Susijengin tähti Lauri Markkanen kuuluu EM-turnauksen seuratuimpiin pelaajiin: ”Olen tottunut painetilanteisiin”

Susijengi kohtaa Israelin EM-koripallon avauksessaan. Se on kuin uusinta viime viikolla pelatusta MM-karsinnasta, jonka Suomi voitti.

Lauri Markkanen tietää, miltä tuntuu, kun kaikki seuraavat hänen esityksiään kentällä.

1.9. 19:07

Praha

Lauri Markkanen on koripallon EM-turnauksessa yksi niistä pelaajista, joita kaikki katsovat. Niin fanit kuin vastustajatkin.

Katsomossa se tarkoittaa ihailua, kentällä tönimistä, tuuppimista, tarkkaa puolustamista ja jopa hiillostusta.

”On hauska pelata, enkä ota siitä liikaa paineita. Olen pelannut muutaman vuoden kirkkaimmissa valoissa. Olen tottunut painetilanteisiin, ja se tuo paljon iloa koripallon pelaamiseen”, Markkanen sanoi Prahassa kansainvälisen lehdistön edessä.

”Kun katsojat odottavat jotain, siitä tulee lisäbuustia.”

Markkasella on viisi kautta täynnä NBA:ssa. Neljä ensimmäistä menivät tulokas­kausina Chicagossa ja viides Clevelandissa, ja vihdoin tuli vähän menestystäkin. Ainakin joukkue voitti enemmän kuin hävisi.

Suomi kukisti Israelin MM-karsinnassa Tampereella viikko sitten, ja tavallaan pikauusinta on luvassa Prahan EM-turnauksessa perjantaina.

Nokia-areenassa Susijengi voitti, mutta nyt lyödään tiskiin toisenlaiset panokset. Israel ajautui vaikeuksiin MM-karsinnassa hävittyään Ruotsille, ja hankaluudet saavat EM-tasolla lisäosan, jos Suomi voittaa.

Israelilaiset pelasivat kovaa Markkasta vastaan, mutta siihen hän on tottunut. Niin käy jokaisessa ottelussa Euroopan puolella ja hyvin usein NBA:ssa.

”Se kuuluu vähän tähän luonteeseen”, Markkanen puhui kovasta pelistä. ”On yritettävä pelata niin hyvin kuin pystyy. Isoimpana on ymmärrettävä, että voi tulla erityiskohtelua eikä menetä hermoja ja pitää pään kylmänä. Kyllä ne paikat [ratkaista] sieltä avautuvat.”

”Fyysisesti on oltava vahva, niin pallon kanssa kuin henkisestikin: että pää on mukana pelissä.”

Markkanen nousi yhdeksi Susijengin ratkaisijoista Helsingin EM-turnauksessa 2017. Silloin hän ei aloittanut otteluita, mutta pelasi niiden ratkaisuhetket ja sai valtavasti luottoa.

Viidessä vuodessa kaikki on muuttunut. EM-turnauksessa riittää jonkinlainen joukko NBA-pelaajia, mutta Markkanen on heistä kiinnostavimpia ja katsotuimpia.

Luvassa on jonkinlainen kamppailu Markkasen ja Washington Wizardsia edustavan Deni Avdijan välillä. Molemmat pelaavat vähän eri rooleja kentällä, mutta joutuvat kohtaamaan nokitusten useita kertoja.

”Hän on tehnyt meitä vastaan hyvää jälkeä. Hyvä heittäjä kaukaa, pitkäksi yllättävän hyvä pompottamaan molemmilla käsillä. Lähdetään ottamaan meidän pelillä häntä pois”, Markkanen sanoi Avdijan saamisesta kuriin.

Joka tapauksessa EM-turnauksen avausottelu on Suomelle erittäin tärkeä. Joukkue kamppailee realistisesti jatkopaikasta, eikä siihen kuvioon sopisi ensimmäisen ottelun häviäminen.

Päävalmentaja Lassi Tuovi on piirtänyt joukkueen pelikuvioita pitkään, mutta Prahassa hän vie Susijengin ensimmäistä kertaa arvoturnauksen kantaen päävastuuta.

”Paineet ja odotukset kuuluvat urheiluun. Meillä on aika rehellinen lähtökohta, että turnaus on aika uniikki tapahtuma ja siinä kannattaa elää hetkessä.”

”Oma peli saatava käyntiin. Se on aika klisee. Taktiikoita ei paljon enää pysty viilaamaan.”

Suomi ja Israel kohtaavat EM-turnauksen avauksessa Prahassa perjantaina kello 15. Yle TV2 sekä V Sport ja Viaplay näyttävät kaikki Suomen ottelut suorina lähetyksinä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat