Naisleijonille kaikkien aikojen järisyttävin katastrofi: ”Kaikki aikakaudet tulevat päätökseen”

Suomi hävisi Japanille voittolaukauskilpailussa surkeudesta toiseen edenneen kisaurakan päätteeksi.

Suomi ei saanut kiekkoa Japanin maalivahdin Miyuu Mosaharan taakse varsinaisella peliajalla tai jatkoajalla.

4.9. 15:14 | Päivitetty 4.9. 15:54

Helmikuussa olympialaisten puolivälierässä 7–1, elokuussa MM-kilpailujen alkusarjassa 9–3 ja syyskuussa MM-kilpailujen sijoitusottelussa 0–1.

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen alakulo kiteytyi sunnuntaina sijoitusottelussa Japania vastaan. Väkinäisen puurtamisen jälkeen Naisleijonat hävisi voittolaukauskilpailun päätteeksi Japanille ja jäi kuudenneksi Tanskassa pelatuissa MM-kilpailuissa.

Sijoitus on Suomen naisten arvokisahistorian heikoin.

”Urheilu on välillä tällaista. Ihan kuin maali olisi ollut kirottu. Ihan kuin kaikki tuurikin olisi ollut vastustajan puolella”, hyökkääjä Susanna Tapani tuumi.

Japani varmisti pääsyn A-tasolohkoon ensi vuoden MM-kilpailuissa ja sysäsi Suomen B-tasolohkoon, jossa ei ole tarjolla automaattisia puolivälieräpaikkoja.

Putoaminen B-lohkoon on sunnuntaina tulleen tiedon mukaan kuitenkin vielä hieman epävarma, sillä sääntöjä oli muutettu kesken turnauksen.

”Pitää harjoitella maalintekoa. Tuollaisella pelillä ei voiteta ketään.”

Päävalmentaja Juuso Toivola ei livauttanut vielä eroilmoitusta.

”Tämä on yhden aikakauden päätös. Katsomme kaukoputkella Milanoon ja mikroskoopilla Kanadaan”, hän mainitsi seuraavat olympialaiset 2026 ja MM-kilpailut 2023.

Suomi keräsi katastrofin aineksia jo pitkän aikaa.

Sunnuntaina päättynyttä kautta 2021–22 värittivät kohu olympialaisten maalivahtivalinnoista, Pasi Mustosen lähtö päävalmentajan tehtävistä kesken olympialaisten, Susanna Tapanin lähtö ystävänsä häihin kesken MM-kilpailujen, varamaalivahti Meeri Räisäsen tahaton tai tahallinen sohaisu aiheeseen Twitterissä ja joukkueen hämmästyttävän huonot peliesitykset.

”Pääsimme kohusta yli”, Tapani vakuutteli välien olevan kunnossa.

Alkusarjan Kanada- ja Yhdysvallat-tappioiden jälkeen Naisleijonat paikkasi turkkiaan voitoilla Japanista ja Sveitsistä, mutta hävisi puolivälierän jatkoajalla Tšekille 1–2. Vaikeudet jatkuivat lauantain ensimmäisessä sijoitusottelussa, mutta Unkari taipui jatkoajalla 2–3.

Sunnuntaina Japani piinasi maalivahti Miyuu Masuharan johdolla, kun tylsäkyntinen leijonalauma raapaisi jälleen pohjaa. Alkusarjan murskajaisista ei ollut tietoakaan. Japani oli seurannut Tšekin ja Unkarin taistelua ja luotti sekin tiukkaan sumppuun Suomea vastaan.

Sumppu aukesi vasta jatkoajalla, kun Tapani syötti ringettetyylisen kuljetuksensa päätteeksi Michelle Karviselle. Tanskalais-suomalainen Karvinen toimitti kiekon verkkoon, mutta täysosuma hylättiin videotarkastuksen jälkeen.

”Kun maali tuli, oli hyvä ja vapauttava fiilis. Siniviivalla tajusin, että sitä mentiin tarkastamaan. Ajattelin jo tuolloin Espoota, ja sopisi tähän päivään, että maali hylätään”, Tapani viittasi kolmen vuoden takaisiin MM-kotikisoihin.

Voittolaukauskilpailussa maalivahdit Masuhara ja Anni Keisala näyttelivät päärooleja, mutta Remi Koyama teki Japanille historiallisen maalin. Japanilta onnistui myös Haruka Toko. Suomelta vain Noora Tulus.

Myös päävalmentaja Toivola mainitsi Espoosta kimmonneen ”flashbackin”. Tuolloin Petra Niemisen maali hylättiin loppuottelun jatkoajalla, ja Yhdysvallat voitti maailmanmestaruuden voittolaukauskilpailussa täyden suomalaiskatsomon pettymykseksi.

Frederikshavnissa pelattiin lähes tyhjälle katsomolle, eikä panoksena ollut maailmanmestaruus vaan A-tasolohkopaikka.

Mitä on tapahtunut?

”Niin, se on hyvä kysymys”, Tapani sanoi.

”Joukkue on muuttunut, mutta olemme silti pystyneet tekemään hyvää duunia jäällä ja jään ulkopuolella. Nyt vain maalinteko sakkasi.”

Kapteeni Jenni Hiirikoski oli varovainen sanoissaan.

”En osaa sanoa tässä kohtaa. Parempi, että otetaan vähän etäisyyttä.”

Hauskan miehen maineessa oleva Toivola oli lähes yhtä vakava kuin kapteeni.

”Samat kinkerithän ne on edelleen (MM-kilpailut). Tähän on tultu. Kaikki aikakaudet tulevat päätökseen. Sitten alkaa uusi aikakausi. Se osui minun osalta päävalmentajana tähän aikakauteen.”

”Nämä kisat tulivat nopeasti. Nyt analysoidaan, mitä jätetään vanhasta ja mitä otetaan mukaan.”

Toivolan piti alun perin aloittaa päävalmentajana vasta kauden jälkeen, mutta Mustosen yllätysvetäytymisen myötä hän aloitti jo etuajassa kesken olympialaisten. Tuntuu kuitenkin erikoiselta, että kisat olisivat tulleet nopeasti. Toivola työskenteli Mustosen apuvalmentajana vuodesta 2014, joten työympäristö on erittäin tuttu.

Toisaalta Tanskan-kisat tulivat kaikille nopeasti, koska Kansainvälinen jääkiekkoliitto nuiji naisten MM-kilpailut olympiakauden ohjelmaan vasta viime vuonna.

Juttua päivitetty kello 22.02: Lisätty tieto sääntöjen muuttamisesta ja Suomen putoamisen epävarmuudesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat