hiljaisen hetken pituus oli viittaus Grinerin pelinumeroon 42.

Mercuryn päävalmentaja Vanessa Nygaard sanoi tiedon tuomiosta olleen musertava joukkueelle.

”Tiesimme, että tämä on tulossa, olemme valmistautuneet siihen. Emme asettaneet toiveitamme Venäjän oikeuslaitokseen. Hänen rohkeutensa ja voimansa ovat ällistyttäneet minua”, Nygaard sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat