Helmarien unelma MM-kisoista murskaantui Dublinissa – Irlannin Lily Agg puski Tinja-Riikka Korpelan edestä voittomaalin

Uudessa komennossa aloittanut Helmarit hallitsi palloa mutta jäi vaille tehoja, ja Irlanti nappasi MM-jatkokarsintapaikan.

Suomen laitapuolustaja Emma Koivisto jyräsi Katie MacCaben kentän pintaan.

1.9. 22:53 | Päivitetty 2.9. 0:01

Irlanti–Suomi 1–0

Naisten jalkapallomaajoukkue käänsi torstai-iltana Dublinissa uuden sivun tämän vuoden tarinassaan, kun joukkue jatkoi MM-karsintojaan uudessa komennossa.

Tuloksellisesti Helmarit jatkoi kuitenkin vanhalla uralla, sillä Irlannille kärsitty tappio oli kuudes perättäinen maajoukkueelle. Tappio merkitsi sitä, että Helmarien mahdollisuus päästä MM-jatkokarsintaan haihtui ilmaan.

"Älyttömän pettyneitä ollaan, tavoitteena oli säilyttää sauma jatkokarsintaan tiistain Ruotsi-peliin [lohkon päätösotteluun]. Kaikkemme annettiin, mutta maalipaikat ja maalit jäivät puuttumaan”, kapteeni Tinja-Riikka Korpela kertoi puhelimitse Dublinista STT:lle.

”Tuntui, että peli oli hallinnassa, mutta Irlanti teki pelistä hankalan ja sai rikottua meidän rytmiä. Ja tietysti maalit ratkaisee, siinä oli yksi nukahdus [puolustukselta]. Ilmeisesti merkkaus petti. Ja maalintekijä pääsi palloon puoli sekuntia minua ennen ja sai laitettua pallon maaliin.”

Irlannin voittomaalin teki Lily Agg 54. minuutilla.

Helmareilla oli ennen torstaita kaksi mahdollisuutta pelastaa kohti pettymystä luisuneet MM-karsinnat. Jatkokarsintaan se olisi voinut varmuudella edetä voittamalla Irlannin ja Tampereella Ruotsin tai vaihtoehtoisesti voittamalla kahdella maalilla Irlannin ja riistämällä tasapelipisteen lohkon voittavalta ja MM-kisapaikan varmistaneelta Ruotsilta.

Edellisen päävalmentajan Anna Signeulin potkuista tuli kuluneeksi 38 päivää torstaina, mutta joukkueen muodonmuutos alkoi vasta tällä viikolla leirillä Irlannissa. Aika oli kortilla, eikä nähdyn valossa riittänyt voittavaan muutokseen.

Väliaikainen päävalmentaja Marko Saloranta katsoi puku päällä joukkueensa peliä.

Signeulin potkujen jälkeen vetovastuun Helmareissa otti tilapäisenä päävalmentajana Marko Saloranta. Saloranta ei vielä syksyn ensimmäisessä ottelussa tehnyt erityisen paljon muutoksia avauskokoonpanoon.

Hyökkääjä Jutta Rantala ja keskikenttäpelaaja Olga Ahtinen oli nostettu avaukseen, mutta muuten pelaajat olivat samoja, joita nähtiin EM-turnauksessa.

Pelillisesti oli sen sijaan nähtävissä selviä muutoksia siinä, miten Saloranta oli valmentajaryhmänsä kanssa organisoinut Suomen peliä. Irlantia vastaan Suomi pyrki selvästi hallitsemaan palloa ja etenemään linja kerrallaan kohti hyökkäysaluetta.

Joitain palasi vanhasta pelitavasta oli jäänyt, sillä toppari Anna Westerlund ajoittain tavoitteli pitkällä syötöllä hyökkääjä Linda Sällströmiä. Niistä syötöistä ei maalipaikkoja tullut.

Diane Caldwell (vas.) yritti pysyä Natalia Kuikan perässä.

Keskikentän keskellä Suomi piti kolmea pelaajaa: Eveliina Summasta, Olga Ahtista ja Ria Ölingiä. Kolmikosta ylin pelaaja, kärkien takana pelannut Öling jäi avausjaksolla liikaa vaille palloa.

Suomen laidoilla leveydestä pitivät huolta laitapelaaja Heidi Kollanen vasemmalla ja laitapakki Emma Koivisto oikealla.

Keskikenttäpelaaja Olga Ahtinen oli päässyt avauskokoonpanoon.

Irlanti aloitti pelin hyvin passiivisesti, ei prässännyt korkealla, vaan pyrki varjelemaan 5–4–1-puolustusmuodollaan maaliaan.

Avausjaksolla Suomi hallitsi selvästi palloa mutta loi maalipaikkoja liian vähän. Suomella oli neljä maalintekoyritystä ja Irlannilla kuusi. Suomi ei pystynyt tarpeeksi hyvin murtamaan Irlannin puolustusta.

Suomen ensimmäinen hyvä paikka tuli kolmannella minuutilla, kun Westerlund pääsi laukomaan kulmapotkun jälkeen maalin edestä, mutta hänen yrityksensä blokattiin maaliviivalta.

Puolen tunnin kohdalla Heidi Kollasen keskityksen jälkeen pallo pomppi maalin edustalla Sällströmille, joka laukoi kohti maalia, mutta Irlannin puolustus ja maalivahti Courtney Brosnan torjuivat pallon. Oli hyvin lähellä, että Suomi olisi tehnyt avausmaalin.

Irlanti koetteli aika ajoin Suomen puolustusta keskityksillä ja erikoistilanteilla, mutta Tinja-Riikka Korpela piti viimeisenä lukkona Suomen maalin puhtaana.

Heti toisen jakson alussa Irlanti loi perättäisiä vaaratilanteita Suomen maalille, mutta siitä rynnistyksestä Suomen puolustus selvisi Korpelan kahdella torjunnalla.

52. minuutilla Emma Koivisto ja kapteeni Katie McCabe törmäsivät rajusti yhteen, ja Koivisto sai varoituksen. Törmäystä seuranneesta vapaapotkusta pallo keskitettiin rangaistusalueelle, ja Lily Agg jäi Suomen puolustukselta seuraamatta. Korpela lähti vastaan mutta hieman myöhässä, ja keskikenttäpelaaja Agg pääsi puskemaan pallon Korpelan yli maaliin.

Avausmaalin jälkeen pallonhallinta kääntyi Irlannille. Suomi joutui enemmän puolustuskannalle ja sen hyökkäyksiin lähteminen vaikeutui.

67. minuutilla Irlanti oli lähellä tehdä toisen maalin, kun Heather Payne laukoi läheltä kohti maalia, mutta Korpela torjui.

Saloranta teki ensimmäisenä vaihtonsa tunnin jälkeen, kun Sanni Franssi tuli Heidi Kollasen tilalle laidalle. 73. minuutilla Saloranta otti laitapakki Elli Pikkujämsän kentältä, ja lähetti taitavaan ja kookkaan hyökkääjän Jenny Danielssonin kentälle.

Jenny Danielssonilla oli tila ja aika vähissä, kun hän yritti vaihtopelaajana löytää Irlannin puolustuksen keskellä syöttövaihtoehtoja.

Suomi ei kuitenkaan muutoksista huolimatta saanut tehtyä tasoittavaa maalia, joka olisi siirtänyt taistelun jatkokarsintapaikasta tiistaille. Koivistolla ja Sällströmillä oli paikkansa, mutta ne jäivät käyttämättä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat