Israelin tähtitakamies Deni Avdija Lauri Markkasen kohtaamisesta ja voittamisesta: ”Tykkään haasteista, olen tykännyt koko urani ajan”

Suomi kohtasi koripallon EM-kisojen avausottelussa Israelin, jonka se kaatoi MM-karsinnoissa reilu viikko sitten.

Lauri Markkanen on Suomen ykköstähti EM-parketilla.

2.9. 14:40 | Päivitetty 2.9. 18:54

Praha

Susijengin EM-turnausavauksesta Prahassa tuli Lauri Markkasen ja Israelin Deni Avdijan välinen kaksintaistelu.

Markkanen naulasi iltapäivän suurimmat pisteet, mutta Avdijan joukkue vei sen tärkeimmän – voiton. Israel kaatoi Suomen 89–87 vasta jatkoajan jälkeen.

Avdija kokosi mukavat 23 pistettä ja 15 levypalloa. Markkasen saldo on jopa vielä komeampi: 33 pistettä ja 12 levypalloa, mutta ne eivät lohduta yhtään.

Tappio otti Markkaselle niin koville, ettei hän ilmestynyt median eteen.

Markkanen tiesi, että ottelu jäisi sivuseikaksi, kun kaikki kysymykset valuisivat tulvan lailla koskemaan hänen sokkisiirtoaan Clevelandista Utah Jazziin, joka pelaa kotiottelunsa entisessä olympiakaupungissa Salt Lake Cityssä.

”En tiedä paljon Utahin joukkueesta, mutta Lauri on niin hyvä pelaaja, ettei sillä ole väliä, minne hän menee. Hän on seitsemän jalkaa (211 cm) pitkä ja osaa heittää, eikä heitä ole paljonkaan”, Avdija sanoi.

Ennen ottelua oli tiedossa, että Markkanen ja Avdija kohtaavat toisensa silmästä silmään useita kertoja. Näin kävi. He puolustivat toisiaan eikä siinä kamppailussa annettu paria senttiä enempää tilaa.

211-senttisellä Markkasella oli pituusylivoima, mutta 203-senttisen Avdijan nopeus tuotti tulosta ja tukalia hetkiä.

”Tykkään haasteista, olen tykännyt koko urani. Minun täytyy saada näitä tilanteita ja tehdä hänen elämänsä hankalaksi tarjoamalla kovaa kilpailua, jossa ei saanut antaa periksi. Ja niin tein ja aioin jatkaa samaa koko turnauksen ajan”, Avdija sanoi.

Avdijan kolmonen nosti Israelin tasoihin ja jatkoajalle 37 sekuntia ennen varsinaisen peliajan loppua. Markkasellakin oli sen jälkeen yksi hankalan asennon heittopaikka, mutta ratkaisu siirtyi – ja silloin Avdija tuli uudelleen esiin.

”Se oli erittäin tiukka. Sanoin Israelin medialle, että menetin varmaan muutaman elinvuoden lopun tunteissa mutta olen iloinen, että voitimme.”

Washington Wizardsissa kaksi kautta pelannut Avdija, 21, kuuluu eurooppalaisen koripallon lahjakkuuksiin, jolle voi povata kestävää NBA-uraa.

Susijengin nuori takamies Edon Maxhuni nostatti sekä pistesaldoa että Prahan areenan tunnelmaa tuodessaan Suomen takamatkalta johtoon varsinaisella peliajalla. Voittoon sekään ei kantanut.

Maxhuni sanoi, että lähellä oltiin koko ajan, mutta ”lopussa Israel sai kovat heitot sisään”.

Maxhuni kehui Avdijaa, varsinkin hänen viime hetkien pelaamista.

”Hän pisti pari kovaa koria sisään lopussa ja otti jengin haltuun. Nyt vaan parannetaan seuraavaan peliin ja voitetaan Puola.”

”Tänään saa vielä vähän aikaa murehtia, sitten täytyy katsoa videoita ja keskittyä Puola-matsiin ja unohtaa tämä peli.”

Suomen EM-urakka jatkuu erittäin kiivaana, kun joukkue kohtaa Puolan lauantaina iltapäivällä.

Nyt on karstat karisteltu ja joukkue saatu siihen rytmiin, jota EM-turnaus vaatii, vaikka mieluummin sen olisi nähnyt tulevan voiton kautta.

Maxhuni uskoi, että Puola kaatuu, kun joukkue rakentaa vielä parempia heittopaikkoja ja Markkaselle saadaan vähän helpompia palloja, jolloin puskeminen ja väkisin korille meneminen vähenevät.

Suomi kohtaa toisessa ottelussaan lauantaina Puolan kello 15.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat