Jääkiekko sai Kanadassa tylyn opetuksen – elokuu ja lätkä sopivat huonosti yhteen

Kanada on jääkiekon kotimaa, mutta Edmontonissa pelattavissa nuorten MM-kisoissa on lätkähuuma kaukana, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Heikki Miettinen.

Kanada kaatoi Nuoret Leijonat MM-turnauksen alkusarjan päätösottelussa Edmontonissa.

16.8. 15:31

Kansainvälisen jääkiekkoliiton edesmennyt varapuheenjohtaja Miroslav Šubrt ehdotti aikoinaan, että miesten MM-turnaus voitaisiin pelata elokuussa.

Ideana kuulosti raikkaalta. NHL voisi osallistua laajemmin turnaukseen, taso nousisi ja MM-kisojen ohjelma ei sotkisi Pohjois-Amerikan kautta.

”Ehdotus tyrmättiin”, Kalervo Kummola muistelee. Tšekkiläinen Šubrt oli IIHF:n varapuheenjohtaja ennen Kummolaa.

NHL ei halunnut päästää pelaajiaan MM-kisoihin ennen kautta vedoten loukkaantumisriskiin.

Nyt voi sanoa, että onneksi Šubrtin ehdotus ei noussut lentoon.

Huippujääkiekko sai oman koelaboratorionsa, kun nuorten MM-turnaus jouduttiin keskeyttämään Edmontonissa viime vuodenvaihteessa. Laajalti levinnyt koronavirus johti pelien keskeyttämiseen.

IIHF lupasi otteluiden päätyttyä ennenaikaisesti, että 20-vuotiaille nuorille etsitään uusi ajankohta. Se löytyi elokuusta ja samasta kaupungista.

Edmontonin nuorten MM-turnauksen alkusarja on nyt taputeltu ja paljon on kisoista puuttunut.

Suomi ja Kanada pelasivat kunnon kiekko-ottelun, jonka Kanada voitti 6–3, mutta yleisön kiinnostus oli minimaalinen.

Pitkin turnausta on uutisoitu surkeista katsojaluvuista, tyhjästä areenasta ja olemattomasta tunnelmasta, vaikka tapahtuma on avoin yleisölle ja koronarajoitukset poissa.

Tavallisesti nuorten MM-kiekko on pankki ja rahantekokone Kanadan jääkiekkoliitolle, ja saavat siitä muutkin osansa.

Kummola sanoi jutelleensa maanantaina Edmonton Oilersin puheenjohtajan Bob Nicholsonin kanssa. Viesti oli selvä: kanadalaiset ovat lomalla.

Nicholsonilla riittää näkemystä kanadalaisesta jääkiekosta mutta myös toiminnasta IIHF:n puolella. Hän istuu Kansainvälisen liiton hallituksessa varapuheenjohtajana.

Jääkiekko kiinnostaa Kanadassa aina, mutta ei sentään lomakaudella niin paljon, että kesähuvilat ja uimarannat vaihtuisivat jäähalliksi.

MM-kisat pelataan 18 500 katsojaa vetävällä Edmonton Oilersin kotiareenalla. Kanadan ja Suomen kohtaamisessa oli yleisöä vain 5 204 henkeä.

Varsinkin Kanadassa pelattavissa nuorten MM-kisoissa taotaan hurjia yleisömääriä silloin, kun kisat pelataan vuodenvaihteen molemmin puolin.

Jonkinlaista perspektiiviä Kanadan ja Suomen ottelun kiinnostuksesta kertoo, kun katsoo vuoden 2019 nuorten kisojen yleisömääriä.

Suomi pelasi silloin alkusarjaottelunsa Victoriassa pienessä hallissa, mutta veti Kazakstania vastaan pelattuun otteluun 5 863 katsojaa.

Lähes turha edes mainita, että kolme vuotta sitten Kanadan ja Suomen puolivälieräkohtaamiseen saapui yli 17­000 katsojaa. Ottelu pelattiin Vancouverin NHL-areenassa.

Jääkiekon nuorten MM-kisoja on pelattu Edmontonissa tyhjille katsomoille.

Kiekkoliiga NHL:n komissaari eli johtaja Gary Bettman on nostanut silloin tällöin esille jääkiekon mahduttamisen kesäolympialaisiin.

Ensimmäisen kerran hän puhui asiasta 1990-luvun puolivälissä ja viimeksi ulkoilmaottelun yhteydessä viime tammikuussa.

Bettmanin puheenvuoron päällimmäinen syy oli lohduttaa pettyneitä pelaajia, kun NHL löi ovet kiinni Pekingin olympialaisiin. Bettman yritti raotella olympiamahdollisuutta toista kautta.

NHL, liigan pelaajayhdistys ja IIHF järjestivät yhdessä World Cupin Torontossa viimeksi syyskesällä 2016. Tapahtumasta ei tullut suurta menestystä.

Kanadan ja Euroopan joukkueen välistä loppuottelua ei saatu myytyä loppuun ja pääsylippuja sai pelipäivänä alennuksella netistä.

Toronto, jos mikä, on jääkiekkokaupunki, mutta silloin se oli baseballin valtaama. Sinipaitaiset Blue Jaysin kannattajat valtasivat kadut ilta toisensa jälkeen eikä jääkiekkoa näkynyt juuri missään.

NHL:ssä on viisastuttu. Seuraavaa World Cupia suunnitellaan vuodelle 2024 ja ajankohta olisi helmikuu.

Jos World Cup toteutuu, joutuu NHL keskeyttämään vähäksi aikaa runkosarjansa, mutta muutakaan vaihtoehtoa ei ole. Kesä on laskuista poissa – sen on Edmonton viimeistään opettanut.

Ehkä näiden nuorten kisojen jälkeen Bettman lopettaa jääkiekon kesäiset puheet eikä yritä tuupata lajiaan siihen ajankohtaan johon se ei sovi.

Suomi ja Saksa kohtaavat puolivälierissä Edmontonissa keskiviikkona kello 19 Suomen aikaa. TV5 ja Discovery+ näyttävät ottelun suorana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat