Kohukiertue antaa pelaajien käyttää kilpailuissa shortseja: ”Tarvittiin LIV:n kaltainen häirikkö”

Bostonin LIV-kilpailussa 19 pelaajaa 48:sta sonnustautui heti ensimmäisenä mahdollisena päivänä shortseihin.

Englantilainen konkari Lee Westwood oli yksi niistä pelaajista, jotka käyttivät lauantaina heti hyväkseen mahdollisuuden kilpailla shortseissa.

4.9. 11:44

Miesten ammattilaisgolfissa jättikohua viime kuukausina synnyttänyt saudirahoitteinen LIV-kiertue haluaa ravistella huippugolfia ja on siinä myös onnistunut.

LIV on värvännyt joukon nimekkäitä pelaajia jopa satoihin miljooniin dollareihin yltävillä palkkioilla ja maksaa rutkasti totuttua suurempia palkintorahoja.

Lisäksi sen kilpailut viedään läpi perinteisestä poikkeavalla kaavalla. Niissä pelataan vain kolme 18 reiän kierrosta eli 54 reikää normaalin 72:n sijaan.

Lisäksi kilpailut aloitetaan niin sanotulla yhteislähdöllä, jolloin niiden kokonaiskesto on huomattavasti perinteistä ”väliaikalähtöä” lyhyempi.

Lue lisää: "Vastaavaa ei ole nähty" – Saudi-Arabian maineenpuhdistusoperaatiossa on varaa maksaa jättipalkkioita myös surkeista golf-suorituksista

PERjantaina LIV lanseerasi pukeutumiseen liittyvän käytännön, jonka voi olettaa saavan positiivisen vastaanoton niilläkin tahoilla, joilla häiriköksi leimatun kiertueen toiminta on ärsyttänyt ja herättänyt vastustusta.

LIV antoi pelaajilleen luvan käyttää shortseja Bostonin lähistöllä pelattavan kilpailun toisesta kierroksesta alkaen.

Vaikka golfin huippukiertueitten kilpailut käydään enimmäkseen varsin lämpimissä oloissa, pelaajilta on vaadittu kilpailupäivinä pitkälahkeisten housujen käyttöä.

Pukeutuminen on palkintorahojen lisäksi asia, josta tasa-arvo on pysynyt kaukana huippugolfissa. Naiset ovat saaneet kilpailla shortseissa – ja hameissa – jo vuosikymmeniä.

Vuonna 2016 Euroopan-kiertue salli miesten käyttää shortseja alkuviikon harjoituskierroksilla ja pro-am-tapahtumissa, mutta ei loppuviikon kilpailupäivinä. Yhdysvaltojen PGA-kiertue otti saman linjan jonkin ajan päästä.

Pelaajien varusteita kantavat caddiet saaneet käyttää shortseja vuodesta 1999. Heidän osaltaan shortsisääntö muuttui, kun eräs caddie sai sydänkohtauksen kilpailun aikana.

Poikkeuksen tekee Yhdysvalloissa pelattava vuoden ensimmäinen miesten major-kilpailu Masters, jossa caddiet joutuvat käyttämään valkoisia haalareita.

Bostonin LIV-kilpailussa 19 pelaajaa 48:sta sonnustautui Golf Digestin mukaan heti ensimmäisenä mahdollisena päivänä shortseihin. Ilman lämpötilan kerrottiin olleen noin 25 astetta.

Takavuosien suuri yleisönsuosikki ja moninkertainen major-voittaja Phil Mickelson kuuluu LIV-kiertueen ensimmäisiin värväyksiin, mediatietojen mukaan noin 200 miljoonalla dollarin palkkiolla.

Mickelson myönsi olleensa aloitteellinen shortsien sallimisessa.

”Tarvittiin LIV:n kaltainen häirikkö, että tämä saatiin hoidettua. Minulla on paljon kavereita tourilla. Toivon heidän takiaan, että tour tulee perässä. Tämä tuntuu hyvältä ja mukavammalta”, Mickelson sanoi Golf Digestille.

Tourilla Mickelson viittasi maailman kovatasoisimpaan miesten ammattilaiskiertueeseen PGA-touriin, jolta hän ja useimmat muut LIV-pelaajat siirtyivät.

Nyt moni odottaakin, vastaako PGA-kiertue jollakin tavalla tässäkin asiassa LIV:n haasteeseen, kun se lähti muun muassa nostamaan merkittävästi kilpailujen palkintopotteja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat