HJK otti miljoonien eurojen arvoisen voiton ja eteni lohkovaiheeseen: ”Ei voi olla kuin tyytyväinen”

HJK pelaa syksyllä joko Eurooppa-liigan tai Konferenssiliigan lohkovaiheessa.

HJK:n Santeri Hostikka (toinen oik.) pääsi Bojan Radulovićin (oik.) syleilyyn 1–0-maalinsa jälkeen. Onnittelijoiden joukossa oli myös maalin syöttäjä Lucas Lingman.

11.8. 20:52 | Päivitetty 11.8. 22:21

HJK–NK Maribor 1–0

Yhteismaalit 3–0

Torstai-ilta Töölön Bolt-areenan uumenissa. Helsingin Jalkapalloklubi on voittanut slovenialaisen NK Mariborin 1–0 ja varmistanut paikkansa europelien lohkovaiheeseen neljättä kertaa seuran historiassa. Pukukopissa soi J. Karjalaisen Sankarit.

Osa sankareista valuu koppiin kauan sen jälkeen kun Suomi-rockin ikivihreä on ehtinyt vaihtua muihin kappaleisiin. Kenelläkään ei ole kiire mihinkään.

16-kertainen Slovenian mestari jäi Eurooppa-liigan kolmannella karsintakierroksella täysin HJK:n jalkoihin. Yhteismaalit 3–0 eivät jätä selittelyille sijaa.

”Paljon duunia ja itsekuria jengiltä. Kaksi hyvää esitystä, puolustettiin vahvasti, pidettiin kaksi nollapeliä ja tehtiin kolme maalia”, Lucas Lingman iloitsi.

”Ei voi olla kuin tyytyväinen.”

Lingmanilla oli jalkansa pelissä otteluparin sinetöineessä tilanteessa. Hän sai pallon Murilon rajaheitosta ja syötti rangaistusalueen rajan tuntumaan Santeri Hostikalle.

Hostikka otti pystysyötön haltuunsa Vladan Vidakovićin ja Gregor Sikošekin välissä ja laukoi pallon varmasti oikeaan alanurkkaan ohi Menno Bergsenin.

”Vähän aluksi mietin, että olikohan liian kova syöttö, mutta ’Santtu’ on taitava äijä. Otti hyvin haltuun ja viimeisteli ihan loistavasti. Tärkeä maali”, Lingman sanoi.

”Se oli hyvä syöttö, ei yhtään liian kova. Tosi hyvä syöttö siihen yläjalalle. Pääsi kääntymään hyvin ja laittamaan alakulmaan”, Hostikka kuittasi Lingmanin arvelut.

54. minuutilla syntynyt osuma vei HJK:n kolmen maalin karkumatkalle ja tappoi Mariborin haaveet otteluparin voitosta. HJK oli matkalla Eurooppaan, kuten Klubipääty lauloi johtomaalin jälkeen.

Lohkovaihe oli tuossa vaiheessa enää reilun puolen tunnin päässä. Millaista siinä tilanteessa oli pelata kotiyleisön edessä?

”Siinä on tosi kiva pelata. Tietää, että ei ole mitään hätää, vastustajat eivät pääse paikoille, pystyy puolustamaan hyvin ja hyökkäämään hyvin vastaan”, Hostikka vastasi.

Lingman lisäsi joukkueella olleen tarpeeksi itsevarma olo kolmen maalin johdossa.

”Mutta silti pitää tehdä koko ajan duunia loppuun asti, eikä lopettaa missään vaiheessa. Kaikki ovat kuitenkin hyviä jengejä Euroopassa, ja jos nukahdat hetkeksi, niin ei sitä ikinä tiedä.”

”Mielestäni me kyllä tapettiin niiden flow siihen loppuun”, hän jatkoi.

HJK sai Mariborin vastaansa otolliseen aikaan, sillä ”Vijoličastin” kausi on alkanut heikosti. Slovenian liigan jumbo joukkue on voittanut vain yhden neljästä pelistään.

HJK on pelannut itsensä asemaan, jossa kauden voidaan katsoa olevan onnistunut lohkovaihepaikan ja Suomen mestaruuden myötä.

Ensin mainittu on nyt saavutettu, mutta Veikkausliigassa riittää taisteltavaa.

”Kaikki tietävät, että HJK:n ykköstavoite on voittaa Veikkausliiga”, Lingman sanoi.

”Loppukauden aikataulusta tulee tosi tiukka. Paljon pelejä ja tosi isot panokset. Saa olla koko ajan hereillä ja antaa sata prosenttia”, Hostikka jatkoi.

Torstain voitto oli HJK:lle miljoonien eurojen arvoinen. Jo paikka Konferenssiliigassa tuo seuralle noin kolmen miljoonan euron potin.

Seuraavaksi HJK kohtaa tanskalaisen Silkeborg IF:n. Otteluparin voittaja saa paikan Eurooppa-liigasta, ja häviäjäkin pääsee Konferenssiliigan lohkovaiheeseen.

”Vastaan tulee varmasti pari askelta kovempi joukkue”, Hostikka ennakoi.

”Lähdetään tosi kovalla itseluottamuksella haastamaan ja pääsemään Eurooppa-liigaan.”

Tausta

HJK eurolohkoissa

  • 1998–99: HJK selvisi Mestarien liigan lohkovaiheeseen kukistamalla FC Jerevanin ja FC Metzin. Lohkossa HJK kohtasi PSV Eindhovenin, 1. FC Kaiserslauternin ja SL Benfican. Kuuden ottelun saldona viisi pistettä ja nelossija.

  • 2014–15: HJK aloitti eurokesän Mestarien liigan karsinnoilla ja pudotti Eurooppa-liigan playoff-kierroksella Rapid Wienin. Eurooppa-liigan lohkossa vastaan tulivat FC Kööpenhamina, Club Brugge ja Torino FC. Kuuden ottelun saldona kuusi pistettä ja kolmossija.

  • 2021–22: HJK:n tie vei Mestarien liigan ja Eurooppa-liigan karsinnoista uuteen Konferenssiliigaan, jonka lohkossa vastaan tulivat LASK Linz, Maccabi Tel Aviv FC ja Alashkert FC. Kuuden ottelun saldona kuusi pistettä ja kolmossija.

  • 2022–23: Mestarien liigan karsinnoilla aloittanut HJK varmisti torstaina paikan Eurooppa-liigan playoff-kierrokselle ja eurolohkoihin. HJK kohtaa seuraavaksi tanskalaisen Silkeborg IF:n. Otteluparin voittaja Eurooppa-liigaan ja häviäjä Konferenssiliigaan.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat