NHL-tähti Jussi Jokinen kuuli kuusi vuotta sitten Wilma Murron raha­huolista ja päätti auttaa: ”Kaikki huomio pitäisi mennä Wilmalle ja hänen tiimilleen”

Taustavaikuttaja Jokinen on maksanut Murrolle tuhat euroa kuukaudessa. Viidessä vuodessa se tekee 60 000 euroa.

Wilma Murto on seiväshypyn tuore Euroopan mestari.

18.8. 18:00 | Päivitetty 19.8. 8:35

Entinen NHL-kiekkoilija Jussi Jokinen sanoo ihan ensiksi, ettei hän halua ottaa kunniaa Wilman Murron seiväshypyn Euroopan mestaruudesta.

Tai jos tarkkoja ollaan Jokinen sanoi aluksi, että se oli ”ihan älytön juttu”.

Murto voitti seiväshypyn EM-kultaa Münchenissä rikkomalla kolme kertaa Suomen ennätyksen, ylitti lopulta 485, mutta ei päässyt täysin yllättämään Jokista.

”Oli mahtava kisa Wilmalta. Loistavaa. Jotenkin näki, kun kisa alkoi, että oli helpon näköistä ja hän nousi korkealle. Karsinnankin jälkeen oli fiilis, että mitali tulee ja hän on kovassa kunnossa”, Jokinen sanoo HS:lle.

”Oli hyvä ja luottavainen fiilis.”

”Mahtava katsoa, kun urheilija pääsee tuollaiseen flow-tilaan ja takana on vuosien työ ja kaikki natsaa kodalleen. Ja pystyy kovassa paikassa tekemään tuollaisen suorituksen.”

Jokinen huomaa, että Murto on ottanut valtavia steppejä ja pystyi käsittelemään paineet. Murto kuului mitalisuosikkeihin ennen ensimmäistäkään karsintahyppyä.

”Mitalitavoite asettaa omat haasteet ja Wilma näytti, miten kovapäinen urheilija hän on. Uskomaton suoritus.”

”Mahtava katsoa, kun urheilija pääsee tuollaiseen flow-tilaan ja takana on vuosien työ ja kaikki natsaa kodalleen.”

Miten kiekkotähti ja nuori seiväshyppääjä liittyvät toisiinsa?

Jokinen lähti kuusi vuotta sitten taloudellisesti tukemaan Murtoa ja auttamaan lahjakasta urheilijaa eteenpäin.

Kaikki käynnistyi Oulun Kalevan Kisoissa 2016, kun Jokinen kuunteli Murron valmentajaa Jarno Koivusta.

Murto ei edes hypännyt silloin Oulussa, kun hän voitti samaan aikaan nuorten MM-pronssia Puolassa järjestetyissä kilpailuissa.

”Minulla on kuitenkin yleisurheilutaustaa ja se [tukeminen] oli muutamia vuosia pyörinyt mielessä. Koivusta kuunnellessa voimistui ajatus ja lisäksi kuuntelin muutamia muita, että Wilmalla olisi todella kova potentiaali.”

Jokinen korostaa, että nuorille urheilijoille ikävuodet välillä 16–22 ovat vaikeita, kun rahaa ja tuloja ei tahdo tulla mistään, mutta harjoittelu, valmentajan kulut ja muut vaativat silti osansa.

”Tuloja ei ole ja pitäisi pystyä elämään huippu-urheilijan arkea”, Jokinen tähdentää.

”En mielellään anna haastatteluja tästä, kun en halua ottaa mitään Wilmalta pois. Kaikki on Wilman, Jarnon ja heidän tiiminsä ansiota. Minun viestini olisi, miten järjestelmä pystyisi paremmin tukemaan meidän huippu-urheilijoita 16–22-vuotiaina.”

”Koen, että kaikki huomio pitäisi mennä Wilmalle ja hänen tiimilleen mahtavasta työstä.”

”En mielellään anna haastatteluja tästä, kun en halua ottaa mitään Wilmalta pois. Kaikki on Wilman, Jarnon ja heidän tiiminsä ansiota.”

Jussi Jokinen päätti pitkän ja menestyksekkään uransa Oulun Kärpissä.

Jokinen lupasi tukea yhden olympiadin verran eli Tokion kesäkisoihin 2020 asti, mutta jatkoi vuoteen 2021, kun koronavirus siirsi olympialaisia.

Taustavaikuttaja Jokinen on maksanut Murrolle tuhat euroa kuukaudessa. Viidessä vuodessa se tekee 60 000 euroa. Enää tänä vuonna Jokinen ei ollut Murtoa tukemassa.

”Sanoin viime vuonna Wilmalle ja hänen managerilleen Tero Heiskalle, että olympiavitosesta järjestelmän pitää saada koppia. Tero tekee hyviä sopimuksia ja Wilmalla on hyvä olla ja hän saa tarpeeksi tukea.”

Toistaiseksi Jokisella ei ole omia tuettavia urheilijoita listoillaan, mutta hän on mukana Jyrki Louhen Sport fund -järjestelmässä, joka tukee useiden lajien urheilijoita.

Louhi on Jokisen tapaan entinen huippukiekkoilija, joka voitti Suomen mestaruuden HPK:ssa 2006.

”Kun Jyrki otti yhteyttä, tuntui se hyvältä tavalta auttaa.”

”Sanoin viime vuonna Wilmalle ja hänen managerilleen Tero Heiskalle, että olympiavitosesta järjestelmän pitää saada koppia.”

Jokisen, 39, yleisurheilulajina oli aitajuoksu ja hänen aikanaan laji eli hyviä aikoja Oulussa, kun hän kävi samaa urheilulukiota Juho Mäkelän kanssa.

Mäkelä juoksi myös ja loi sittemmin uraa jalkapallossa, pelasi muun muassa HJK:ssa ja Euroopan kentillä.

Juniorivaiheessa Jokinen harrasti yleisurheilua, jalkapalloa ja jääkiekkoa, mutta teki 15-vuotiaana lajivalinnan, kun tunsi olevansa lahjakkain kiekossa.

”Muista lajeista oli erittäin iso apu. Koko uran säästyin aika hyvin vammoilta”, Jokinen sanoo ja lähettää viestiä nuorille urheilijoille monipuolisuuden merkityksestä.

”Monipuolinen harjoittelu oli ehdoton etu ja valmisti kropan kovaan harjoitteluun ja pystyin pelaamaan 20 vuotta ammattilaisena.”

Jokinen pelasi pitkällä NHL-urallaan 951 runkosarjaottelua ja lisäksi 54 kamppailua pudotuspeleissä. 13 kauden aikana hän ehti edustaa yhdeksää seuraa.

Uransa kenties parhaan kautensa hän pelasi Carolinassa 2009–2010, jolloin hän latoi 30 maalia ja keräsi 35 syöttöpistettä.

Kärpissä Jokisen liigataival käynnistyi ennen NHL-jaksoa ja samassa seurassa se päättyi keväällä 2021.

Maajoukkueessa Jokinen saavutti olympiahopeaa Torinossa 2006 ja pronssia Sotšissa 2014. MM-hopeaa tuli 2008.

Mitä uransa päättäneen arkeen kuuluu nyt?

”Hyvää kuuluu. Yritän laittaa lapset aamulla kouluun, kuntoilen, ollaan lapsia vastassa, kun he tulevat koulusta. Katsotaan läksyt ja välipalat kuntoon. Poika pelaa jääkiekkoa Kärppien kymmenvuotisissa junioreissa ja auttelen siinä valmennuksessa.”

”Sopivasti on tekemistä.”

Oikaisu 18.8. kello 18.58: Wilma Murto hyppäsi 485, ei 585, kuten artikkelissa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat