Sasu Salin on kasvanut tarkkojen silmien alla huippu­pelaajaksi, äiti ja isä kiertäneet yli 20 vuotta peleissä ympäri Eurooppaa

Susijengi pelaa Prahan EM-koripallossa alkusarjan viimeisen ottelun torstaina, jonka jälkeen pudotuspelit jatkuvat Berliinissä.

Sasu Salinin vanhemmat Ulla Hautajärvi ja Jussi Salin ovat kiertäneet poikansa koripalloturnauksissa ja otteluissa yli 20 vuoden ajan.

7.9. 19:57

Praha

Susijengin kolmoslinko Sasu Salin on kasvanut huippukoripalloilijaksi tarkkaavaisten silmien alla.

Salin tietää jokaisessa Prahan EM-turnauksen ottelussa, että katsomossa istuu faneja, jotka seuraavat sydänjuuriaan myöten ihastellen hänen peliään. Vanhemmat Ulla Hautajärvi ja Jussi Salin ovat seuranneet poikaansa pelimatkoille yli 20 vuotta.

Sasu Salin, 31, oli kymmenvuotias pikkunassikka, kun Malmin kasvattajaseura teki pelimatkan Italiaan Riminin kupeeseen, ja vanhemmat hurrasivat mukana. Ensimmäinen edustustehtävä osui Tallinnaan, kun Sasu pääsi 15-vuotiaiden maajoukkueeseen. Taas oli vanhempien tuki takana.

Unkari, Makedonia, Itävalta ja monet muut matkakohteet tulivat vanhemmille tutuiksi koripallon kautta. Salin saattoi luottaa, että isä ja äiti olivat aina katsomossa.

”En edes muista, missä he eivät olisi olleet. Aina he ovat sinne [turnauksiin] päätyneet”, Salin sanoo HS:lle.

”Onhan se aika siistiä, että omat vanhemmat ovat melkein aina katsomassa.”

Salin on yli 30-vuotias, kahden pienen lapsen isä ja hän nauttii edelleen, kun vanhemmat seuraavat mukana ja ovat kiinnostuneita peleistä.

”Onhan se tavallaan ihana huomata, että tulee tukea kotiväeltä ja vanhemmilta. Totta kai haluan tehdä heidät ylpeiksi, kun tiedän, että he ovat katsomassa.”

”En tiedä, yritänkö sen kovempaan, kun vedän aina täysillä. Onhan se kiva pelin jälkeen – varsinkin voitetun – lähettää terveiset kentältä.”

Ensimmäisen aikuisten EM-turnauksensa Salin pelasi Liettuassa 2011. Vanhemmat istuivat katsomossa, mutta kuuluisat Susijengin fanit olivat silloin vielä vähissä.

”Olisiko meitä ollut 200 tai 300, en ihan tarkkaan tiedä, mutta pientä se oli”, Jussi Salin sanoo.

Kaksi vuotta myöhemmin Koperissa Sloveniassa suomalainen kannattajajoukko oli kasvanut jo tuhansiin, ja varsinainen ryntäys alkoi Bilbaon MM-turnauksessa 2014.

Susijengi oli valloittanut isolla voimalla muidenkin sydämet kuin pelaajien vanhempien.

”Minun koristauti lähti Bilbaosta liikkeelle”, sanoo Sasun kummitäti Sirpa Pyrrö. Nyt hän kiertää säännöllisesti Sasun vanhempien kanssa kannustamassa Susijengiä ja kummipoikaansa.

”Aikaa vievä harrastus”, Jussi Salin sanoo, mutta hänellä on eläkkeellä vapaa kalenteri, johon merkitään ensimmäisenä koripallomaaottelut. Ulla Hautajärvi työskentelee yksityisenä ammatinharjoittajana ja pystyy järjestelemään vapaansa ja työnsä Susijengin ohjelman mukaan.

Vanhemmat Salinit eivät ole mitä tahansa faneja, vaan sielullaan mukana eläviä. Kun menee hyvin tai poika pelaa hyvän ottelun, tilastot ja pelifaktat kiinnostavat.

Kun menee huonosti, ei tilastoja vilkaistakaan. Sama pätee Teneriffan sarjaotteluihin kauden aikana. Tappion jälkeen hiljaisuuden kuulee Suomesta Teneriffalle asti.

”Äitinä jännitän, ettei tule loukkaantumisia tai hirveitä taklauksia”, Ulla Hautajärvi sanoo ja muistelee Sasua pienenä, kun jokaisella leirillä tai vastaavalla tuli jokin kolhu, hampaan lohkeama, kaatuminen tai naarmu.

Koripallofanien päivät ovat tiiviitä. Kolmikko teki yhden retken Karlovy Varyyn. Keskiviikkona oli ohjelmassa jazzkonsertti ja torstaina odottaa klassisen musiikin ilta.

Keskiviikon aamupäivään kuului polkuveneretki Vltava-joella. Hengästyyhän sitä vähemmästäkin.

Ja tietenkin torstain kruunaa Suomen viimeinen alkusarjan ottelu Hollantia vastaan. Pahin jännitys on pihautettu siitä pelistä ulos, kun Suomen jatkopaikka Berliiniin on varma joka tapauksessa.

Jussi Salin sanoo olleensa pienestä pojasta lähtien kiinnostunut koripallosta. Hän pelasi alasarjojen Kaisaniemen Dynamossa ja Sasu kävi pyörimässä parketilla aivan pikkuisena.

Yhdestä asiasta molemmat vanhemmat pitävät huolen. Ohjeita ja neuvoja, ei liioin kommentteja, ei enää anneta.

Jussi Salin sanoo, että voi keskustella Sasun kanssa ja kertoa kiertoteitse jotain, mutta ”hyvin varovasti.”

Ulla Hautajärvi sanoo, että Sasun isoveli on lievästi kehitysvammainen. Kun hän katsoo televisiosta vanhempiensa kanssa pikkuveljen matsia, voi tv-huoneessa kuulua vähän ohjeitakin.

”Melko pian sen jälkeen Sasu saa tekstarin, jossa tulee neuvoja ja Sasu arvaa heti, kenen juttuja ne ovat.”

Susijengin kannattajakunta on kasvanut viiteentuhanteen, jopa suuremmaksikin. Salinin vanhemmat eivät enää tiedä tai tunnista joukossa pelaajien vanhempia.

Jussi Salin sanoo, että Petteri Koposen äiti Sonja kävi ennen peleissä. Samoin teki Shawn Huffin isä Leon ja Mikko Koiviston isä Jukka, mutta vanhempien joukkue on kutistunut.

”Ja siellä alkaa olla niin nuoria pelaajia, että emme edes tunne heidän vanhempiaan”, Jussi Salin sanoo.

Suomi ja Hollanti kohtaavat alkulohkon päätöksessä kello 15. Yle TV2 ja Viasat Sport ja Viaplay näyttävät pelin suorana.

Lue lisää: Lauri Markkaselta tyhjentävä kommentti uteluun 34 pisteen huippuottelusta: ”No, ei”

Lue lisää: Markkasen ja Salinin show vei Susijengin jatkoon, joukkue kesti hermopaineen ja varmisti jatkopaikan

Lue lisää: Susijengin Petteri Koponen avautui sairaudestaan: ”Peleihin otan aina kipu­lääkkeet”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat