Stadin derbyssä ultrakannattajat sortuivat lapselliseen provokaatioon ja sen seurauksena törkeään ylilyöntiin

Tavallisen jalkapallofanin silmissä maanantaina nähty tempaus ja siitä hermostuminen näyttää aivan lapselliselta sekoilulta. Tunne korvaa kuitenkin järjen kiihkeimmissä ultrakannattajien joukoissa, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Mellakkavarusteisiin pukeutuneet poliisit tulivat Stadin derbyn ensimmäisen puoliajan puolivälissä kentälle.

5.9. 19:22 | Päivitetty 6.9. 8:53

Veikkausliigan Helsingin paikallisottelut, Stadin derbyt olivat sujuneet vuodesta 2019 lähtien verrattain rauhallisesti, kunnes maanantaina taas idiotismi pääsi valloilleen. Ei näköjään tarvita kuin yksi lapsellinen provokaatio, ja joidenkin kannattajien kuppi menee nurin.

HIFK:n päädyssä kannattajat tekivät maanantain ottelun 20. minuutilla selvän provokaation esittelemällä HJK:n päädystä anastettua banderollia ja yrittämällä polttaa sitä. Näissä ultrakannattajien piireissä toisen kannattajajoukon varusteiden varastaminen on äärimmäinen loukkaus.

Parikymmentä HJK:n kannattajaa tuli kenttätasolle potkimaan mainosaitoja ja sytyttymään soihtuja ja savuja, ja heidän takiaan ottelu keskeytettiin noin seitsemän minuutin ajaksi ja kentälle tulivat mellakkapoliisit.

Tavallisen jalkapallofanin silmissä maanantaina nähty tempaus ja siitä hermostuminen näyttää aivan lapselliselta sekoilulta. Tunne korvaa kuitenkin järjen kiihkeimmissä ultrakannattajien joukoissa.

Tähän provokaatioon Helsingin poliisi ilmeisesti varautui ilmoittaessaan ennen kauden viimeistä Stadin derbyä, että otteluun liittyy selkeitä uhkakuvia. Nyt osa kannattajista teki uhkakuvista totta.

HS:n tietojen mukaan HJK-kannattajien varastoon oli murtauduttu muutama viikko sitten, ja siinä yhteydessä Klubipäädyn lakana oli kadonnut. Nyt se ilmaantui väärissä käsissä stadionille.

Stadin derby on tunnelmaltaan parhaimmillaan hieno paikallisottelu, jonka tunnelman luomisesta vastaavat pitkälti kannattajapäädyt. Valitettavasti niistä kannattajista pieni osa onnistuu aika ajoin sekoilullaan pilaamaan ottelua ja tahraamaan valtaosan mainetta.

Maanantain sekoilu antoi taas lyömävälineitä niille, joiden mielestä ultrakannattajat pilaavat jalkapallo-ottelut.

Sattumalta Suomen urheilun eettinen keskus julkaisi maanantaina selvityksensä porttikielloista urheilussa. Selvityksen mukaan urheiluseurat tai -järjestöt eivät pysty langettamaan porttikieltoja häiriöitä tuottaville katsojille, jos Suomessa ei muuteta lakeja.

Stadin derbyn jäljiltä Palloliitto langettanee sakkoja seuroille, ja HJK saattaa yrittää pitää pahimmat sekoilijat poissa päädystä jonkin aikaa.

Juttua täydennetty kello 21.00 HJK-kannattajien osuudella ottelun keskeytymiseen.

Lue lisää: Poliisi otti Stadin derbyssä kiinni 35 henkilöä – ottelu keskeytettiin hetkellisesti, kun HJK:n kannattajat tunkeutuivat kentälle

Lue lisää: Stadin derby kadonnee liigasta toistaiseksi, ja se lienee vain hyväksi HIFK:lle – tähtirintojen leiristä kuuluu hätähuutoja liian usein

Lue lisää: HIFK:n Mixu Paatelainen ja Sakari Mattila ovat kuulleet ”palturipuheita” ja kokeneet ”absurdeja” hetkiä, mutta vielä riittää uskoa säilymiseen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat