EM-mitalisti Lassi Etelätalo pääsee 34-vuotiaana kisaamaan ensimmäistä kertaa Olympiastadionilla – kausi päättyy sunnuntain kisaan

Pitkän linjan keihäänheittäjä pääsee Finnkampenin jälkeen ansaitulle lomalle. Tilastot povaavat maaotteluista tasaisia kamppailuita.

Lassi Etelätalo heitti Münchenissä EM-pronssille.

2.9. 18:46

Keihäänheiton EM-pronssimitalisti Lassi Etelätalo ei pane lainkaan pahakseen, että yleisurheilun perinteinen Suomi–Ruotsi-maaottelu palaa viikonloppuna kahdeksan vuoden tauon jälkeen Helsingin Olympiastadionille.

Pitkän linjan heittäjänä arvokisamitalistiksi kasvanut Etelätalo nimittäin debytoi niin ikään paljon nähneellä ”Stadikalla”, 34-vuotiaana.

”Minut oli valittu kahdeksan vuotta sitten Helsingissä käytävään Ruotsi-otteluun, mutta satutin käteni hieman ennen maaottelua toisessa kisassa ja jouduin jäämään Ruotsi-ottelusta pois”, Etelätalo muistelee.

”Muualla käydyissä Ruotsi-otteluissa olen kyllä heittänyt”, hän lisää.

Mitenkään myyttisessä maineessa Olympiastadion ei keihäsmiesten jutuissa ole.

”Siellä on nyt remontin jälkeen kentällä uudet pinnoitteet, että paha sanoa. Olympiastadionilla voi tuuli pyöriä. Sade tekisi heittämisestä hankalampaa”, Etelätalo arvioi.

Etelätalolle Finnkampen ja sunnuntain keihäskisa on toinen kilpailu EM-Münchenin jälkeen – ja samalla kauden viimeinen.

”Sitten koittaa loma. Ruotsi-ottelu vielä menee, mutta jälkihöyryillä päästellään. Ei ole kroppa enää niin tuoreessa kunnossa kuin aiemmin kaudella”, Etelätalo myöntää.

Hän oli viime perjantaina Lausannen Timanttiliigan kilpailussa viides himpun verran yli 80 metrin tuloksella. EM-tantereella pari viikkoa sitten oma ennätys parantui liki puolellatoista metrillä lukemiin 86,44.

”Oma ennätys olisi voinut parantua kahden viime vuoden aikana muuallakin. Nyt se rikkoontui siinä paikassa, missä pitikin”, vuorenvarmana kilpailijana vanhastaan tunnettu Etelätalo myhäilee.

Jos jollekin huippu-urheilijalle suomalainen urheilujännäri soi arvokisamitalin, Etelätalon EM-pronssille oli täsmätilaus.

EM-mitali oli hilkulla jo 2014, mutta Münchenissä Etelätalon taakse jäänyt Tshekin Vitezslav Vesely kaappasi kahdeksan vuotta siten Zürichissä EM-mitalin suomalaisen nenän edestä.

Etelätalosta uhkasi tulla menetetty keihäslupaus 2010-luvun puolivälissä loukkaantumiskierteen takia.

”Ei usko varsinaisesti mennyt, mutta olihan se ärsyttävää olla jatkuvasti toipilas eri leikkausten jäljiltä”, Etelätalo muotoilee.

Viikonlopun maaottelusta on tulossa tasainen taistelu sekä miehissä että naisissa. Suomen Urheiluliiton torstaina välittämän niin sanotun paperimaaottelun perusteella Ruotsi olisi voittamassa miehissä pistein 222–210 ja naisissa pistein 224,5–207,5.

Naisten ottelussa tuoreet asetelmat tilastojen perusteella ovat tiukemmat, sillä pituushyppytähti Khaddi Sagnia joutuu jäämään sivuun kilpailusta sairastumisen takia. Sagnia oli tilastoykkönen, ja hänen paikkaajansa ei ole SVT:n mukaan vielä selvillä.

Suomi on voittanut miesten ottelun viimeksi Tampereella 2018 ja naisten ottelun Tukholmassa 2015. Molemmat ottelut samana vuonna Suomi on voittanut edellisen kerran viime vuosituhannella, Helsingissä 1998.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat