Aurinkoinen Helsinki ihastuttaa Supercupin saksalais­vieraita: ”Tämä on kaunis kaupunki”

Jalkapallokansa juhlii Supercupin finaalipäivänä Helsingin keskustan ja Olympia­stadionin välisellä alueella. Fanijuhlat ja kannattajien marssi värjäävät kaupungin valkoiseksi.

Jonas Benz (edessä), Bettina Benz (edessä oikealla) ja David Seddig (takana vasemmalla) virittäytyvät Supercupin tunnelmaan Eintracht Frankfurtin kannattajien omassa Fanfest-juhlassa Kaisaniemen puistossa.

10.8. 20:15

Helsinki on keskiviikkona valkoinen kaupunki, kun sekä Real Madridin että Eintracht Frankfurtin kannattajat pukeutuivat suosikkijoukkueensa pelipaitaan.

Erityisen valkoista on Kaisaniemen puistossa, jossa jalkapallon Supercupin finaalin saksalaisen haastajajoukkueen kannattajat pitävät omia juhliaan. Sää on lämmin ja tunnelma rento. Hiekkakentän reunoilla myydään olutta, makkaraa ja hatšapureja.

Eintracht-henkiset jalkapallovieraat ovat varanneet Helsingin ytimestä oman alueensa. Syy on selvä – heitä on paikalla vähintään 8 000. Sen verran pääsylippuja päätyi kannattajille seuran lippukiintiön kautta. Realin kiintiöstä käytettiin alle 2 000 lippua.

”Tulimme tänne eilen [tiistaina] lautalla. Lensimme Tallinnaan ja tulimme siitä Helsinkiin lautalla. Huomenna palaamme Frankfurtiin suoralla lennolla”, Bettina Benz kertoo.

Hän valmistautuu illan otteluun yhdessä Jonas Benzin, Stefan Benzin, Miklas Benzin, David Seddigin ja Marc Seddigin kanssa.

”Tämä on kaunis kaupunki. Ehdimme katsella aamulla hieman nähtävyyksiä ennen kuin tulimme tänne.”

Jonas Benz (edessä vas.), Bettina Benz, David Seddig (takana vas.), Marc Seddig sekä Stefan Benz (taaimmaisena) nauttivat ajastaan Suomessa ja Helsingissä.

Seurueen matkan pääkohde on turisteille tuttu Olympiastadion. Iltakymmeneltä alkavaan otteluun siirrytään näkyvästi.

”Tietysti marssimme sinne. Meidän täytyy. Teimme sen myös Sevillassa ja Barcelonassa”, Bettina Benz sanoo viime kevään ikimuistoisiin pudotuspeleihin viitaten.

Eintracht pudotti FC Barcelonan puolivälierissä ja voitti Sevillassa pelatussa finaalissa Glasgow Rangersin.

Nykypäivä lyö Helsingissä kättä menneisyyden kanssa, sillä saksalaisten Fanfestin vieraana on lukuisia seuralegendoja 1950- ja 1960-lukujen taitteesta.

”On hienoa nähdä vanhoja mestareita, ja myös muiden kannattajien tapaaminen on mukavaa. Olemme käyneet myös virallisella fanialueella, josta ostimme t-paitoja ja huiveja”, Bettina Benz sanoo Kansalaistorin Fan Festivaliin viitaten.

Madridilaiset Javier Bravo (vas.) ja Gonzalo Bravo valmistautuvat Supercupiin jalkapallotennistä pelaten.

Espanjalaiset Gonzalo Bravo ja Javier Bravo esittelevät taitojaan virallisen fanialueen nurkasta löytyvällä jalkapallotenniskentällä.

”Olemme olleet fanialueella ehkä muutaman tunnin. Suomeen tulimme noin viikko sitten”, Gonzalo Bravo kertoo.

Madridista saapunut kaksikko on pukeutunut Real Madridin pelipaitoihin. Jalasta löytyvät farkut ja lenkkarit, mutta peli kulkee ja vastustajat kaatuvat.

Samaa he toivovat illaltakin. Veljekset suuntaavat fanialueelta Olympiastadionille, mutta toisin kuin saksalaisilla, heillä ei ole tietoa mahdollisesta kannattajamarssista.

”En tiedä tarkkaan, mitä sen kanssa tapahtuu”, Gonzalo Bravo sanoo.

Gonzalo Bravo saapui Suomeen noin viikko sitten.

Fanialueen vetonauloihin kuuluvien Supercupin, Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan voittopokaalien luo valuu porukkaa tasaisena virtana.

Jalkapallon ystävillä on mahdollisuus kuvauttaa itsensä pokaalien kanssa. Irakista kotoisin oleva Sama Saleh, 17, käyttää tilaisuutta hyväkseen.

”Haluaisin mennä illan otteluun, mutta minulla ei vielä ole lippuja. Toivottavasti veljeni saa hankittua liput, jotta pääsen sinne”, Saleh sanoo.

Real Madridin pelipaitaan pukeutunut Saleh on asunut Helsingissä neljä vuotta.

”Tämä fanialue on todella cool. Suosikkipelaajani on Karim Benzema.”

Real Madridin paitaan pukeutuneen irakilaisen Sama Salehin suosikkipelaaja on Karim Benzema.

Espoolainen Eero Juuti poseeraa Real Madridin joukkuekuvan edessä suosikkiseuransa peliasussa. Paidan selässä komeilee Karim Benzeman nimi.

Illalla 8-vuotias Juuti näkee suosikkinsa ensimmäistä kertaa.

”Minulla on iskä, isoveli ja isoveljen kummisetä mukana”, Juuti kertoo.

Hänen isänsä Hannu Juuti kertoo lippujen hankintapäätöksen olleen helppo. Tapahtuman harvinaisuus houkuttaa jalkapallon katselusta pitävää perhettä.

”Kun mahdollisuus tuli, niin totta kai yritimme saada lippuja ja onnistuimme. Mahtavalla fiiliksellä lähdetään katsomaan illalla. Sää suosii ja fiilis on hyvä.”

Eero Juuti tuulettaa fanialueella suosikkiseuransa Real Madridin joukkuekuvan edessä.

Palloliiton tapahtumatoiminnan päällikön Kalle Marttisen keskiviikko on sujunut suunnitellusti. Kaikki näyttää hyvältä muutamaa tuntia ennen ottelun alkua.

”Saamieni raporttien mukaan sekä Frankfurt-fanien kokoontumisessa että Fan Festivalilla on ollut hyvä tunnelma”, järjestelyistä Palloliiton projektijohtajana vastaava Marttinen sanoo.

Hänen päivänsä koostuu muutamista kokouksista, joissa käydään läpi vielä kerran se, että kaikki ovat samalla tietotasolla. Ohjelma on lähinnä asioiden tarkistamista.

”Itse asiassa mukavan rauhallinen päivä on ollut”, hän sanoo.

Tunnelma fanialueella näyttää rennolta ja hyväntuuliselta. Turvallisuuspäällikkö sekä järjestyksenvalvojien esimies kieltäytyvät kuitenkin kommentoimasta päivän kulkua. Se on kaksikon mukaan Palloliiton tehtävä.

Eintracht Frankfurtin kannattajat marssivat Kaisaniemen puistosta Mannerheimintietä pitkin Olympiastadionille.

Fanialueella riittää tapahtumia laidasta laitaan. Anna Abreu esiintyy ennen ottelua ja Darude puoliajalla.

Alkuillan yhteiskaraoke ei näytä kiinnostavan ketään. Lisäksi A-Tyypin ja Antero Mertarannan hitti Ihanaa Leijonat, ihanaa vaikuttaa täydelliseltä virhearviolta jalkapallopäivän ohjelmanumeroksi myös karaoken yhteydessä.

Iltapäivän tähtivieraat Perparim Hetemaj, Mika Väyrynen ja Pekka Lagerblom pureutuvat Tero Karhun tentissä myös HJK:n torstaiseen europeliin.

HJK näkyy Supercup-kansan keskuudessa muutenkin paremmin kuin kertaakaan tällä kaudella. Lentolehtiset ja julisteet kertovat tärkeästä Maribor-ottelusta.

Hetemaj odottaa Supercupista laadukkaiden joukkueiden viihdyttävää ja maalirikasta ottelua. Lagerblom pohtii altavastaajan aseman sopivan Eintrachtille ja Väyrynen ennakoi Olympiastadionin illasta tulevan ”ihan mieletön tapahtuma”.

Olympiastadionilla on rauhallista illalla seitsemän aikaan.

Mannerheimintie täyttyy laulavista saksalaisista iltakuuden jälkeen. Kulkue saapuu Olympiastadionille täsmällisesti juuri ennen porttien avaamista. Kello on 18.55.

Järjestyksenvalvojien rivistö päästää jalkapallokansan sisään neljä minuuttia myöhemmin. Kaikki vaikuttaa rauhalliselta. Poliisit tarkkailevat tilannetta sivusta.

Virkavalta ei kommentoi päivän kulkua omalla nimellään. Anonyyminä irtoaa kuitenkin arvio tilannekuvasta iltaseitsemään asti.

”Ihan hauskaahan tämä on.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat