Päävalmentaja Lassi Tuovi vakuuttaa, että Susijengi haastaa Serbian ilman huolta huomisesta

Suomen koripallomaajoukkue vietti Prahassa välipäivää ja valmistautui kohtaamaan ennakkosuosikki Serbian myöhään maanantaina.

Hyökkääjä Nikola Jokić kuuluu Serbian suuriin tähtiin, ja hänen pysäyttämistään Susijengi yrittää myöhään maanantaina.

4.9. 16:48

Praha

Suomi pelaa Prahan O2-areenassa myöhään maanantaina koripallon EM-turnauksessa ottelun, joka on tavallaan hyvin helppo.

Jos häviät, maailma ei kaadu tai edes keikahda kiertoradaltaan, ja jos voitat, nostatat XL-kokoon kasvavat otsikot.

Susijengi kohtaa Serbian, lohkon suuren ennakkosuosikin. Ottelua ei ole niin sanotusti budjetoitu Suomen voitoksi. Jatkopaikka Berliinin pudotuspeleihin irtoaa – jos irtoaa – jopa ilman Serbian kaatamista.

”Tämä on mahdollisuus. Helppo se ei ole missään nimessä. Kun tällä tasolla pelataan, haluamme voittaa kaikki maat”, päävalmentaja Lassi Tuovi sanoo Prahassa joukkueen välipäivänä, kun syksyinen helle on levittäytynyt kaupunkiin.

Tuovi on oikeassa. Suomi haluaa voittaa jokaisen ottelun, mutta tappio Serbialle tuntuu hyväksyttävämmältä kuin tappio jollekin toiselle, heikommalle joukkueelle.

”Tiedetään, että Serbia on tämän ottelun ja ehkä koko turnauksen suosikki, mutta tähän peliin pääsee lähtemään hivenen enemmän haastajamentaliteetilla.”

Serbian riveissä pelaa yksi turnauksen parhaista koripalloilijoista. NBA-seura Denver Nuggetsia edustava Nikola Jokić kuuluu kisojen kolmen parhaan pelaajan joukkoon. Takamies Vasilije Micić täydentää pallotarjonnan 209-senttiselle Jokićille.

”Heidän pelisysteeminsä on vahvalla tavalla yllättävän yksinkertainen. He käyttävät avainpelaajiensa vahvuuksia äärimmäisen hyvin ja rakentavat kaiken sen ympärille. Harvoin tulee hyökkäyksiä, jotka eivät ole kontrolloituja tai joissa pallo päätyy väärään paikkaan.”

”Emme lähde keskittymään pelkästään Jokićiin, mutta on selvää, että heidän pelinsä lähtee hänen ja Micićin kautta.”

Tuovi sanoo, että jokaiseen peliin lähdetään tiedostamalla paitsi vastustajien avainpelaajat, myös se, millä tavoin heidän vauhtiaan saisi hidastettua. Hän muistuttaa Puolan tähtien pimentämisestä ja samantyyppistä ratkaisua haetaan maanantai-iltana.

Maailman parhaita vastaan pelatessa Tuovi korostaa, että riskejä täytyy uskaltaa ottaa. Hänen mukaansa oma peli on lähtökohta, mutta tässä tapauksessa siihen kuuluu tavallista isompi riski.

”Turnauksessa ei ole aikaa alkaa kaivella kikkapusseja, mutta pitää olla rohkea.”

”Jos pelaamme samalla tavalla kuin he, on ihan varmaa, että häviämme pelin.”

Suomen lähes vakioksi muuttunut paikka EM-tasolla ja pääsy MM-turnaukseen ovat olleet ratkaisevia askelia kehittymiselle.

”Olemme onnistuneet siinä, että pääsemme kiusaamaan isompia.”

Suomen ohjelma maanantaina ja tiistaina tuntuu hyvin tiukalta. Serbia-ottelun jälkeen pelaajat pääsevät nukkumaan vasta pikkutunneilla, ja Tšekki tulee vastaan tiistaina alkuillasta. Palautumisaikaa jää hädin tuskin 20 tuntia.

”Lähtökohta jokaiseen peliin on se, että meillä on potentiaalia voittaa. Jokaiseen peliin lähdetään pelaamaan ilman huolta huomisesta”, Tuovi sanoo.

”Suunnittelemalla jotain fiksusti voi tulla ongelmia. Turnauksessa on tärkeää mennä päivä kerrallaan.”

Maajoukkueen elämä helpottui ja turnaus palautui raiteilleen, kun Puola kaatui selvin luvuin. Joukkue etenee aikataulussaan kohti Berliiniä yhtä tarkasti kuin saksalaiset junat.

Puola-ottelussa loksahti kohdalleen sekin, että jokainen pelaaja sai pelissä minuutteja ja onnistumisia.

”Totta kai se oli helpottavaa. Pitkässä turnauksessa tarvitaan laajuutta. Tulee loukkaantumisia, virhevaikeuksia, ja tarvitaan eri kokoonpanoja”, Tuovi kertoo.

Itseluottamusta ei voi koripallossa olla koskaan liikaa, ja sitä Puola-voitto nostatti.

Suomi ja Serbia kohtaavat Prahassa maanantaina kello 22.00. Yle TV2 ja Viasat urheilu ja Viaplay näyttävät ottelun suorana lähetyksenä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat