Nuorten Leijonien MM-turnaus huipentuu loppuotteluun – maalille noussut Juha Jatkola nollasi välierässä Ruotsin

Kasper Puution ylivoimaosuma takasi Suomelle finaalipaikan isäntäjoukkue Kanadaa vastaan.

Suomi on edennyt loppuotteluun jääkiekon alle 20-vuotiaiden miesten MM-turnauksessa Edmontonissa.

20.8. 5:50 | Päivitetty 20.8. 7:21

Suomen alle 20-vuotiaiden miesten jääkiekkomaajoukkueen taival huipentuu MM-kisojen loppuotteluun isäntäjoukkue Kanadaa vastaan. Nuoret Leijonat kaatoi Edmontonin MM-välierässä Ruotsin 1–0 puolustaja Kasper Puution ylivoimamaalilla.

Nuorten Leijonien päävalmentaja Antti Pennanen nosti välierään Suomen maalille Juha Jatkolan, joka oli pelannut turnauksessa vain yhden ottelun Slovakiaa vastaan. KalPa-vahti kiitti luottamuksesta ja nollasi Ruotsin kaikki 23 laukausta.

Kärppien maalivahti Leevi Meriläinen oli kantanut aiemmin päävastuun torjuntatöistä.

Ylivoimaa turnauksessa esittänyt Suomi onnistui jälleen miesylivoimalla ajassa 25.18, kun Topi Niemelä ja Aatu Räty pelasivat kiekon Puutiolle. Puolustaja Puutio nousi röyhkeästi Ruotsin maalille ja uitti kiekon ohi maalivahti Jesper Wallstedtin.

Nuoret Leijonat lähti välierään turnauksen heikoimpana alivoimajoukkueena, mutta Ruotsia vastaan Pennasen ryhmä selvitti vaikeudetkin. Eetu Liukas ja Joel Määttä kärsivät kaksiminuuttiset toisen erän lopussa, mutta Jatkolan maali pysyi kahden miehen alivoimalla puhtaana.

Edmontonin MM-turnaus pelataan poikkeuksellisesti elokuussa, kun viime vuoden lopulla koronatartunnat räjähtivät kisajärjestäjien käsiin. Pennasen valmennuksessa Suomi oli edellisissä MM-kisoissa pronssilla alkuvuonna 2021.

Suomi on voittanut kaikkiaan viisi alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta (1987, 1998, 2014, 2016, 2019). Mestaruuksista viimeisin tuli Jussi Ahokkaan valmennuksessa historiallisesti pienessä kaukalossa Kanadan maaperällä, kun Suomi kaatoi loppuottelussa Yhdysvallat.

Nuorten Leijonien ainoa tappio Edmontonin MM-kaukalossa tuli alkulohkossa, kun finaalivastustaja Kanada oli parempi 6–3. Kanada nujersi omassa välierässään Tšekin 5–2.

”Meillä oli alkulohkossa Kanadaa vastaan hyvä ottelusuunnitelma, mutta he olivat tehokkaita. Olemme yrittäneet katsoa sen tuloksen taakse. Finaaliin teemme pieniä tarkennuksia. Heidät pitää laittaa puolustamaan paljon”, sanoi päävalmentaja Antti Pennanen.

Loppuottelu alkaa Suomen aikaa sunnuntaiaamuna kello 3.

Oikaisu 20.8. kello 7.21: Suomi tavoittelee Edmontonissa kuudetta alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuttaan, ei viidettä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat