Lassi Etelätalo nousi jälleen takaa keihäs­mestariksi: ”En vain halunnut hävitä”

Toni Kuusela heitti uran toiseksi parhaan heittonsa ja varmisti paikan EM-kisoihin. Etelätalon valmentaja olisi sijoittunut 50 vuotta sitten heittämällään tuloksella neljänneksi.

Lassi Etelätalo ratkaisi keihäsmestaruuden viimeisellä heitollaan.

7.8. 19:43

Joensuu

Lassi Etelätalo todisti sen jälleen: hän heittää keihäänsä pitkälle juuri silloin, kun pitääkin.

Etelätalo nousi Kalevan kisoissa Suomen mestariksi viimeisellä heitollaan. Tulos 84 metriä ja 62 senttiä on hänen pisin heittonsa kahdeksaan vuoteen.

Heinäkuussa 2014 Etelätalo heitti samalla Joensuun Keskuskentällä ennätyksensä 84,98.

MM-kisoissa kuudenneksi heittänyt Etelätalo ohitti viimeisellään siihen asti kisaa johtaneen Toni Kuuselan (84,01), joka varmisti kakkossijallaan paikan EM-kisoihin.

”En vain halunnut hävitä. Sitten, kun pitää heittää viimeisellä pitkälle, niin heitetään. Viimeinen heitto oli väkisin kaivettu. Se on hienonnäköistä, kun joku onnistuu viimeisellään”, Etelätalo sanoi.

Kalevan kisat näyttivät, että Etelätalo on Suomen vahvin keihäslenkki tulevissa EM-kisoissa – tosin muitakaan ei sovi sulkea pois mitalikahinoista.

Etelätalo uskoi, että heittokunto pysyy hyvänä seuraavat pari viikkoa. Ennen EM-kisaa ohjelmassa on kevyttä harjoittelua.

”Harjoituksissa tulee vähän sellaisia Yrjölän ylimääräisiäkin, että saa onnistumisen. Treenit päätän hyvään suoritukseen, että jää hyvä fiilis.”

Yrjölän ylimääräisillä Etelätalo viittasi kuulantyönnön suomalaiseen voimahahmoon Matti Yrjölään, joka kilpaili samaan aikaan kuin keihäänheittäjä Leo Pusa.

”Leo on kertonut, että Yrjölällä oli kuulemma tällaisia taipumuksia (päättää treeni hyvään heittoon)”, Etelätalo nauroi.

Leo Pusa on Etelätalon valmentaja. Pusa uskoo, että Etelätalo pystyy heittämään tällä kaudella ennätyksensä, kun kaikki osuu kohdalleen.

Joensuussa 50 vuotta sitten pidetyissä Kalevan kisoissa Pusa sijoittui keihäässä neljänneksi tuloksella 80,06. Sillä olisi sijoituttu vuonna 2022 neljänneksi.

Toni Kuusela sai vihdoin pitkän heiton oikeaan paikkaan.

Kuuselan kanssa Suomen kolmannesta edustuspaikasta kisannut Toni Keränen oli kolmas. Myös hän heitti hyvän kaaren tiukassa paikassa 82,52.

EM-kisojen kolmas edustaja Oliver Helander heitti vain yhden heiton (76,22) ja oli seitsemäs. Helanderin selkä kramppasi. Hän menee varatoimena magneettikuvaukseen maanantaina.

”Selkä kramppasi aika pahasti ekan heiton jälkeen. Sen jälkeen ei ollut mitään mahdollista enää heittää. Vaikea liikkua. Harmittaa, sillä olisin melko varmasti heittänyt pitkälle ja voittanut muuten”, Helander sanoi.

Selkäkrampin saanut Oliver Helander seurasi mietteliäänä muiden heittämistä.

Kuusela osasi odottaa, että Etelätalo voi mennä hänen ohitseen päätöskierroksella.

”Tiesin, että sieltä se taas tulee. On se sellainen piikki lihassa, mutta ei se haittaa. Hyvä, että on hyviä kisoja”, Kuusela sanoi hyväntahtoisesti kolmannen Suomen mestaruutensa voittaneesta Etelätalosta.

Kuusela sanoi jo perjantain keihäskarsinnan jälkeen, että heitto näyttää pitkästä aikaa hyvältä. Kalevan kisojen hopeatulos on hänen uransa toiseksi paras.

”Puhutaan paljon, että puhun paljon, mutta sitten, kun osuu yhtään sinne päin se on tuolla (84 metriä). Sen jälkeen innostuin vähän liikaa”, Kuusela sanoi.

Hänen kisan toiseksi paras heittonsa kantoi vain 77,68.

”Kaikki muut heitot olivat vähän kuin juosten kustuja. Mutta ei haittaa, minä menen EM-kisoihin. Se on tosi iso homma. Eiköhän kelkka nyt vähän käänny, niin luulen. Olin niin pettynyt alkukesään”, Kuusela sanoi.

EM-paikan hävinnyt Keränen tyytyi kohtaloonsa, vaikka lähti hakemaan muutakin kuin mitalia. Karsintajärjestelmä sai häneltä kiitosta.

”Oli niin reilu peli kuin voi olla. Oli selkeät säännöt, hyvä systeemi.”

Jos joku EM-kisoihin valituista heittäjistä ei voisi kilpailla Münchenissä, Keränen saisi hänen paikkansa.

”Ainakin tiedetään, että varamieskin on iskukykyinen, positiivinen tilanne. Hyvä, että mitaleille vaadittiin tuollainen tulos. Ei voi sanoa, että olisi saanut mitään ilmaiseksi”, Keränen sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat