Ruotsin kiekkolegenda Börje Salming sairastui vakavasti: ”Kaikki muuttui hetkessä”

Jääkiekkoperhe toivotti Toronton entiselle puolustajasuuruudelle voimia taisteluun.

Börje Salming kuvattuna vuonna 2015.

10.8. 18:05

Ruotsalainen jääkiekkosuuruus Börje Salming kertoo sairastavansa parantumatonta ALS-tautia. Kaikkien aikojen ruotsalaispelaajiin kuuluva Salming, 71, kertoi asiasta uutistoimisto TT:lle.

Salming kertoi toukokuussa Expressenin haastattelussa, että hänellä oli ollut puhevaikeuksia.

”Olen saanut tiedon, joka on ravisuttanut minun ja perheeni elämää. Merkit, jotka viittasivat siihen, ettei kaikki ole kunnossa kehossani, osoittautuivat ALS-taudiksi. Kaikki muuttui hetkessä”, Salming sanoi tiedotteessa.

ALS-tauti rappeuttaa lihasten toimintaa ohjaavia liikehermosoluja ja johtaa vähitellen lihasten surkastumiseen.

”En tiedä, millaisia päiviä edessäni on, mutta tiedän, että en ole koskaan kohdannut yhtä suurta koettelemusta. Sairauteen ei ole parannuskeinoa, mutta tiedän, että tiede löytää siihen joskus vastauksen. Nyt minun pitää luottaa lääkkeisiin”, jotka hidastavat taudin kulkua.

Salmingista tuli NHL:n ensimmäinen eurooppalainen tähtipelaaja, kun hän siirtyi Brynäsistä Toronto Maple Leafsiin 1973. Puolustaja edusti kanadalaisseuraa 16 kauden ajan ja pelasi kaikkiaan 1 148 NHL:n runkosarjaottelua tehopistein 150+637=787.

Kiirunalaissyntyinen Salming valittiin jääkiekon kunniagalleriaan eli Hall of Fameen ensimmäisenä ruotsalaispelaajana vuonna 1996.

Jääkiekkoperhe Ruotsissa ja Pohjois-Amerikassa toivotti Salmingille voimia taisteluun sairauden kanssa.

”Börje on aina ollut idolini ja roolimallini, ja ajattelen häntä näinä vaikeina aikoina. Tiedän, että hän taistelee, aivan kuin jäällä. Börje on soturi”, Salmingin jalanjäljissä NHL:n puolustajaeliittiin noussut Nicklas Lidström viestitti TT:lle.

Salmingin ikätoveri ja puolustajan kanssa samaan aikaan Pohjois-Amerikassa pelannut Anders Hedberg muistutti Salmingin positiivisesta elämänasenteesta.

”Hänen koko persoonansa on optimistinen, ja se näkyi jo hänen pelivuosinaan. Börje, anna palaa. Pysymme yhdessä”, Hedberg sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat