Uusi tukiyhdistys tavoittelee urheilulle puolen miljoonan euron pottia: ”Olen innostunut”

Hankkeen takana on 34 suomalaista vaikuttajaa yhteiskunnan eri aloilta.

Entinen ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen on urheilun uuden tukiyhdistyksen varapuheenjohtaja.

30.8. 2:00 | Päivitetty 30.8. 6:10

Suomalaisen urheilun huipulle on kehitetty uusi malli maailman huippu tavoittelevien urheilijoiden tukemiseen.

Hankkeen takana on 34 suomalaista vaikuttajaa yhteiskunnan eri aloilta. Jäsenmäärää on tarkoittaa kasvattaa nopeasti ja tuntuvasti.

Urheilun huipulle -niminen yhdistys tarjoaa jatkossa kolmannen tavan tukea urheilijoita yhteiskunnan ja yritysten antaman taloudellisen tuen rinnalle.

Aloitteen yhdistyksen perustamisesta tekivät Suomen Olympiakomitean entinen puheenjohtaja (2012–2016) Risto Nieminen ja johtamis- ja viestintävalmentaja Pekka Seppänen.

Hallituksen muodostavat Seppänen (puheenjohtaja), entinen ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen (varapuheenjohtaja), Leena Gyllenbögel, Petri Kokko, Risto Nieminen, Hilkka Pöyhönen ja Juha Viertola.

”Olen innostunut, koska voin nyt antaa takaisin kaikkea sitä tukea, jota urheilijana olen saanut”, Mäkäräinen sanoo.

Yhdistys ei maksa organisaatiolleen palkkaa tai kulukorvauksia, vaan tuki menee mahdollisimman täysimääräisesti perille kunkin tuetun urheilijan valmennusrahastoon.

Risto Nieminen on ollut monessa mukana suomalaisessa urheilussa, kuten Veikkauksen toimitusjohtajana ja Suomen Olympiakomitean puheenjohtajana.

Vähäinenkin taloudellinen tuki voi olla täysin ratkaiseva nuoren urheilijan uran jatkumisen ja tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

”Haluamme, että urheilijan pyrkimystä tavoitella maailman huippua tuetaan ja arvostetaan aina ja että täysipainoinen harjoitteleminen on mahdollista sellaisissakin lajeissa, joiden kaupallinen perusta ei takaa urheilijan”, Nieminen sanoo.

Niemisen mukaan uudella yhdistyksellä on kaksi perusviestiä. Ensinnä se, että on ihmisiä, jotka oikeasti arvostavat huipulle pyrkiviä urheilijoita. Toiseksi, että ylipäänsä tarvitaan uusia tukimuotoja.

”Yhteiskunnan tuki ei kasva jatkossa ja yritysten tuki ei riitä. Annetaan hyvän kiertää”, Nieminen sanoo.

Urheilun huipulle -yhdistyksen vuosittainen jäsenmaksu on tällä hetkellä vapaavalintaisesti 1 000–5 000 euroa/jäsen, mutta pienemmälläkin jäsenmaksulla voi osallistua.

Pitkän ajan tavoitteena on kerätä rahaa noin 500 000 euroa, joka on jo merkittävä jakosumma urheilijoille.

Yhdistys on riippumaton muista urheilun järjestöistä ja toimijoista. Tuki ei siis liiku urheilun lajiliittojen kautta.

Ensimmäiset tukipäätöksensä yhdistys julkistaa joulu–tammikuussa 2022–2023.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat