Jääkiekkoliitto lupaa syvällisen analyysin MM-turnauksen puuhastelusta

Harri Nummela kertoi Suomen jääneen MM-kisoissa todella kauas asetetuista tavoitteista.

Naisleijonien MM-kisat päättyivät pelilliseen katastrofiin, kun joukkue romahti kuudenneksi. Michelle Karvinen lohdutti Jenni Hiirikoskea Tšekkiä vastaan kärsityn puolivälierätappion jälkeen.

5.9. 17:05 | Päivitetty 5.9. 22:24

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue toi Tanskassa pelatuista MM-kisoista tuliaisiksi ”kiintiöpronssin” sijaan historiansa huonoimman sijoituksen.

Naisleijonat oli päässyt mitalipeleihin jokaisissa aiemmissa MM-kisoissa. Saldona on yksi hopea, 13 pronssia ja kuusi nelossijaa. Nyt joukkue romahti kuudenneksi.

”Tuloksellisesti me jäätiin todella kauas siitä, mikä on asetettu tavoitteeksi niin miesten kuin naisten kaikissa ikäluokissa”, Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela sanoi maanantaina iltapäivällä HS:lle.

”Pyrimme siihen, että turnauksen viimeisenä päivänä leijonajoukkueet ovat aina pelaamassa mitaleista. Niin kuin tiedämme, siitä jäätiin nyt todella kauas.”

Pelillisen katastrofin lisäksi Suomen kisat muistetaan amatöörimäisestä puuhastelusta. Ykkössentteri Susanna Tapani käväisi ystävänsä häissä kesken kisojen ja maalivahti Meeri Räisänen löi lusikkansa soppaan viestillä, joka sisälsi piikin Tapanin suuntaan.

Harri Nummela kuvattuna jääkiekon MM-kisojen yhteydessä Tampereella 2022.

Miten tällainen on jatkossa vältettävissä? Siten, että Jääkiekkoliitto arvioi Nummelan lupauksen mukaan nais- ja tyttökiekon nykytilan todella laajasti.

Liitto käy läpi rekrytointitilanteensa nuorimmista tyttöikäluokista alkaen ja arvioi pelaajakehityspolkunsa toimivuutta sekä naisten Liigan, Mestiksen ja A-maajoukkueen tilannetta.

”Siltä pohjalta rakennetaan sitten konkretia siihen, miten tästä mennään eteenpäin. Voisi sanoa, että määritetään tilanne ja sen mukaiset toimenpiteet”, Nummela sanoi.

Nummela lisäsi arviointiprosessin tapahtuvan automaattisesti kaikkien arvokisojen jälkeen. Naisleijonien turkkia harjataan kuitenkin nyt tarkemmalla kammalla.

”Tulos oli nyt sellainen, että se antaa tietysti meille aiheen ja tarpeen tehdä huomattavasti syvällisempi analyysi kuin mitä normaalisti tai yleensä jääkiekon arvokisojen jälkeen tehdään”, puheenjohtaja sanoi.

Tappio Japanille veti Naisleijonien päävalmentajan Juuso Toivolan ilmeen vakavaksi.

Naisleijonat astui kesken Pekingin olympialaisten Juuso Toivolan aikaan. Hänen piti alkuperäisen suunnitelman mukaan korvata Pasi Mustonen vasta kauden päätteeksi.

Ensimmäinen puhtaasti Toivolan vetämä arvokisaprojekti päättyi rajuun pettymykseen. Mikä on päävalmentajan asema tällä hetkellä?

”Tällaisia voisiko sanoa suoritusarviointikeskusteluja meillä ei ole tapana käydä median sivuilla, vaan tämmöisistä asioista me keskustellaan kyllä ihan kasvotusten ja saman pöydän ääressä”, Nummela vastasi.

Naisleijonien turnaukseen mahtui vielä pelien päättymisen jälkeen kohu tulevien MM-kisojen lohkojaosta. Suomi sijoittui Japani-tappion myötä kuudenneksi, mikä tarkoittaa putoamista B-lohkoon eli alempaan tasolohkoon.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton (IIHF) verkkosivuilta puuttui sunnuntaina vielä alkuviikosta sivuilla ollut tieto viidenneksi sijoittuvan maan pääsystä A-tasolohkoon. Pohjois-Amerikasta levisi tieto lohkojaon muodostamisesta rankingin perusteella.

Koska Naisleijonat on sunnuntaina julkaistun rankingin kolmosmaa, olisi se säilynyt A-lohkossa.

Nummela kertoi HS:lle, ettei tiedä, mistä huhu tai vääräksi osoittautunut tieto Naisleijonien A-lohkopaikasta lähti leviämään.

”Meille oli koko ajan selvää ja tieto siitä, että seuraavien MM-kisojen lohkot määräytyvät niin kuin ne määräytyvät eli eilisillan [sunnuntain] ottelulla oli siinä suhteessa merkitystä.”

Aiemmin maanantaina IIHF:n suomalainen pääsihteeri Matti Nurminen kertoi STT:lle tulevien kisojen lohkojaon määräytyvän aina edelliskisojen perusteella.

Jääkiekkoliitto kertoi itse asiasta verkkosivuillaan jo sunnuntai-iltana.

Naisleijonien ilmeet kertoivat pettymyksestä puolivälierätappion jälkeen. Susanna Tapani (77) kävi kesken kisojen ystävänsä häissä.

B-lohkoon putoaminen tarkoittaa sitä, että Naisleijonien on selviydyttävä seuraavien kisojen alkulohkossaan kolmen parhaan joukkoon pudotuspeleihin päästäkseen.

A-lohkosta pudotuspeleihin pääsee kaikki viisi maata. Lohkon kaksi parasta, käytännössä Kanada ja Yhdysvallat, kohtaavat B-lohkon kakkosen ja kolmosen eli Naisleijonien tie mitalipeleihin tasoittuisi lohkovoitolla ja jättiläisen välttämisellä.

Kanada ja Yhdysvallat ovat pelanneet keskenään peräti 20 MM-finaalia 21:sta. Kuusissa olympialaisissa seitsemästä on pelattu suurmaiden finaali.

Ringeten jättiläiset Suomi ja Kanada pelaavat MM-kisoissa pelkästään mestaruudesta. Muut maat eli Yhdysvallat, Tšekki ja Ruotsi ratkaisevat keskenään pronssimitalin kohtalon. Nummelalle ajatus vastaavasta järjestelmästä jääkiekkoon tuntuu vieraalta.

”Tällaiseen ajatukseen, että jääkiekossa olisi etukäteen nimetyt kaksi maata, jotka pelasivat finaalissa, en ole ainakaan itse milloinkaan törmännyt. En jääkiekossa näe tuollaisen pohtimiselle mitään tarvetta.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat