Saga Anderssonilla jälleen tyly kohtalo: karsiutui ensimmäisenä jatkosta, kuten MM-kisoissa

Pikajuoksujen outo sääntö EM-kisoissa harmittaa Samuli Samuelssonia: ”Kaikkien pitäisi tulla alkueriin”. Kristian Pulli 14:s pituuskarsinnassa. Kuulanaiset, Salla Sipponen, 400 metrin juoksijat ja kolmiloikkaaja Lipsanen karsiutuivat.

Saga Andersson EM-karsinnassa maanantaina Münchenissä.

15.8. 13:06 | Päivitetty 15.8. 22:05

München

SAGA ANDERSSON koki toisen kerran peräkkäin tylyn kohtalon yleisurheilun arvokisoissa.

Vantaalainen putosi ensimmäisenä naisena seiväshypyn EM-finaalista samalla tavalla kuin kuukausi sitten MM-kisoissa Eugenessa.

Vielä ennen karsinnan viimeistä hyppyä Andersson oli menossa finaaliin kahdentenatoista hyppääjänä. Britti Sophie Cook ylitti kuitenkin 450 senttiä ja pudotti Anderssonin.

”440:n ylityksen jälkeen tuntuma kropassa oli tosi huono ja aloin liian paljon miettiä sitä. Aloin suoraan puskea hyppyjä siitä eteenpäin. Viimeisen hyppyyn sain jotakin rentoutta. Se oli voitto minulle, vaikka hyppy olikin limbo”, Andersson sanoi.

Wilma Murto ylitti kolmannellaan 450 ja Elina Lampela ensimmäisellään 440. Myös Andersson ylitti 440 ensimmäisellään, mutta 440 meni vasta kolmannella yrityksellä. Se ratkaisi seiväsmatematiikan ja jatkopaikan.

”Tosi hyvä fiilis jäi finaalia ajatellen. Sain hyvän tuntuman hyppypaikkaan. Tuulet eivät ole kovia, vaikka pyörivät. Perinteinen stadionpaikka”, Murto sanoi.

Samuli Samuelsson on juossut tänä kesänä satasen SE:n 10,16. EM-areenalla hän juoksi 10,39.

Samuli Samuelsson putosi ensimmäisenä suomalaisena jatkosta EM-yleisurheilussa.

Hän juoksi maanantain aamupäivänä 100 metrin alkuerissä ajan 10,39, joka ei riittänyt välieräpaikkaan.

Sadalla metrillä välieriin pääsi ilman alkueriä 14 EM-tilaston parasta juoksijaa. Jos joku näistä jää pois kisoista, hänen tilalleen ei oteta uutta juoksijaa.

Alun perin olympiavuosien EM-kilpailuihin luotiin vuonna 2016 linjaus, että EM-tilaston 12 parasta menee pika- ja aitajuoksumatkoilla suoraan välieriin

Säännöllä haluttiin säästää juoksijoita samana vuotena käytäviin olympiakisoihin Riossa, eikä sitä ole kumottu.

”En henkilökohtaisesti pidä siitä, että laitetaan urheilijoita eriarvoiseen asemaan. Kaikkien pitäisi tulla alkueriin varsinkin, kun on nykyinen vilppilähtösääntö. Se on arvokisojen suola, että alkuerissä voi tippua koviakin nimiä pois”, Samuelsson sanoi.

Alkueräjuoksuunsa Samuelsson ei ollut tyytyväinen. Varsinkin lähtökiihdytys oli voimaton. Samuelsson on sairastellut elokuun alussa pidettyjen Kalevan kisojen jälkeen.

”En pysty sanomaan, vaikuttiko sairastelu juoksuun”, Samuelsson sanoi.

Samuelsson juoksi kesällä satasen SE:n 10,16. Hänellä oli alkueränsä nopein tilastoaika. Alkuerien kokonaisajoissa hän oli kahdestoista.

”Juoksu oli aika pehmeä kauttaaltaan. Ei jännittänyt. Olin aika varma, ettei tuolla pääse jatkoon. Uskoin, että välieriin tarvitaan sellainen 10,3:n alaosia oleva aika”, Samuelsson sanoi.

Samuelsson EM-kisat jatkuvat myöhemmin tällä viikolla Suomen pikaviestissä.

Kristian Pulli ei saanut EM-kisoissakaan tarpeeksi mittaa pituushyppyihinsä. Pulli oli pituuskarsinnassa 14:s tuloksella 770 senttiä. Finaaliin olisi tarvittu neljä lisäsenttiä.

MM-kisoissa Pulli oli karsinnassa 26:s tuloksella 756 senttiä.

Pullilla on ollut tällä kaudella terveysongelmia. Hänellä on ollut nivusvaivaa, joka rajoittaa maksiminopeutta. Pituus on ennen kaikkea nopeuslaji.

”Terveys on mennyt eteenpäin. Vireys on kysymysmerkki”, Pulli sanoi sunnuntaina kisan aattona.

Kaksi vuotta sitten Pulli leiskautti SE:n 827. Tänä vuonna hän on hypännyt kahdeksan metriä.

Senja Mäkitörmä ja Eveliina Rouvali karsiutuivat naisten kuulantyönnön finaalista. Rouvali työnsi viidennen kerran tänä kesänä yli 17 metriä (17,07) ja oli 17:s.

Mäkitörmä työnsi parhaallaan 16,94 ja oli 19:s.

”Kun 17,33 riitti finaaliin, se harmittaa, ettei saanut sitä itse työnnettyä”, Mäkitörmä sanoi.

Salla Sipponen oli kymmenes kiekonheiton karsintaryhmässään. Keuruulainen heitti 56,47, mikä oli selkeä epäonnistuminen. Kalevan kisojen voittotuloksellaan 57,45 hän olisi tavoitellut finaalipaikkaa. Nyt hän oli 17:s.

Mette Baas ja Milja Thureson karsiutuivat 400 metrin alkuerissä. Baas oli erien yhteisajoissa 18. ajalla 53,02, Thureson 22., 53,63. Kauden parhaalla ajallaan 52,51 Baas olisi päässyt jatkoon.

Simo Lipsanen hyppäsi kolmiloikan karsinnassa 15,93, kun vain 16,04 olisi riittänyt jatkoon. Nyt sijoitus oli 17:s. Lipsanen oli hyvässä vireessä hallissa, mutta sitten loukkaantuminen pilasi ulkokauden.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat