Kultamitalivalmentaja Olli Ohtonen unohti vaimolleen antamansa ohjeen ja lähtee täyden matkan triathlonille viettämään ”tyky-päivää”

Iivo Niskasen valmentaja Olli Ohtonen on pitänyt itsensä hyvässä kunnossa. Hän kertoo olleensa kiinnostunut triathlonista jo oman hiihtouransa aikana.

Olli Ohtonen työskentelee Jyväskylän yliopiston liikunta­teknologian yksikössä ja Olympia­valmennus­keskus Vuokatti-Rukan tutkimus- ja kehitysjohtajana.

12.8. 13:29 | Päivitetty 12.8. 14:48

Iivo Niskasen valmentajana parhaiten tunnettu Olli Ohtonen muistelee antaneensa vaimolleen tiukan ohjeen neljä vuotta sitten Tallinnassa.

”Taisin pyytää vaimoa pitämään huolta, että en enää lähde tällaisiin höpsötyksiin”, Ohtonen sanoi perjantaina HS:lle lievästi hekotellen.

Tuolloin Tallinnassa Ohtonen oli kolmannella yrittämällä onnistunut tavoitteessaan päästä täyden matkan triathlon läpi alle kymmenen tunnin.

Vaikka silloin väsyneenä tympäisi, on Ohtonen nyt neljän vuoden tauon jälkeen lähdössä jälleen samaan rääkkiin. Hän osallistuu lauantaina Kuopion Tahkolla täyden matkan Ironman-triathloniin.

”Niin se menee, että kun aika kuluu ja asiat unohtuvat, niin taas ollaan viivalla.”

Kyse on jo viime syksynä päätetystä projektista ja pienimuotoisesta vedonlyönnistä, jonka toisena osapuolena on kokenut ja menestynyt täyden matkan triathlonisti Teemu Lemmettylä, Ohtosen pitkäaikainen työpari hiihtolajien suksihuollon arvokisa­hankkeessa.

”Teemun kanssa sovittiin viime syksynä, että lähdetään pitämään tyky-päivä Tahkolle. Huonompiakin tapoja on. Tosin kyllä tässä aika huonon olon saa illaksi, kun vetäisee kisan läpi.”

Ohtonen kertoi saavansa Lemmettylältä tunnin aikahyvitystä lopputuloksissa. Ohtosen tavoitteena on alittaa jälleen kymmenen tuntia. Jos se onnistuu, niin Lemmettylän pitää vetää tuntia nopeammin voittaakseen vedon.

Ensimmäisen täyden matkan triathloninsa eli 3,8 kilometriä uintia, 180 kilometriä pyöräilyä ja 42 kilometriä (maraton) juoksua hän veti vuonna 2013 Kööpenhaminassa.

Hiihtouransa jälkeen 43-vuotias Ohtonen on pitänyt itsensä hyvässä kunnossa, ja perus­kestävyyslenkit Niskasen kanssa sujuvat edelleen.

”Tämä on tällaista kuntoilu- ja harrastetoimintaa, jolla pidetään yllä motivaatiota harjoitteluun”, Ohtonen määrittelee.

Talvella Ohtonen hiihti normaaliin tapaan paljon, ja tavoitteellisempi harjoittelu Tahkon kisaa varten alkoi toukokuussa.

Ohtonen kertoo keskittyneensä harjoittelussa erityisesti pyöräilyyn, koska siinä on saavutettavissa eniten ajallista hyötyä.

”Kaksi kertaa olen käynyt märkäpuvun kanssa järvessä uimassa, joten siihen en ole paljon panostanut. Pyörää tulee selvästi eniten ja juoksua jonkin verran. Viikossa harjoituskertoja kertyy 3–4 ja tunteja 5–12.”

Se ei Ohtosen mukaan juurikaan poikkea siitä määrästä harjoittelua, jolla hän on pitänyt kuntoaan yllä hiihtouran jälkeen.

Kesän aikana Ohtonen on saanut tehtyä joitakin pyöräily­harjoituksia niin, että hän on ajanut rullasuksilla hiihtäneen Niskanen kanssa.

”Silloin en ole kuitenkaan ajanut kisapyörällä.”

Lue lisää: Lentomatkustamisen ongelmat johtivat triathlon­kisan järjestäjien hätähuutoon: kymmenet suomalaiset tarjoutuivat auttamaan

Monelle aikuisena triathlonin aloittaneelle uinti on se laji, jonka kanssa on aluksi haasteita, jos tekniikka ei ole hallussa.

Ohtosella oli kuitenkin uintiin hyvät pohjat teknisesti, koska hän kävi lapsena pari vuotta Kajaanin Uimaseuran harjoituksissa.

”Siltä pohjalta on ponnistettu. Kun osaan uida, en ole siihen kauheasti panostanut nyt aikuisiällä. Se täyden matkan uinti menee ajassa 1.05–1.10, jos mitään erikoisuuksia ei satu. Vaikka satsaisin todella paljon uintitreeniin, se aika ei monta minuuttia paranisi”, Ohtonen sanoi.

Triathlonista Ohtonen kertoo olleensa viehättynyt jo vuonna 2010 päättyneen hiihtouransa aikana.

”Kun lopetin, niin aika nopeasti tuli tavoite, että pitää käydä tekemässä täyden matkan triathlon. Takaraivossa oli ollut jonkinlainen intohimo kokeilla tällaisia, mutta mitään säännöllistä tämä ei ole ollut, vaan jokainen tapahtuma on tullut erikseen, että voisi käydä vielä.”

Tahkolla Ohtonen osallistui vuonna 2015 toisen kerran täyden matkan triathlonille. Nyt mukaan innosti se, että Tahko sijaitsee Kajaanissa asuvan Ohtosen näkökulmasta ”melkein naapurissa”.

”On äärimmäisen hieno juttu, että Suomessa tällainen järjestetään. Kymmenen tunnin alitus on jälleen tavoitteena. Sitä varten kaiken pitää kyllä onnistua. Tavoite on aina sellainen asia, joka motivoi ja ohjaa tekemään harjoittelua vähän järkevämmin.”

Ohtosen ja Lemmettylän kanssa samaan 40–44-vuotiaiden miesten ikäluokka­sarjaan on ilmoittautunut myös yhdistetyn olympia­voittaja ja maailman­mestari Hannu Manninen, joka kilpaili Tahkolla myös viime vuonna.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat