Nokoset pysähdyspaikoilla ovat käyneet tutuiksi erotuomari Anssi Saloselle – maanantaina hänestä tuli yksi Liigan ammatti­tuomareista

Jääkiekon Liiga kertoi maanantaina, että ensi kaudella sarjaa viheltää seitsemän ammattituomaria. Anssi Salonen on aiemmalla urallaan viheltänyt 40-tuntisen työviikon ohella, mikä vaikeutti palautumista.

Tässä on kuusi Liigan uudesta ammattituomarista. Vasemmalta lukien Kristian Vikman, Anssi Salonen, Joonas Kova, Mikko Kaukokari, Riku Brander ja Antti Boman. Aleksi Rantala ei ollut paikalla Tampereella.

5.9. 15:41 | Päivitetty 5.9. 17:26

Tampere.

Kun jääkiekon Liigan erotuomarin Anssi Salosen auto lähtee alkavalla kaudella kohti vihellettävää peliä, istuu kyydissä ammattituomari.

Liiga kertoi maanantaina, että sarjassa viheltävistä tuomareista seitsemän on jatkossa päätoimisia. Salonen, 35, on yksi heistä.

”Nyt pystyy keskittymään täysin tähän hommaan. Olen itse tosi kova jääkiekkofani kaikin tavoin, ja on hieno juttu, että tätä pystyy tekemään sataprosenttisesti. Kausi on pitkä. Pitää saada mahdollisuuksia, että pääsee palautumaan eikä täydy aamulle herätä töihin siviilipuolella.”

Salosella on kokemusta ammattituomarin töistä jo aiemmalta uraltaan. Hän teki vuonna 2018 päätöksen lähteä Sveitsin liigaan, jossa työ oli päätoimista. Sieltä Suomeen viime kaudeksi palattuaan hän jatkoi vain tuomarina, vaikka ammattituomarijärjestelmää ei vielä ollut.

Ennen Sveitsiin lähtöään Salonen teki tuomaroinnin ohella 40-tuntista viikkoa puhelinkorjaamossa. Arkipelit loppuivat yhdeksän jälkeen illalla. Seuraavaa työpäivää kohti kotiseudulle ajelevan tuomarin osa oli ajoittain raaka, kun matkaa kotiin saattoi olla 300 kilometriä.

”Siinä vähän söi hallilla ja lähti tykittämään, kun kissankokoisia räntähiutaleita tuli lasiin. Puolen yön jälkeen oli kotona ja seitsemältä ylös viemään jätkiä tarhaan tai kouluun. Kyllä se pidemmän päälle viikosta toiseen vaan tuntuu kropassa. Tämä on fyysisesti ja psyykkisesti kova laji. Ei kaukaloon voi mennä niin, että ei ole palautunut.”

Vaikka ajoa tulee edelleen, ainakin seuraavan päivän voi käyttää jatkossa selvemmin palautumiseen. Salosella on myös periaate, jonka mukaan auton ratissa tulevaan väsymykseen reagoidaan tarvittaessa pysäyttämällä auto ja nukkumalla hetki.

”Muun muassa eilen jouduin ottamaan ’power napit’. Olin viheltämässä CHL-peliä (Mikkelin Jukurit–Aalborg), joka venyi myöhään. Olen aina ollut sellainen, että jos alkaa väsyttää, otan pienen tauon pysäytyspaikalle ja nukun. Tiedän, että kaikki eivät välttämättä niin tee, jos pitää aamulla olla töissä.”

”Se on välillä kovaa hommaa. Unella on kamala merkitys tähän meidän juttuun.”

Anssi Salonen vihelsi olympiakiekko-otteluita Pyeongchangin olympialaisissa helmikuussa 2018.

Seitsemällä päätoimisella tuomarilla ei vedetä koko kautta. Täydellä kierroksella pelejä on seitsemän, joten tuomareita tarvitaan 14 saman päivän aikana. Täydennystä tulee edelleen tuomareilta, jotka tekevät lisäksi siviilitöitä.

Liiga kuvaa nyt julkaistua seitsemää ammattilaistuomaria ensimmäisenä kehitysaskeleena, jatkossa määrää on tarkoitus lisätä.

Salonen sanoo, että pelejä saattaa viheltää kaksi ammattituomaria, kaksi muuta siviilityötä tekevää tuomaria tai yksi kumpiakin. Päätökset ovat Liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönnin, jonka käsissä on tuomarien asettelu otteluihin.

”Sinne mennään, mihin nimetään”, Salonen sanoo.

Liigan ammattituomarit kaudelle 2022–23:

Antti Boman, Riku Brander, Mikko Kaukokari, Joonas Kova, Aleksi Rantala, Anssi Salonen, Kristian Vikman

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat