Susijengille rökäletappio, mutta joukkue tavoittelee yhä lohkon kakkospaikkaa ja synkimmillään lentää ulos jatkopeleistä

Suomi hävisi Serbialle 30 pistellä, mutta tiistain Tšekki-peli on alkusarjan tärkein ja isoin kamppailu tähän mennessä.

Edon Maxhuni vei pallo vierellään Serbian tähtitakamies Vasilie Micic.

5.9. 23:46 | Päivitetty 6.9. 0:55

Praha

Koripallomaajoukkue otti täydellisesti lukua Serbiaa vastaan Prahan EM-turnauksessa eikä seitin ohut mahdollisuus yllätyksestä toteutunut.

Eikä yllätys ollut alun johdon jälkeen edes lähellä. Serbia kirjautti tulostaululle voittonumerot 100–70 ja jatkaa ylivoimaisessa lohkojohdossa.

Vaikea voittaa, kun heität ohi avoimista paikoista ja samaan aikaan vastustaja ompelee jokaisen pallon koriin joka heitolla. Näin kääntyi yhdessä humauksessa Suomen 15–10-johto tappiolukemiksi 15–24.

Tämän jälkeen Serbia vilkutti perävalojaan eivätkä nekään tahtoneet enää näkyä kaukana edessä. 30 pisteen tappio oli ikävä mutta hyväksyttävissä.

Edon Maxhunille ottelun alku oli sykähdyttävä. Kun Susijengi oli latonut 15 pistettä, oli niistä peräti kymmenen takamies Maxhunin tekemiä: ajo korille, kahden pisteen heitto, mukava kolmonen ja kolme vapaaheittoa peräkkäin sisään.

”Tosi hyvä fiilis. Aloitettiin hyvin ja oma peli alkoi kulkea, mutta sitten tuli alamäki eikä pystytty vastaamaan heidän kovuuteen ja siihen, mitä he tekivät hyvin ja jossa he ovat parhaimmillaan”, Maxhuni tiivisti ytimekkäästi.

Valmennusjohto huilautti Lauri Markkasta pitkiä pätkiä ja kaikkia pelaajia kierrätettiin melko tasaisesti juuri säästelleen tiistain ratkaisuotteluun.

Päävalmentaja Lassi Tuovi korosti, että pelaajille tarvittiin onnistumisia eikä Markkastakaan haluttu istuttaa liian paljon, ettei pelituntuma kärsi.

Ottelun lähtökohta oli kaksijakoinen. Äärimmilleen kamppaillen Suomi olisi voinut pitää luvut kauniimpina, mutta se maksaisi palautumisena tiistain Tšekki-ottelussa.

Suomen jatkopaikka ratkaistaan jo tiistaina. Jos Susijengi voittaa, se menee jatkoon erittäin suurella todennäköisyydellä ja peräti lohkokakkosena ottamalla budjetoidun voiton Hollannista. Jos häviää, ei joukkuetta pelasta mikään muu kuin Hollanti.

Jos Hollanti voittaisi tiistain iltapäiväpelissä Puolan, voisi jatkopaikka alkaa kyteä vahvana jopa ilman Tšekki-voittoa. Silloin viimeisessä ottelussa täytyisi voittaa Hollanti eikä Puola saisi saada pisteitä Serbialta alkusarjan viimeisessä ottelussa.

Jossittelu menee niin, että tasapisteissä Suomi voittaa Puolan, mutta häviää Israelille, kun vertailussa otetaan ensimmäisenä keskinäinen ottelu.

Kolmen maan, Suomi, Puolan ja Israelin, tasapistevertailussa Susijengillä on takataskussaan 30 pisteen etumatka Puolasta, joka pelastaa hyvin paljon.

Yksinkertaistettuna, jos Hollanti häviää kaikki ottelunsa ja Serbia voittaa joka pelin, nousee Suomi kakkoseksi Tšekki- ja Hollanti-voitoilla.

Suomella on hyvä tilanne mennessään Tšekki-peliin, kun joukkue tietää, miten juuri aikaisemmin pelattu Hollanti-Puola on päättynyt.

Serbia ehti näyttää ennen Suomi-peliä olevansa lohkon ylivoimaisesti pelaavin ja paras joukkue. Susia vastaan tuli vain vahvistus vahvistuksen päälle.

Takamies Vasilije Micic oli aivan liian innokas latomaan koreja ja jakamaan erinomaisia koriin johtavia syöttöjä. Supertähti Nikola Jokic nosti korin kuin halutessaan.

Serbialta peräti kuusi pelaajaa takoi yli kymmenen pistettä.

Lauri Markkanen kokosi melkeinpä tuttuun tapaan kentän korkeimman pistemäärän, 16, mutta 30 pisteen tappiossa sitä ei paljon kannata muistella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat