Lauri Markkanen paljastaa lapsuutensa unelman ja pääsee nyt toteuttamaan sen: ”Ei olisi käynyt mielessäkään”

NBA-seura Clevelandin ja Susijengin tähtipelaaja Lauri Markkanen haaveili lapsena pelaavansa maajoukkueessa. Nyt hän saa edustaa Suomea kotikaupungissaan Jyväskylässä.

Lauri Markkanen pelaa torstaina Susijengin riveissä kotiyleisön edessä Jyväskylässä.

17.8. 15:31 | Päivitetty 17.8. 18:02

Jyväskylä

Koripallotähti Lauri Markkanen on täpinöissään ja intoa täynnä.

Markkanen on kiertänyt viisi vuotta Pohjois-Amerikan hohdokkaimpia areenoita New Yorkista Los Angelesiin, mutta torstaina hän pelaa hallissa, jonka vaikutus tuntuu syvällä.

Suomi kohtaa Ukrainan Jyväskylän Hippoksen hallissa, juuri siinä paikassa, jossa Markkanen pikkupoikana hakkasi seisomokatsomossa pleksiä JYPin kiekkopeleissä ja haaveili jääkiekkomaalivahdin urasta.

”Jos en olisi kasvanut näin pitkäksi ja lähtenyt koripallon pariin, mulla oli aina haaveena jääkiekkomaalivahti.”

Veljensä Eeron kautta pieni Lauri seurasi puolustaja Sami Vatasta, Eeron luokkakaveria. JYPin maalilla pelasivat sen ajan huipputorjujat Pekka Tuokkola ja Sinuhe Wallinheimo.

”Siinä on kolme nimeä, joita kävin katsomassa.”

”Ei ekstrapaineita, vaan tosi siistiä päästä pelaamaan täällä.”

Markkanen muistelee vieläkin, millainen tunnelma tulee hallin käytävillä ja puku­huoneissa kävellessä.

Voi olla upeaa kohdata New York Knicks Madison Square Gardenissa, mutta saman­laista tunnesidettä siellä ei synny kuin kotikaupungin pienessä areenassa.

”Pihapeleissä ja jäällä halusin aina maaliin. Jos en istuisi tässä, olisin sitä lähtenyt tavoittelemaan”, Markkanen sanoo maalivahdin urasta Jyväskylässä Ukraina-ottelun aattona.

Hippoksen halliin tulee iso joukko Markkasen sukulaisia, ystäviä, kavereita ja lähintä perhettä.

Lauri Markkanen on tohkeissaan saadessaan pelata kotimaisemissa.

Maaottelu on tapaus Jyväskylässä, kun edellinen maaottelu kaupungissa pelattiin 1988. Silloin vastassa oli Neuvostoliitto ja Lauri Markkasen isä Pekka Markkanen juoksi parketille.

”Hyvä jännitys kuten aina ennen pelejä. Ei ekstrapaineita, vaan tosi siistiä päästä pelaamaan täällä.”

”Pikkupoikana en olisi uskonut, että pelaan Susijengissä – saati, että olisi käynyt mielessäkään pelaaminen Jyväskylässä.”

Markkanen sanoo, ettei Jyväskylässä käynti sinänsä aiheuta nostalgista oloa, kun hän viettää kaupungissa joka vuosi suuren osa harjoituksen täyteisestä kesälomastaan.

Outoa oli vain toimia kaupunkioppaana maajoukkuekaverille ja niille pelaajille, joita on joskus uran alkuvaiheessa katsonut ylöspäin.

Shawn Huff sai tarkkaa kaupunki-infoa, kun hän kävi Markkasen kanssa kävelyllä, ja on Markkanen neuvonut myös ajosuuntia harjoituksiin mennessä.

Markkanen valmistautuu Ukraina-ottelun jälkeisiin kahteen MM-karsintaotteluun ja niiden jälkeen alkaviin EM-kisoihin, mutta puhkuu muutenkin intoa.

Neljä vuotta Chicagossa ovat mennyttä ja yksi kausi Clevelandissa takana. Seuran vaihtumisen vaikutus oli jopa suurempi kuin Markkanen saattoi kuvitella.

”Pikkupoikana en olisi uskonut, että pelaan Susijengissä – saati, että olisi käynyt mielessäkään pelaaminen Jyväskylässä.”

Vaihdos nosti mielialaa, paransi harjoitusintoa, ja vaihtuipa pelipaikkakin kentällä.

Bullsissa Markkanen pelasi isoa laitahyökkääjää. Nyt hän pelaa kolmospaikkaa eli pientä laitahyökkääjää, vaikka termi kuulostaakin hauskalta, kun kyseessä on 211-senttinen atleetti.

”Olen tehnyt pienen laitahyökkääjän juttuja enemmän. Pallokäsittelyä, kaaren takaa pelaamista on tullut lisää omaan treeniohjelmaan”, Markkanen kertaa.

Keskushyökkääjänä tai isona laitahyökkääjänä Markkanen pelasi usein kasvot kohti kenttää, mutta nyt on toisinpäin. Katse osuu enemmän koria kohti.

”Ihan hauska pelata sitä paikkaa, mutta vaatii totuttelemista. Tuli uusi ärsyke kropalle, mutta olen tottunut siihen.”

Lauri Markkanen pelasi MM-karsinnassa Ruotsia vastaan tänä kesänä.

Markkanen pelasi neljä ensimmäistä NBA-kauttaan Chicagossa. Kokemus oli hieno, mutta varsinkin kaksi viimeistä kautta olivat kuluttavia. Joukkue hävisi joka vuosi enemmän otteluita kuin voitti ja pahimmillaan voittosuhde oli synkkä.

Suuri tähtijoukkue Clevelandkaan ei ole, mutta tunnelma on erilainen – rennompi.

Innostus paistoi Markkasesta kauden jälkeen eri tavalla kuin ennen. Tavallisesti hän on pysynyt pallosta erossa kolmesta neljään viikkoon, mutta nyt oli toisin.

Mahtoiko kaksikaan viikkoa täyttyä, kun Markkanen teki taas harjoituksia pallo kädessään.

”Tänä vuonna tuli normaalia isompi palo kahden viikon jälkeen. Halusin vain päästä takaisin korikseen kiinni.”

”Kun tämä kesä oli tiedossa, halusin olla parhaassa kunnossa. Ei siinä hirveän pitkää taukoa keretty pitämään.”

”Olen tosi motivoitunut, että unelma MM-turnauksesta toteutuu. Olen yhdet EM-kisat päässyt pelaamaan.”

Oli siihen toinenkin syy, miksi Markkanen halusi takaisin koriksen pariin. Hän alkoi nauttia pelistä ja lajista entistä enemmän.

”Tällä kaudella voitettiin enemmän pelejä kuin hävittiin. Totta kai se vaikuttaa mielentilaan. Voittaminen on kuitenkin keskimäärin hauskempaa.”

”Tosi hyvä porukka”, Markkanen kuvaa ympärillään olevia pelaajia, ”ja koris on taas tosi kivaa. Ei vaan malttanut olla erossa.”

Susijengi pelaa Ukraina-ottelun jälkeen MM-karsintoja Israelia ja Viroa vastaan. EM-turnaus käynnistyy syyskuun alussa.

Markkanen pääsee näihin otteluihin, mutta tuskin saa lupaa matkustaa seurastaan marraskuun kahteen karsintapeliin. Nyt täytyisi takoa tulosta.

”Koen, että pitää lähteä voittamaan molemmissa. Olen tosi motivoitunut, että unelma MM-turnauksesta toteutuu. Olen yhdet EM-kisat päässyt pelaamaan.”

Markkanen oli 20-vuotias ja vasta matkalla kohti NBA:ta, kun Susijengi kietoi katsojat otteeseensa Helsingissä pelatussa EM-turnauksen alkulohkossa 2017.

Ja suurimpana villitsijänä touhusi juuri Markkanen.

Lue lisää: Susijengille täydellinen tyrmäys, Liettua leikitteli mahtivoiton EM-turnaukseen valmistavassa kohtaamisessa

Lue lisää: Lauri Markkasen viileä ratkaisu ottelun viime sekunneilla sai ylistystä: ”Kylmempi kuin Suomen talvi”

Lue lisää: Lauri Markkasen ja Petteri Koposen yhteiseen hetkeen tiivistyi paljon – Susijengi kukoistaa taas, vaikka takana on useita vaikeita vuosia

Suomi ja Ukraina kohtaavat Jyväskylän jäähallissa torstaina kello 18.30. Jim-kanava näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

Lauri Markkanen donkkasi pallon koriin Denverissä viime syksynä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat