Aleksi Ojala voi pahoin ja sai reisikrampin rajuissa oloissa – ”Todellakin olisin halunnut kävellä vielä viisitoista kilometriä lisää"

Aleksi Ojala oli kahdestoista EM-kisojen 35 kilometrin kävelyssä. Elisa Neuvonen jäi naisten kisassa runsaan minuutin päähän pistesijasta.

Aleksi Ojala käveli alkumatkasta kisan kärkijoukossa.

16.8. 14:36 | Päivitetty 16.8. 16:13

München

Muista Vellun ohjeet. Älä lähde höntyilemään!” Mika Ojala huusi pojalleen Aleksille EM-yleisurheilun 35 kilometrin kävelyssä.

Vellun ohjeilla isä Ojala tarkoitti kävelyvalmentaja Veli-Matti Rannan Aleksi Ojalalle antamia neuvoja ennen tiistain kisaa.

Ojala yritti olla höntyilemättä, mutta luonto teki tehtävänsä. Ojala sinnitteli pitkään mitalivauhdissa, kunnes joutui hölläämään ja oksentamaan.

Neljä kierrosta ennen maalia hänellä alkoi sattua myös takareiteen. Samaan reisi kramppasi MM-kisojen jälkeen, minkä takia Ojala jätti Kalevan kisat väliin.

Maalissa Ojala oli ajallaan 2.39.06 kahdestoista, joka on hänen paras arvokisasijoituksensa.

Suomen toinen 35 kilometrin kävelijä Elisa Neuvonen oli kymmenes (2.59.00).

”Takareisi kramppasi lopussa aika pahasti. Pistin vauhdin ihan alas, ettei mitään vaan satu. Varotoimenpide”, Ojala sanoi.

Ojala käveli mitalijunassa siihen asti, kunnes joutui oksentamaan vatsassa hyllyneet nesteet. Hän sai Suomen juottopisteeltä hiilihapotonta kokista, joka oli lähes pelkkää sokerilientä.

Ojala käytti kisassa viilennyshanskoja, joista oli hänen mukaansa apua.

”Kunto oli hyvä, vaikka oksensin ja jalka kramppasi.”

”Olosuhteet olivat rajut. Kun otti viilennyspisteellä vettä päähän, se kuivui hetkessä”, Ojala sanoi 26 celsiusasteen hellekisasta.

Hän olisi silti ollut valmiina kävelemään 50 kilometriä, joka käveltiin viimeisen kerran vuosi sitten olympiakisoissa Tokiossa.

Kävelijät tekivät vetoomuksen 50 kilometrin puolesta. Ojala oli yksi sen allekirjoittajista.

”Kyllä viidenkympin mies on aina viidenkympin mies, tapahtui mitä tahansa. Todellakin olisin halunnut kävellä vielä viisitoista kilometriä lisää. Kunto oli hyvä, vaikka oksensin ja jalka kramppasi.”

Vaihtoehtona kävelijät tarjosivat Kansainvälisen yleisurheiluliiton päättäjille maratonkävelyä (42,195 km). Se olisi antanut vertailupohjaa varsinaiselle maratonjuoksulle ja monelle kuntoilijalle.

Elisa Neuvonen haluaa irti tavaramerkistään vasemmalle kallistuvasta kävelytyylistään.

Kuukausi sitten MM-kisoissa Ojala oli hienosti kolmastoista ajalla 2.28.22, joten EM-kisoissa vauhti oli selvästi hiljaisempaa. EM-kisoihin hän tuli tilastokolmosena.

”Kävelyssä kaiken pitää natsata”, isä Kari Ojala huomautti kisan aikana.

Espanjan Miguel Ángel López lähti omille teilleen jo alkumatkasta. Hänen voittoaikansa oli 2.26.49. MM-mitalisti Perseus Karlström yritti seurata häntä, mutta ruotsalainen sammui täysin ja keskeytti.

”En tiedä tarkalleen, mitä tapahtui, kroppa ei kestänyt. Ehkä lähdin liian kovaa”, Karlström sanoi.

Hän kuului Ruotsin mitalitoivoihin myös EM-kisoissa.

MM-kisoissa López käveli Espanjan ennätyksen (2.25.58) ja oli kymmenes. Italialainen maailmanmestari Massimo Stano ei kävellyt EM-kisoissa.

Veli-Matti ”Aku” Partanen oli valittu EM-kävelyyn, mutta jäi pois oikeassa pakarassa olleen hermovaivan takia.

Elisa Neuvonen antoi kävelylleen arvosanaksi tyydyttävän kahdeksan. MM-kisoissa Oregonissa lääkäri Neuvonen oli 20:s SE-ajalla 2.57.42.

”Lämpö alkoi tuntua. Alku meni yllättävän hyvin, vähän kuin Oregonissa. Lopussa aloin hyytyä, mutta jotkut hyytyivät vielä enemmän ja pyydystin loppua kohti sijoituksia”, Neuvonen sanoi.

Päinvastoin kuin Ojala Neuvonen on siirtynyt 35 kilometrille lyhyemmältä 20 kilometrin matkalta, jolla hän oli neljä vuotta sitten EM-kisoissa Berliinissä 23:s.

”Toki matkakin oli eri. Ennätykselläni olisin päässyt pistesijalle (kahdeksan parhaan joukkoon), mutta kaikkeni annoin ja taakse jäi minua tilastoissa parempia kävelijöitä”, Neuvonen sanoi.

”Tiedän, mitä vauhtia pystyy menemään ja miten voi kiristää. Kyllä sitä pystyy, vaikka tuntuu pahalta välillä.”

Nyt pistesija jäi runsaan minuutin päähän. EM-kultaan käveli Kreikan Antigoni Ntrismpioti (2.47.00).

”Päällimmäinen tuntemus on tyytyväisyys. En olisi etukäteen uskonut, että pääsen EM-kisoissa kymmenen joukkoon”, Neuvonen sanoi.

Neuvosen kävelyssä on tyypillistä, että hän kävelee vinossa. Neuvosen mukaan kävelyasennon suoristaminen on syksyn ”projekti”.

”Kesken kauden sitä ei kannata ruveta muuttamaan. Minun pitää saada vasemmalle puolelle lisää voimaa. Vinous vasemmalle korostuu, kun väsyn. Tavallaan se on minun tunnusmerkkini, mutta haluan siitä eroon.”

Kuinka hyvin pystyt lääkärinä seuraamaan olotilaasi kisan aikana?

”Kisan aikana sitä ei ajattele liikaa. Se ei välttämättä liity lääkäriyteen, vaan kokemukseen, kun tunnen kehon ja sykkeet. Tiedän, mitä vauhtia pystyy menemään ja miten voi kiristää. Kyllä sitä pystyy, vaikka tuntuu pahalta välillä.”

Lue lisää: Silja Kosonen ja Krista Tervo sittenkin moukarifinaaliin! – HS seuraa yleisurheilun EM-kisojen toista päivää

Lue lisää: Portugalilainen aitajuoksija hämmensi taas ”pesäpallo­syöksyllään” – jatkopaikka irtosi äärimmäisen niukalla erolla

Lue lisää: Nina Chydenius oksensi maratonin aikana sekä maalissa ja ilmoitti nauttivansa vuoden ainoan oluen: "Tänään olen ansainnut"

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat