Anthony Olusanya pelasti lisäajalla Klubin kärkipaikan liigassa ja kotiedun yläloppusarjaan

Honka nousi tasoihin kotikentällään 80 minuutin takaa-ajon jälkeen, mutta Anthony Olusanyan maalilla HJK nappasi vierasvoiton.

HJK-toppari Paulus Arajuuri (vas.) tuuletti Anthony Olusanyan voittomaalia pallon painuessa maaliin.

11.9. 18:41

FC Honka–HJK 1–2

HJK-hyökkääjä Anthony Olusanya, 22, nousi vierasjoukkueen ratkaisijaksi ottelun lisäajalla Tapiolan urheilupuistossa.

Lisäajan alkuun HJK sai kulmapotkun, ja Klubi-kapteeni Miro Tenho voitti pallon omilleen. Olusanya hyödynsi paikkansa.

”Pallo pomppasi minulle mukavasti, ja siitä pääsin lataamaan hyvin. Verkon perukoille meni”, Olusanya sanoi maalistaan.

”Oli tosi kova kärkikamppailu. Oli tosi kovaa vääntö koko peli. Onneksi saatiin kolme pistettä.”

Lue lisää: Anthony Olusanya teki Veikkausliigan mestaruus­taistelun kannalta suuren maalin, ja juuri nyt HJK:lla on mestarin itseluottamus

Alkukaudesta Olusanya sai melko vähän vastuuta ja oli avauskokoonpanossa Veikkausliigassa vain kahdesti huhti–kesäkuussa.

Viime peleissä vastuuta on tullut enemmän, ja Olusanya on ollut kasvaneiden minuuttien arvoinen. Neljässä viime Veikkausliiga-ottelussa hän on ollut ratkaisemassa ottelua HJK:n voitoksi.

Ensin hän teki Hakaa vastaan voittomaaliksi jääneen avausmaalin, sitten 1–0-voittomaalin SJK:ta vastaan, Stadin derbyssä hän syötti Santeri Hostikan voittomaalin 87. minuutilla ja Honkaa vastaan tuli syöttö avausmaaliin ja voittomaali.

”Mestaruustaistelu tuo oman latauksensa näihin loppupeleihin. Se tuo vielä enemmän intoa. Ja Eurooppa-liigassa pääsemme mittaamaan tasomme. Tosi mukava syksy tulossa.”

Olusanya on minuuttinsa ansainnut, mutta niiden määrää kasvattaa sekin, että kauden HJK:n ykköshyökkääjänä aloittanut Bojan Radulović loukkaantui paikallisottelussa HIFK:ta vastaan.

”Totta kai me tarvitsisimme häntäkin näihin peleihin. Se oli harmi, että hän loukkaantui.”

Klubilla oli isot panokset ottelussa. Voitolla se piti runkosarjan päätteeksi ykkössijansa Veikkausliigassa kahdella pisteellä ja sai kotiedun liigan yläloppusarjan viimeiseen otteluun KuPSia vastaan.

Hongalle ottelu oli yhtä lailla elintärkeä mestaruustaistelussa mukana pysymisen kannalta. Panokset näkyivät siinä, että Honka sai otteluun kauden ennätysyleisönsä: 4 015 katsojaa.

Jos HJK kamppaili ajoittain melko tasaväkisen näköisesti viikolla Betisiä vastaan, niin sunnuntaina sillä oli suurempia vaikeuksia pelinrakentelussaan Honkaa vastaan kuin Eurooppa-liigan ottelussa.

Vierailla oli avausjakson kolmannella minuutilla yksi hyvä maalipaikka, jonka he käyttivät. Honka ei päässyt kolmannella minuutilla omalta puolustusalueeltaan pois, ja se kostautui.

Olusanya pudotti pallon Santeri Väänäselle, jonka laukaus rangaistusalueen ulkopuolelta upposi maalin nurkkaan.

Avausmaalin tekijä Santeri Väänänen (vas.) sai onnittelut Casper Terholta (oik.)

Avausmaalin jälkeen peli kääntyi Hongalle. Se ei ollut suuri yllätys, sillä Honka on pelannut läpi kauden hyvää jalkapalloa ja pysynyt loppukesästä ja syksyn alkaessa HJK:n ja Kuopion Palloseuran mukana mestaruustaistelussa. Ennen HJK-ottelua Honka oli hävinnyt kahdeksasta edellisestä Veikkausliiga-ottelustaan vain yhden.

HJK oli pelinrakentelussaan liian staattinen, ja vierailla oli suuria vaikeuksia päästä ulos puolustusalueeltaan Hongan prässätessä.

”Meidän pallollinen pelaaminen oli vaatimatonta, ja sitä kautta Hongalla oli vielä enemmän pallo”, HJK:n päävalmentaja Toni Koskela sanoi.

FC Honka jahtasi kotikentällään Tapiolan urheilupuistossa 80 minuuttia HJK:n johtoa. Avausjaksolla Hongalla oli pari paikkaa tasoittaa ottelu, mutta vasta vaihtomies Lucas Kaufmannin tulo kentälle auttoi Honkaa murtamaan HJK:n puolustuksen 84. minuutilla.

Kaufmann ehti olla vain seitsemän minuuttia kentällä, kun hän antoi nappikeskityksen maalin eteen. Jerry Voutilainen juoksi oikea-aikaisesti maalin eteen ja ohjasi pallon maaliin.

”Mielestäni pelasimme kohtalaisen hyvän ottelun. Meidän olisi pitänyt aikaisemmin tasoittaa. Ensimmäisen maalin annoimme helposti. Aika hiljaiseksi vetää [lisäajan maali]”, Jerry Voutilainen sanoi.

Honka-toppari Ville Koskella oli hyvä paikka puskea tasoitusmaali, mutta Conor Hazard torjui puskun.

HJK oli vaihtanut avauskokoonpanostaan kuusi pelaajaa torstain Eurooppa-liigan ottelun jälkeen. Torstaina Betisiä vastaan avanneet Jukka Raitala, Arttu Hoskonen ja Lucas Lingman olivat poissa kokoonpanosta.

Koskela veti avausjaksosta ilmeisesti omat johtopäätöksensä ja teki triplavaihdon tauolla. Pyry Soiri, Santeri Hostikka ja Perparim Hetemaj tulivat Casper Terhon, Murilon ja kärkipelaaja Malik Abubakarin tilalle kentälle.

HJK:n neljäs vaihto tuli 66. minuutilla, kun David Browne tuli Nassim Boujellabin tilalle. Samalla Honka teki ensimmäisen vaihtonsa.

Ottelun viimeiset kymmenen minuuttia olivat lopulta ottelun parhaimmat minuutit, kun ensin Voutilainen teki upean tasoitusmaalin, ja sen jälkeen Olusanya laukoi voittomaalin.

”Tämä oli tosi hyvä suoritus meiltä rankan viikon päätteeksi, että pystyimme väsyneinäkin hakemaan voiton”, Santeri Väänänen sanoi.

Hongalla on Veikkausliigan kärkeen kahdeksan pistettä.

”Pelejä on vielä tulossa, ja mitä vaan voi tapahtua. Saapi nähdä”, Hongan maalintekijä Voutilainen sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat