Jallutynnyri kiertää Tapio Lehtisen mukana maapalloa: ”Rahat menevät hyvään tarkoitukseen”

Golden Globe -kisan jälkeen tynnyrin juomat pullotetaan ja myydään huutokaupassa.

Australialaiskippari Mark Sinclair kirjoitti nimensä Tapio Lehtisen jallutynnyriin.

5.9. 9:36

Les Sables-d’Olonne

Optimistijollilla purjehtivia nuoria odottaa ensi keväänä mukava rahallinen avustus, kun Tapio Lehtinen palaa purjehdusmatkaltaan maapallon ympäri.

Lehtinen pakkasi Asteria-veneeseen kymmenen litran tynnyrin täynnä suomalaista jaloviinaa, jallua. Golden Globe Race -yksinpurjehduksen (GGR) jälkeen juoma pullotetaan ja huutokaupataan.

Pullot saavat kylkeensä erikoisetiketin, joka kertoo Lehtisen toisesta GGR-kisasta.

”Huutokaupat saatavat rahat ohjataan optarijollapurjehtijoille. Rahat menevät hyvään tarkoitukseen”, Lehtinen sanoi sunnuntaina ennen lähtöään maapallon ympäri.

Kun Lehtinen tuli keväällä 2019 maaliin edellisestä GGR-kisasta, hänen veneessään oli vastaava tynnyri. Myös silloin juomat pullotettiin ja huutokaupattiin hyvällä hinnalla.

Ennen lähtöään Lehtinen keräsi tynnyriin nimikirjoitukset kaikilta GGR-kisan viideltätoista muulta kipparilta.

Kellään muulla GGR-kipparilla ei ollut vastaavaa ideaa, jonka tuotto olisi käytetty lajin tai muun hyväntekeväisyyskohteen hyväksi.

Espanjalaisen Aleix Selles Vidalin nimi jäi pois tynnyristä, koska hänen lähtönsä kisaan on epävarmaa. Vidalin veneestä puuttuu masto. Yksinpurjehduksen lähtölinja on auki vielä kymmenen päivää, joten hän voi ehtiä mukaan.

HS tapasi vielä myöhään sunnuntaina Les Sables-d’Olonnessa avomeripurjehduksen legendan Sir Robert Knox-Johnstonin, joka voitti ensimmäisen GGR-kisan vuonna 1968.

Sir Robert sanoi arvostavansa Lehtisen työtä purjehduskulttuurin kehittäjänä omassa kotimaassaan ja maailmalla. Sir Robert on GGR-kisan lähettiläs, ambassador, jonka sanoja lajissa arvostetaan.

”Toivon todella sydämestäni, että Tapio pärjää. Hän on todella sinnikäs ja periksiantamaton kaveri. Harva olisi viitsinyt kantaa tuollaista juomatynnyriä ympäri laituria”, Knox-Johnston sanoi.

Maanantain vastaisena yönä Lehtinen oli suunnannut veneensä selvästi pohjoisemmalle reitille kuin muut, jotka purjehtivat lähes yhtenä ryppäänä etelään.

Lehtisen taktiikkana on hakea vauhtia kovista tuulista ja päästä sitä kautta kohti Kanariansaaria ja sieltä Trindaden ja Martim Vazin saaristoon Brasilian itäpuolelle.

Helsingin Sanomat seuraa GGR:n kisatapahtumia ja Tapio Lehtisen matkaa juttusarjassa lähdöstä maaliin. Kilpailun verkkosivut ja järjestäjien kisaseuranta löytyy täältä.

Oikaisu maanantaina 5. syyskuuta kello 15.40: Golden Globe Racen reitti jatkuu Kanariansaarilta Brasilian itäpuolelle kohti Trindaden ja Martim Vazin saaristoa, ei kohti Trinidadin saarta.

Lue lisää: Nyt se myrkyn lykkäsi – Tapio Lehtisen veneen pohjasta löytyy nyt sellainen myrkkymaali, että barnakkelit eivät tartu

Lue lisää: Ihmismeri ja 21 kanuunanlaukausta saattoivat yksinpurjehtija Tapio Lehtisen matkaan: ”Bon voyage!”

Brittikippari Guy Waites kirjoitti nimensä Tapio Lehtisen tynnyriin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat