Ihmismeri ja 21 kanuunanlaukausta saattoivat yksinpurjehtija Tapio Lehtisen matkaan: ”Bon voyage!”

Myöhään sunnuntaina Lehtinen lähti omalle reitilleen, kun muut jatkoivat ryppäänä etelään. Yksinpurjehtijoita odotetaan maaliin ensi keväänä.

Tapio Lehtinen johdatti yksinpurjehtijat lähtölinjalle Les Sables-d’Olonnen satamasta sunnuntaina.

4.9. 16:08 | Päivitetty 5.9. 15:15

Les Sables-d’Olonne

Tuhannet aallonmurtajalla hurraavat ihmiset, kymmenet veneet ja 21 kanuunanlaukausta saattelivat kuusitoista yksinpurjehtijaa sunnuntaina avomerelle Les Sables-d’Olonnen satamakaupungista Biskajanlahdella.

Yksinpurjehtijoiden letkaa ulos satamasta veti suomalainen Tapio Lehtinen. Hän on tämänkertaisen Golden Globe -kilpailun osanottajista ainoa, joka pääsi maaliin edellisessä purjehduksessa keväällä 2019.

Golden Globe Race järjestetään nyt kolmatta kertaa. Kilpailussa noudatetaan vuonna 1968 järjestyn esikoiskisan aikaisia sääntöjä. Klassisissa veneissä ei sallita nykyaikaisia välineitä.

Purjehtijat saavat olla kisajärjestäjiin yhteydessä satelliittipuhelimella turvallisuussyistä.

Tuhannet ihmiset seurasivat GGR-kisan lähtöä aallonmurtajalla Les Sables-d’Olonnessa. Tapio Lehtinen ja Asteria-vene matkalla.

Vuonna 1968 kisassa maaliin pääsi vain yksi purjehtija, brittiläinen Robin Knox- Johnston, joka antoi purjehtijoille itseoikeutetusti sunnuntaina lähtösignaalin.

Knox-Johnston antoi Lehtiselle myös onnenpotkun ennen kuin veneet lähtivät avomerelle lähtölinjalle.

”Mietin sinua jouluna, kun olen Karibialla”, 83-vuotias Knox-Johnston sanoi.

Sir Robin nimesi HS:n ja Vene-lehden pyynnöstä joukon kisan suosikkeja, joista yksi oli Lehtinen. Muina niminä hän mainitsi kisan ainoan naisen, eteläafrikkalaisen Kirsten Neuschäferin, yhdysvaltalaisen Guy Debourin ja intialaisen Abhilash Tomyn.

”Kisasta tulee kiinnostava”, purjehduslegenda sanoi.

”Sir Robin halusi olla vain kohtelias”, Lehtinen sanoi, kun hänen nimensä mainittiin.

Tapio Lehtinen luonnosteli paperille alustavaa purjehdusreittiään kohti Kapkaupunkia.

Hyvää matkaa!

Lehtisen taktiikkana on suunnata heti mahdollisimman pitkälle länteen hakemaan kunnon tuulia ja kääntyä sen jälkeen etelään kohti Kanariansaaria.

Lehtinen sai hyvän startin ja suuntasi ulos merelle selvästi pohjoisempaa kuin muut.

Lähdössä oli pientä draamaa, kun Debour otti vilppilähdön. Hän saa siitä kahden tunnin aikasakon.

Myöhään sunnuntaina Lehtinen oli tehnyt vendan ja kääntänyt Asterian vielä enemmän kohti pohjoisen tuulia, kun muut jatkoivat lähes yhtenä ryppäänä alas etelään.

Miten taktiikka toimii, nähdään lähipäivinä.

Lehtisen poika Lauri Lehtinen ja purjehdustiimiin kuuluva Lassi Liimatainen mallinsivat kipparille erilaisia vaihtoehtoja seuraavalla viikolla merellä odottavista keleistä.

”Sen jälkeen olen omillani”, Tapio Lehtinen sanoi.

Sääennusteen mukaan edessä voi olla myrskyrintamia.

”Sitten voi sanoa, että nyt se vasta myrskyn lykkäsi”, Lehtinen sanoi ja viittasi HS:n juttuun, jossa kerrottiin hänen valmistautumisestaan kisaan.

Lue lisää: Nyt se myrkyn lykkäsi – Tapio Lehtisen veneen pohjasta löytyy nyt sellainen myrkkymaali, että barnakkelit eivät tartu

Kanariansaarilta purjehtijat suuntaavat kohti Trindade ja Martim Vazin saaristoa, joka sijaitsee Brasilian itäpuolella. Saari on kierrettävä länsipuolelta, mikä pidentää purjehdittavaa matkaa Kapkaupunkiin.

”Mieluiten olisin kryssinyt Afrikan rannikkoa pitkin suoraan Kapiin. Asteria sopii hyvin, kun pitää purjehtia vastatuuleen. Nyt muut veneet saavat vähän etua”, Lehtinen laski ennen starttia.

Trinidadin kierrolla haluttiin myös varmistaa, etteivät purjehtijat kohtaa mahdollisia merirosvoja, joista on tehty havaintoja Gambian kohdalla Afrikan puolella.

”Neljä vuotta sitten minua seurasi niillä kohdin epäilyttävä alus ilman valoja”, Lehtinen kertoi vuoden 2018 syksystä.

GGR-kisan johtaja Don McIntyre haastatteli Tapio Lehtistä ennen yksinpurjehduksen lähtöä.

Kilpailunjohtajan ja vuosien 2018 sekä 2022 GGR-kisojen perustajan Don McIntyren mukaan Trinidadin saaren kierrolla kunnioitetaan vuoden 1968 kisaa. Ranskalainen Bernard Moitessier purjehti silloin Trindaden rannikolle, muttei nähnyt yhtään ihmistä.

Moitessier olisi päässyt kisassa toisena maaliin, mutta hän käänsi viime hetkellä veneensä ja purjehti Englannin sijasta Tahitille.

Vuonna 2018 GGR kunnioitti Knox-Johnstonia, nyt Moitessieria.

Lauri Lehtinen antoi isälleen perinteisen onnenpotkun ennen lähtöä.

Edellisen kisan ranskalaisvoittaja Jean-Luc van den Heede kävi myös antamassa perinteisen onnittelupotkun Lehtiselle. Van den Heede purjehti maapallon ympäri 211:ssä päivässä.

Lehtisen matka kesti 322 päivää. Nyt hän uskoo selvittävänsä reitin paria kuukautta nopeammin, koska Asteria-veneen pohja on suojattu siihen tarttuvilta barnakkeleilta, äyriäisiltä.

Yhdysvaltalaiskippari Debour uhosi, että kolme yksinpurjehtijaa saapuu maaliin alle 200 päivässä, vaikka reitti on nyt Trinidadin vuoksi pidempi kuin neljä vuotta sitten.

”Aion olla yksi 200 päivän alittajista”, Debour sanoi.

Knox-Johnston piti 200 päivän rajaa mahdollisena. Voittokisassaan 1968–1969 hän vietti merellä 312 päivää.

”200 päivää on uhattuna, 210–220 päivää todennäköinen”, Knox-Johnston sanoi.

Lehtisen tavoitteenaan on olla maalissa 19. toukokuuta, jolloin hänen äitinsä täyttää 90 vuotta.

Siihen on sunnuntaina 258 päivää.

Viime hetkillä Lehtisen tukitiimi toimitti Asteria-veneeseen vielä lusikan, haarukan, mukin ja ison kerrosvoileivän. Seuraava ateria onkin sitten pakastekuivattua ruokaa.

”Katsotaan, mitä illalla käteen osuu ruokakaapista. Bon voyage! (hyvää matkaa)”, Lehtinen toivotti kaikille ja irrotti lähtököydet.

Helsingin Sanomat seuraa GGR:n kisatapahtumia ja Tapio Lehtisen matkaa juttusarjassa lähdöstä maaliin. Kilpailun verkkosivut ja järjestäjien kisaseuranta löytyy täältä.

Oikaisu 5.9: Purjehtijat kiertävät Brasilian itärannikolla olevan Trindade ja Martim Vazin saariston, eivät Karibianmerellä sijaitsevaa Trinidad ja Tobagoa.

Tapio Lehtinen ajoi ulos satamasta moottorilla ja nosti purjeet vasta avomerellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat