Poliisi lupaa näkyä HJK:n europelissä, mutta uhkakuva on Stadin derbyä maltillisempi – ”Jos siellä on kenttä täynnä poliiseja, niin jostain ne revitään”

HJK avaa Eurooppa-liigan lohkovaiheen torstaina kotiottelulla Real Betisiä vastaan. Poliisin mukaan ottelun uhkakuva on maltillinen. Betisin kannattajakatsomoon on myyty vain noin 80 lippua.

Poliisi joutui tulemaan kentällä rauhoittamaan katsojia HJK:n ja HIFK:n välisessä ottelussa maanantaina.

7.9. 12:44 | Päivitetty 7.9. 13:23

Helsingin Jalkapalloklubi aloittaa torstai-iltana Eurooppa-liigan lohkovaiheen täyden kotikatsomonsa edessä espanjalaista Real Betisiä vastaan.

HJK kohtasi maanantaina HIFK:n Stadin derbyssä, joka keskeytyi hetkeksi kannattajien häiriköinnin takia. Ylilyöntien vuoksi kentällä nähtiin mellakkapoliiseja ja koirapartioita.

Helsingin poliisi varautui väkivallan uhkaan ja tavallista suurempiin uhkakuviin jo ennakkoon. Torstain jalkapalloillan poliisi arvioi sujuvan rauhallisemmin.

”Ei ole olemassa sellaisia uhkakuvia kuin derbyssä”, komisario Johanna Sinivuori kertoo.

”Joukkueet eivät ole toisilleen niinkään tuttuja. Ymmärtääkseni Espanjasta on tulossa vähän kannattajia lipunmyynnin perusteella, eikä heistä aiheudu mitään erityistä uhkakuvaa.”

Poliisi on näkyvästi paikalla myös torstaina, mutta mahdollisten häiriöiden odotetaan liittyvän lähinnä suureen yleisömäärään, kuten muissakin isoissa yleisötapahtumissa.

Real Betisin kannattajat soihduttivat ennen Sevilla FC:tä vastaan pelattua paikallisottelua tammikuussa 2022.

HJK:n viestintäpäällikkö Pekka Mäntylä kertoo, että Betisin kannattajakatsomoon on myyty noin 80 lippua. Euroopan jalkapalloliiton (Uefa) lippukiintiö oli yli 500.

”Betisin kannattajille on omat sisäänkäyntinsä, wc-tilansa ja palvelunsa, kuten aina Uefan otteluissa”, Mäntylä lisää.

Poliisi ja HJK tekevät europeleihin liittyen tiivistä yhteistyötä. Asiat käydään läpi ottelupalavereissa, ja mikäli poliisi saa jotain erityistä tietoonsa, niin sama tieto kerrotaan seuralle ja seuran turvallisuuspuolelle.

”Olemme siis ihan koko ajan yhteydessä”, Sinivuori sanoo.

Poliisilla on käytössään NFIP-toiminto (National football information point), joka on yhteydessä myös ulkomaisiin kannattajiin, heidän edustajiinsa ja poliisiin.

”Sieltä [poliisilta] tuli hyvin maltillinen arvio, miten espanjalaiset lähtevät liikkeelle. He olettivat, että Suomeen olisi lähtenyt enemmän kannattajia”, Sinivuori sanoo.

Soihdut paloivat HJK:n kannattajakatsomossa maanantaisessa Stadin derbyssä.

Poliisin roolina on olla tarvittaessa järjestäjän apuna. Vastuun tapahtumasta kantaa järjestäjä. Uhkakuvat ovat nyt pienemmät kuin Stadin derbyissä tai FC Lahti -otteluissa.

”Tämä viime derby oli ääritapaus. Siellä jouduttiin tukemaan järjestäjää, joka ei enää pärjännyt omillaan tässä tilanteessa”, ottelussa työtehtävissä ollut Sinivuori sanoo.

Poliisin kustannukset rahoitetaan sisäministeriön päättämästä budjetista. Resurssit pyritään suunnittelemaan etukäteen, mutta on selvää, että esimerkiksi Stadin derbyt vaativat poliisilta valtavasti henkilöresursseja ja tuovat siten paljon kustannuksia.

”En niihin kustannuksiin ota sen enempää kantaa. Toki sen maalaisjärjellä ymmärtää, että jos siellä on kenttä täynnä poliiseja, niin jostain ne revitään”, Sinivuori sanoo.

Mahdollinen kannattajien marssi Töölön Bolt-areenalle aiheuttaisi hetkellisen liikennehaitan, joka menee ohi 10–15 minuutissa. Marssista ei oltu tehty ilmoitusta poliisille keskiviikkoaamupäivään mennessä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat