Koronatestaus hämmentää Espanjan ympäriajossa – yli 20 urheilijaa on lähetetty kotiin

Nuori espanjalainen ajaja saa jatkaa kilpailua, vaikka testitulos oli positiivinen.

Vueltan kokonaiskilpailua johtava belgialainen Remco Evenepoel sonnustautui maskiin heti keskiviikon 11. etapin maaliintulon jälkeen.

2.9. 16:23

Koronavirus on pysynyt sitkeästi kyydissä ja aiheuttanut hämmennystä maantiepyöräilyn Espanjan ympäriajossa eli Vueltassa.

Kun tämä kauden viimeinen 21 etapin grand tour oli edennyt perjantaina 13. etapille, kilpailun oli keskeyttänyt Cycling Weeklyn mukaan 23 ajajaa positiivisen koronatestituloksen takia.

Heidän joukossaan on ranskalaista AG2R Citroen -tallia edustava Jaakko Hänninen, jonka uran ensimmäinen Vuelta päättyi kuuden etapin jälkeen.

Lue lisää: Jaakko Hänninen joutui keskeyttämään Espanjan ympäriajon koronatartunnan takia

Kilpailuun starttasi 182 ajajaa 23 joukkueesta, joten reilusti yli kymmenen prosenttia on joutunut keskeyttämään positiivisen koronatestituloksen takia.

Perjantaina tuli tieto, että kokonaiskilpailussa viidentenä oleva espanjalainen Juan Ayuso, 19, oli saanut positiivisen tuloksen koronatestissä, mutta hän jatkaa silti kilpailua.

UAE Team Emiratesia edustava Ayuso saa joukkueen lääkärin mukaan jatkaa kilpailua, koska hän on oireeton ja hänen pcr-testinsä kertoi, että hänellä on ”erittäin matala” riski tartuttaa muita.

Huippuluokan potentiaalin omaavana mäkiajajana pidetyn Ayuson tartuttavuuden määrittelyyn ja kilpailuluvan myöntämiseen osallistuivat myös Kansainvälisen pyöräilyliiton UCI:n ja kisajärjestäjän lääkärit.

Ranskan ympäriajossa heinäkuussa oli kaksi vastaavaa tapausta, joissa urheilijat saivat luvan jatkaa kilpailua, koska heidän pcr-testiensä niin sanottu ct-arvo kertoi, että he eivät ole tartuttavia muille.

Tästä samasta ct-arvosta kohistiin Suomessakin ennen Pekingin olympialaisia.

Lue lisää: Urheilijat huolissaan: pidempään positiivisena pysyvä korona­testi­tulos voi estää matkan olympialaisiin

Koronatestaus on aiheuttanut hämmennystä Vueltan aikana, sillä jos urheilijan mahdollinen koronatartunta havaitaan joukkueen omissa testeissä aamulla, virallisen ct-arvon antavan pcr-testin tulosta ei ehditä välttämättä saada ennen päivän kilpailun alkua.

Tähän mennessä kilpailusta on lähetetty ilman pcr-varmistusta kotiin urheilijoita, jotka ovat olleet oireettomia ja tunteneet itsensä terveeksi.

Yksi heistä oli brittiläisen Ineos Grenadiersin ranskalainen Pavel Sivakov, joka oli keskeyttäessään kokonaiskilpailussa yhdeksäntenä.

Jaakko Hänninen ei kuulunut oireettomiin, sillä hän kertoi tunteneensa itsensä kipeäksi positiivista testitulosta edeltävänä yönä.

Ayuso kertoi ennen tiistain 10. etappia heränneensä aamulla päänsärkyyn. Hän teki kolme pikatestiä, jotka olivat kaikki negatiivisia.

Vueltan joukkueiden keskuudessa on Cycling Weeklyn mukaan esiintynyt turhautumista ja kiukkua kilpailun koronakuplaan, joka muistuttaa tiukkuudessaan pandemian alkuvaiheita, vaikka pyöräilyn ulkopuolisessa elämässä on palattu pitkälle kohti normaalia.

Ajajien joukossa on ilmennyt Cycling Weeklyn mukaan sellaista henkeä, että testaaminen pitäisi lopettaa. Tämä juontaa siitä, että oireettomia urheilijoita on lähetetty kotiin.

Kokonaiskilpailua selvällä erolla johtavan Remco Evenepoelin joukkue Quick-Step Alpha Vinyl Team on menettänyt yhden apuajajan koronan takia, ja maailmanmestari Julian Alaphilippe joutui keskeyttämään pahan kaatumisen seurauksena.

Nyt Evenepoel saa kokea samanlaista koronavirukseen liittyvää stressiä, jota useimmat urheilijat kokivat talvella Pekingin olympialaisissa ja niitä ennen.

Evenepoel on myöntänyt julkisesti, että hän pysyttelee kiertueen aikana erossa paikalla olevasta kihlatustaan.

Yksi Evenepoelin apukuskeista, Dries Devenyns, tokaisi Cycling Weeklylle, että ”ainoa tapa välttää korona on olla onnekas”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat