Wilma Murto oli aluksi vaikeuksissa, mutta syttyi ratkaisevalla hetkellä – Näin kolmen naisen taktinen seiväs­trilleri eteni

”Olen uskonut tähän, ja siksi pystyin tekemään sen tässä painekattilassa”, Wilma Murto kommentoi mestaruuteen päättynyttä finaalia.

Kun EM-finaalissa oli enää kolme kisaajaa jäljellä, Wilma Murto syttyi mestaruustaisteluun.

18.8. 9:06

Suomen Wilma Murto oli yksi EM-kisojen mitalitoivoista. Münchenin illassa hän näytti ettei tullut varmistelemaan himmeämpiä mitaleja, vaan janosi mestaruutta.

Siitä kertoo riskinotto, jonka hän kisan aikana teki.

Aloituskorkeus 440 meni ilmavasti ensimmäisellä. Myös korkeus 455 meni Murrolla vaikeuksitta, tosin vasta toisella yrityksellä. Elina Lampelalle korkeus 455 oli keskiviikkona liikaa: tuore Suomen mestari jäi 11. sijalle ja sai jännittää kotimaisen kilpasiskonsa matkaa.

Korkeudesta 465 tuli vedenjakaja. Kreikan olympiavoittaja ja maailmanmestari Aikateríni Stefanídi ylitti korkeuden ensimmäisellään. Murto pudotti ensimmäisellä yrityksellä, Slovenian Tina Šutej meni yli ensimmäisellä. Murron toinen yritys onnistui, ja suomalainen sai jatkaa kisassa.

Vain kolme hyppääjää oli tässä vaiheessa ylittänyt korkeuden 465, mutta Britannian Molly Caudery yritti riskillä ja siirsi viimeisen yrityksen seuraavaan korkeuteen. Riski ei tuottänut tulosta ja Caudery tippui kisasta. Murron EM-mitali varmistui.

Murto pudotti 470 ensimmäisellä, Kreikan Stefanídi jatkoi puhdasta sarjaansa. Šutej pudotti ensimmäisellä, mutta meni yli toisella.

Nyt Murto otti riskin. Hän jätti kaksi yritystä 475:een, korkeuteen joka olisi Suomen ennätys.

Stefanídi jatkoi puhtaalla pöytäkirjalla yli 475:n korkeudesta. Murto ei tästä häkeltynyt, vaan meni yli ja teki Suomen ennätyksen. Myös Šutej meni yli. Kolmen naisen taisto mitalista oli kova.

Sitten Stefanídin puhdas sarja särkyi, hänelle tuli ensimmäinen pudotus 480:stä. Murto meni yli ja siirtyi kisan johtoon. Šutej pudotti.

Muiden oli ylitettävä 485 jos mielivät voittaa suomalaisen. Šutej ei siirtänyt yrityksiä seuraavaan korkeuteen vaan jatkoi 480:stä ja tiputti kaikki. Murto varmisti EM-hopean.

Stefanídi ei päässyt yli 485:n korkeudesta, viimeinen yritys meni läpijuoksuksi. Hän jäi hopealle tuloksella 475. Šutej sai pronssia samalla tuloksella, mutta huonommalla pöytäkirjalla.

Murto oli mestari. Hän olisi voinut siirtyä kilpakumppaniensa kanssa tuulettelemaan ja iloisiin yhteiskuviin, mutta ihan vielä ei ollut sen aika. Kun kerran kulki, Murto päätti käyttää yrityksensä ylittää 485.

Hän nosti kädet päänsä päälle ja taputti, yleisö lähti kannustukseen mukaan. Münchenin stadion raikui, kun Murto lähti juoksuun. Sitten ponnistus.

Ylitys oli vaivattoman näköinen, ja laskeutuessaan korkeuksista Murto hymyili leveästi. Patjalle tultuaan hän karjui, Suomen ennätys oli pantu uusiksi 13 sentillä.

Huikea tulos ei ollut Murrolle itselleen yllätys.

”Nyt tuli tulos, mikä on ollut tulollaan jo pitkän aikaa. Se ei ollut yllätys, olen uskonut tähän, ja siksi pystyin tekemään sen tässä painekattilassa”, tuore mestari kommentoi kilpailua Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

Murto kommentoi kilpailun ratkaisevaa hetkeä, 465:n ylitystä. Tuossa kohtaa urheilijan flow-tila syttyi.

”Ajattelin, että hetkinen, meitä on enää kolme mukana. Siitä vapautui paljon energiaa, nyt mennään! Minimi oli saavutettu, ja siitä alkoi flow-tila mennä päätyyn saakka.”

Murto totesi, että 470:n yrittäminen useamman kerran ensimmäisen pudotuksen jälkeen olisi ollut hopean varmistelua. Siksi hän siirsi kaksi yritystä 475:een.

”Mietimme sitä ennen hetken valmentajan kanssa, mitä teemme, ja lopulta hän kysyi, haluanko voittaa.”

”485:n jälkeen tuli tunne, että päivän työt olivat tässä, sen verran energiaa ja tunteita purkautui.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat