Yksinpurjehtija Abhilash Tomy lähti uudestaan kisaan, joka oli tappaa hänet neljä vuotta sitten

Intialainen putosi edellisessä Golden Globe -purjehduksessa veneensä mastosta yhdeksän metrin korkeudesta. ”Minulle ei jäänyt siitä traumoja. Unelmani oli palata samaan kilpailuun”, Tomy sanoo HS:lle.

Intialainen yksinpurjehtija Abhilash Tomy esitteli veneensä kannella maansa lippua.

14.9. 2:00 | Päivitetty 14.9. 8:48

Les Sables-d’Olonne / Helsinki

Neljä vuotta sitten 24. syyskuuta Abhilash Tomy koki kauhunhetkiä.

Intialainen putosi mastosta keskellä aavaa merta yksinpurjehduksen Golden Globe -kilpailussa (GGR) maapallon ympäri. Tomy loukkasi pahasti selkänsä, eikä hän pystynyt liikuttamaan jalkojaan.

Kauhunhetkeä korosti, että Tomy roikkui hetken aikaa kellonsa varassa rikkoutuneesta mastosta yhdeksän metrin korkeudessa.

Kannelle pudottuaan Tomy raahautui sisällä kajuuttaan, jossa hän sai päälle hätäpaikantimen. Hän kuuli yläpuolellaan lentäneen lentokoneen äänen ja painoi päälle–pois-hätälähetintä.

Niin hän ikään kuin sähkötti lentokoneen miehistölle kuulleensa sen äänen.

Tämän jälkeen kaikki yhteydet ulkomaailmaan katosivat.

Intialaiskipparin satelliittipuhelin oli hajonnut. Loukkaantumisensa takia hän ei päässyt käsiksi varapuhelimeen eikä VHF-radioon.

Tomyn vene oli kaukana kaikesta Etelä-Afrikan ja Australian välissä eteläisellä Intian valtamerellä.

Onnettomuushetkellä tuulen nopeus merellä oli 36 metriä sekunnissa ja aallon korkeus viisitoista metriä.

”Olin mastottomalla veneellä niin kaukana pelastajista kuin se tuolla sijainnilla saattoi olla. Olin epätoivoinen”, Tomy sanoi HS:lle GGR-kisan lähtöpäivän aattona Les Sables-d’Olonnessa.

Piinaavan odottelun jälkeen paikalle saapui ranskalainen kalastusvalvonta-alus Osiris, joka otti hänet kyytiinsä. Osirisista hänet siirrettiin intialaiseen alukseen, joka kuljetti Tomyn Intiaan.

Hänet leikattiin sotilassairaalassa. Tomy, 43, on ammatiltaan Intian merivoimien upseeri.

Sairaalassa Tomyn selkään asetettiin titaanitangot ja viisi selkänikamaa jäykistettiin.

”Operaation jälkeen minun piti opetella uudestaan kävelemään. Nyt kolme ja puoli vuotta myöhemmin lähden samaan kisaan, joka oli vähällä tappaa minut”, Tomy sanoi.

Tomyn mukaan Intiassa on paljon rataluokkien purjehtijoita, mutta vähän avomeripurjehtijoita, kuten hän.

Traaginen onnettomuus nosti hänet ja avomeripurjehduksen maassaan tunnetuksi vähän samalla tavalla kuin olympiakulta Neeraj Chopran ja keihäänheiton viime vuonna.

Abhilash Tomy lähti toistamiseen kiertämään maapallon yksin ja pysähtymättä purjeveneellä.

Putoamishetkellä Tomy purjehti hyvissä asemissa kolmantena. Tämän vuoden GGR-kisassa hän on neljäntenä.

Viime viikolla Tomy purjehti muiden tapaan pitkin Portugalin rannikkoa, mutta kääntyi sittemmin länteen, jonne suomalaiskippari Tapio Lehtinen lähti jo alkujaan.

Ensimmäisen GGR-yksinpurjehduksen voittanut Sir Robin Knox-Johnston nosti Tomyn yhdeksi voittajakandidaatiksi, kun HS kysyi kisan suosikkeja.

”Unelmani oli, että sain palata lähtölinjalle. Minulle ei jäänyt onnettomuudesta traumoja, vaikka monet voivat niin ajatella. Sain kisaan paljon tukijoita, vene on hyvä ja olen valmistautunut hyvin”, Tomy sanoi.

Vuonna 2018 Tomy purjehti Thuriya-nimisellä klassisella purjeveneellä, joka oli tarkka kopio Knox-Johnstonin Suhailin voittoveneestä vuosien 1968–1969 yksinpurjehduksesta.

Suhaili oli rakennettu Intiassa, kuten myös Thuriya.

Nyt Tomy lähti maapallon ympäri Ranskassa rakennetulla Bayanat-veneellä, jolla ranskalainen Philippe Péché purjehti neljä vuotta sitten.

Péché keskeytti kuukautta aikaisemmin kuin Tomy, kun silloin nimellä PRB seilanneesta veneestä hajosi tuuliperäsin. Yksinkertaistettuna tuuliperäsin pitää halutun kurssin tuulen suuntaan nähden.

Tomyn tavoitteena on päästä maaliin 210:ssä päivässä. Ranskalainen Jean-Luc van den Heede purjehti keväällä 2019 edellisen GGR-kisan voittoon 211:ssä päivässä. Lehtinen käytti matkaan 322 päivää.

”Kaikki yksinpurjehtijat ovat ystäviä keskenään. Tapio on yksi parhaista tyypeistä. Hän on hyvin motivoitunut ja vastuullinen, ei anna periksi”, Tomy kehui kilpakumppaniaan.

Helsingin Sanomat seuraa GGR:n kisatapahtumia ja Tapio Lehtisen matkaa juttusarjassa lähdöstä maaliin. Kilpailun verkkosivut ja järjestäjien kisaseuranta löytyy täältä.

Lue lisää: Nyt se myrkyn lykkäsi – Tapio Lehtisen veneen pohjasta löytyy nyt sellainen myrkkymaali, että barnakkelit eivät tartu

Lue lisää: Ihmismeri ja 21 kanuunanlaukausta saattoivat yksinpurjehtija Tapio Lehtisen matkaan: ”Bon voyage!”

Lue lisää: Jallutynnyri kiertää Tapio Lehtisen mukana maapalloa: ”Rahat menevät hyvään tarkoitukseen”

Lue lisää: Yksinpurjehduksen ainoa nainen lähti merelle ”nauravalla vedellä”

Lue lisää: Yksinpurjehtija Tapio Lehtisen pahvin­palalle piirretty suunnitelma onnistui: ”Sokea kanakin löysi jyvän”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat