Stadin derbyssä provokaatio ja kannattajien ylilyöntejä – Santeri Hostikan maali lopussa toi Klubille voiton ja paikan sarjakärjessä

HJK:n ja HIFK:n kauden viimeisessä paikallisottelussa nähtiin kannattajien ylilyöntejä, ja kentällä kiihkeätä kamppailua elintärkeistä pisteistä, kunnes Hostikka vei maalillaan Klubin voittoon.

HJK:n Santeri Hostikka (7) juhlii voittomaaliksi jäänyttä 2–1-maalia Helsingin paikallisottelussa HJK–HIFK maanantaina.

5.9. 20:02 | Päivitetty 5.9. 22:11

HJK–HIFK 2–1

”Tänään annetaan kaikki, mitä lähtee”, huusi HIFK-kannattaja portilla muille kannattajille tunti ennen ottelua.

Se oli pelin henki maanantaina, ja sitä nähtiin hyvässä ja pahassa. Stadin herruudesta ja Stadin derbyn voitosta tuskin kamppaillaan tämän kauden jälkeen ainakaan vuoteen tai pahimmassa tapauksissa vuosiin. HIFK on painumassa vääjäämättömästi pinnan alle kohti Ykköstä.

Kummankin kannattajapäädyn kannattajille kauden viimeinen Stadin derby oli toistaiseksi viimeinen tilaisuus voittaa huutomyrskyssä toisen päädyn joukot. Kentällä HIFK:lle on jokainen piste ja voitto elintärkeä loppukaudella, ja HJK puolestaan tarvitsi voittoa noustakseen Veikkausliigan kärkeen.

Jännite purkautui ensimmäisen kerran kahdenkymmenen minuutin jälkeen HIFK-pääty Klackenin provokaatioon ja Klubipäädyn provosoitumiseen. HIFK-päädyssä poltettiin HJK-kannattajilta anastettua banderollia, ja se sai osan Klubipäädystä sekaisin.

HJK:n kannattajien päädystä purkautui kenttätasolle parikymmentä kannattajaa, jotka kaatoivat mainosaitoja, sytyttivät soihtuja ja savuja kenttätasolle.

Ottelu keskeytettiin välittömästi. Kentän laidalle päädyn eteen tuli parikymmentä järjestysmiestä ja pohjoispäädyn kulmauksesta tuli keskelle kenttää parikymmentä mellakkavarusteisiin sonnustautunutta poliisia.

Ottelu oli keskeytyksissä seitsemän minuuttia ennen kuin pääsi jatkumaan 28. minuutilla. Järjestysmiesrivistö valvoi ottelun loppuun Klubipäätyä.

Kolme minuuttia ennen täyttä aikaa HJK:n Santeri Hostikka laukaisi pallon HIFK-maalin alanurkkaan ja räjäytti HJK:n puolen stadionista huutomyrskyyn. Se sai Klubipäädystä osan väestä purkautumaan kenttätasolle. Jälleen ylilyönti, jonka takia peli pysyi hetken keskeytyneenä.

”Oli hieno tunne tehdä maali varsinkin derbyssä. Meni vähän tiukoille”, Hostikka sanoi.

HIFK:n päävalmentaja Mixu Paatelainen harmitteli, että punaisten hyvä taistelu kaatui lopussa.

”Tietysti olen tosi pettynyt, että emme saaneet mitään pelistä. Pelaajat taistelivat loistavasti. Harmillista, että lopussa tuli tuollainen kömmähdys”, Paatelainen sanoi.

Ottelu sai yllätysalun viidennellä minuutilla, kun HIFK teki avausmaalin. HIFK-puolustaja Oliver Kangaslahti törmäsi voimalla selkään HJK-hyökkääjä Malik Abubakaria, joka oli vastaanottamassa palloa. Se näytti selvältä rikkeeltä, mutta erotuomari Antti Munukka viittoili jatkamaan peliä samalla, kun suuri osa pelaajista näytti odottavan vihellystä.

Pallo tuli Roberto Saviolle, joka laukoi kierteisen laukauksen alanurkkaan ja vei HIFK:n johtoon. Savio näytti olevan itsekin hämmästynyt siitä, että peli sai jatkua ja hän sai laukoa pallon maaliin.

”Tämä oli sellainen peli, jossa näytimme, miten meidän pitää pelata seuraavat kuusi peliä”, HIFK-kapteeni Sakari Mattila sanoi.

”Kun tällaisen kauden jälkeen mennään derbyssä johtoon, niin oli aika huikea fiilis.”

HJK kuittasi avausosuman seitsemän minuuttia myöhemmin, kun oikea laitahyökkääjä Casper Terho teki tavaramerkiksi muodostuneen liikkeensä ja leikkasi oikealta laidalta keskelle ja laukoi pallon vasurillaan maaliin. Se oli Terhon, 19, neljäs maali liigassa tällä kaudella.

HJK hallitsi ottelu keskeytymisen jälkeen ottelua, mutta toista maalia se ei saanut tehtyä avausjaksolla. Lähimpänä oli hyökkääjä Abubakari, joka puski vähän ohi maalista kulmapotkun jälkeen 40. minuutilla.

HJK:n kokoonpanoon tekivät paluun täyteen pelikuntoon päässeet maajoukkueen pitkäaikaiset luottopelaajat Paulus Arajuuri, 34, ja Joona Toivio, 34, joka kantoi kapteenin nauhaa Miro Tenhon ollessa lepovuorossa ottelussa.

Arajuuri ja Toivio osoittivat olevansa tällaiseen kiihkeään otteluun juuri sopivia työrukkasia päävalmentaja Toni Koskelalle. Arajuuri esitteli toisella jaksolla tuttua liukutaklaustaan, kun hän riisti pallon HIFK-hyökkääjä Eero Markkaselta.

Hetkeä myöhemmin Joona Toivio riisui helposti aseista luokkaa kevyemmän HIFK-hyökkääjä Jusif Alin, joka yritti päästä maalipaikkaan.

Hieman ennen tunnin rajapyykkiä Terholla oli tilaisuus tehdä illan toinen maalinsa, mutta HIFK-maalivahti Ramilson Almeida Da Silva torjui vaisuksi jääneen laukauksen.

80. minuutilla HIFK oli puolestaan todella lähellä maalia, mutta HJK:n laitapelaaja David Browne sai viime hetkellä jalkansa keskityksen väliin.

Lopussa mentiin päädystä päätyyn. Vasta Hostikan maali vapautti HJK:n piinallisesta tasatilanteesta. HJK nousi Veikkausliigan kärkeen kahden pisteen erolla Kuopion Palloseuraan.

”Huikea fiilis. Tämä on ehkä paras tapa voittaa tekemällä ihan lopussa maali”, Toivio sanoi.

”Päällisin puolin ottelussa oli hyvä fiilis. En nähnyt kuin sen yhden tilanteen, kun peli laitettiin poikki. Sellaista se on välillä.”

HJK maksoi voitosta hintaa kahtena loukkaantumisena. Arajuuri sai puujalan ja vaihdettiin siksi kentältä. Bojan Radulovic käveli ottelun jälkeen tuskaisen näköisenä. Päävalmentaja Koskelan mukaan Radulovicilla oli todennäköisesti kylkiluu murtunut.

HIFK:n pitkään jatkunut alavire on karkottanut kannattajiakin, sillä HJK:n puoli Bolt-areenasta oli pitkälti täynnä, mutta maanantaina HIFK:n puolella oli tyhjiä penkkejä. Yleisöä oli 7052.

HIFK on pelannut tällä kaudella Veikkausliigassa kotikentällään Bolt-areenalla yksitoista ottelua voitoitta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat