Ilo loisti Senni Salmisen kasvoilta, vihdoinkin finaaliin: ”Aijai, voisin vaikka laulaa ja tanssia”

Kristiina Mäkelä hyppää EM-yleisurheilussa jo yhdeksännen kerran arvokisojen loppukilpailussa ulkoradalla.

Senni Salminen läpäisi vihdoin loikkakarsinnan arvokisoissa.

17.8. 17:02

München

Vihdoinkin se tapahtui. Senni Salminen hyppää kolmiloikan arvokisafinaalissa.

Myös Kristiina Mäkelä selvitti tiensä EM-yleisurheilun loikkafinaaliin, mutta hänelle se on jo arkea.

Kuukausi sitten MM-kisoissa Salminen oli karsinnassa 14:s ja vuosi sitten olympia­kisoissa Tokiossa ensimmäinen karsiutuja. Hän hävisi silloin finaalipaikan Mäkelälle yhdellä sentillä.

Münchenin loikkakarsinta ei noussut kovatasoiseksi. Salminen loikki ensimmäisellään 13,90, joka riitti kahdeksanteen sijaan. Mäkelä hyppäsi toisellaan 14,11 ja oli karsinnan viides.

Vain Portugalin Patrícia Mamona (14,45) ja Saksan Neel Eckhardt-Noack (14,53) loikkivat pitemmälle kuin karsintaraja 14,40.

”Kävi hyvin, nyt vain nautin. Ihana olo. Olen aina jännittänyt näitä karsintoja”, Salminen sanoi.

Ensimmäistä hyppyään hän kutsui pellehypyksi, vaikka se vei hänet jatkoon. Toisella yliastutussa hypyssä Salminen pääsi jo hyvin vauhtiin, ja kolmas oli rutiiniloikka 13,87.

”Ekan hypyn jälkeen ajattelin, että voi perse. Tälläkö tavalla tämäkin karsinta taas meni.”

Lopulta finaaliin riitti tulos 13,71.

”En olisi uskonut, että sillä päästiin finaaliin. Nyt ei mitään muuta kuin iloa. Jännä, kun olen fyysisesti elämäni kunnossa, mutta mieli verotti pituutta. Oli itseluotua painetta, mutta nyt se poissa. Ihanaa”, Salminen hehkutti ja heilautti kädellään Suomen tieto­toimiston toimittajan haastattelunauhuria.

Karsinnassa Salminen näytti hyvin rauhattomalta, kun hän liikkui edestakaisin kuumalla hyppypaikalla. Salmisen mukaan se oli tietoista liikettä.

”Minusta tuntuu, että jämähdän, jos olen vain paikoillani. Pitää olla vähä liikkeessä. Pidin käsissä kylmää, niin se auttaa koko kroppaan.”

Finaalissa Salminen sanoo jahtaavansa Suomen ennätystään 14,63.

”Aijai, saatan tanssia ja laulaa, itkeäkin ilosta. On niin vapautunut olo. Finaalissa tavoittelen ilman muuta ennätystäni. Se voisi riittää jo mitaliin. Nyt se askelta lähempänä.”

Valmentaja Matti Mononen opasti Salmista ennen viimeistä hyppyä sanomalla, ”ettei mitään paniikkia, kyllä se hoituu”.

Kuten hoituikin.

Kristiina Mäkelä tarvitsi loikkakarsinnassa yhden hyväksytyn hypyn.

Kristiina Mäkelä hyppää jo yhdeksännen kerran ulkoratojen arvokisojen finaalissa. MM-kisoissa Eugenessa hän oli karsinnassa neljäs ja loppukilpailussa yhdeksäs. Se oli hänen neljäs yhdeksäs sijansa arvokisoissa.

Münchenissä Mäkelä haluaa finaalista siis kaikkea muuta kuin yhdeksättä sijaa. Tavoitteena on mitali.

”Toivotaan, ettei ainakaan sitä yhdeksättä sijaa. Niin hyvin tehdään asiat, ettei niin käy. Tämä on ihan hyvä lähtökohta lähteä finaaliin. Hyvällä fiiliksillä ja ihanaa, kun on löytynyt rento mieli”, Mäkelä sanoi.

”Olen ehkä löytänyt sen, mitä olen ja mikä on kivaa.”

Mäkelän ensimmäinen karsintahyppy oli noin 14,30, mutta se oli yliastuttu. Toisen ja finaaliin vieneen hyppynsä hän loikki lievässä vastatuulessa.

Kolmannen karsintahyppynsä hän jätti väliin, kun kukaan ei enää voinut mennä hänen ohitseen.

”Askelmerkkien kanssa oli vähän hakemista, mutta niitä sattuu. Nyt nukuin viime yönä. MM-kisoissa Eugenessa en nukkunut yhtään ennen karsintaa ja aamulla oli paha olo. Silloin jännitti niin hirveästi.”

Kolmiloikan finaali hypätään perjantai-iltana. Müncheniin on luvassa silloin kevyttä sadetta ja lämpötilan pitäisi laskea hellelukemista.

”Sadesää sopii hyvin meille suomalaisille”, Mäkelä nauroi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat