Matti Nykäsen Höyhen-muistomerkistä paljastui virhe

Höyhen-nimisen muistomerkin on suunnitellut Kaarina Kaikkonen. Keskiviikkona paljastetusta muistomerkistä paljastui virhe, joka koski Nykäsen urheilusaavutuksia.

Matti Nykäsen muistomerkki Höyhen paljastettiin Jyväskylässä Hippoksen liikuntapuistossa keskiviikkona.

7.9. 17:33 | Päivitetty 8.9. 9:11

Mäkihyppääjä Matti Nykäsen muistomerkki julkaistiin Jyväskylässä keskiviikkona. Höyhen-nimisen muistomerkin on suunnitellut Kaarina Kaikkonen. Se valittiin toteutettavaksi kuuden ehdokkaan joukosta. Päätöksen toteuttamisesta teki Jyväskylän kaupunginvaltuusto syksyllä 2020.

Paikalla oli myös muistomerkin toteuttanut kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen.

”Höyhenen muoto rakentuu useista vierekkäisistä suksenkaltaisista osista. Höyhenen keskiruodot mukailevat mäkihyppyrin kaarta ja muodostavat yhdessä ’ladun’. Ladun huipulla on Nykäsen ensimmäisiä suksia muistuttavat ja toisaalta viimeistä hyppyä symboloivat sukset suuntautuneena kohti taivasta. Suunta huipulta ylöspäin antaa mielikuvan lentämisestä pois tästä maailmasta, kohti toista ulottuvuutta”, kuvattiin teosta Jyväskylän kaupungin tiedotteessa aiemmin tässä kuussa.

Nykäsen muistomerkki on tehty ruostumattomasta teräksestä, ja se sijaitsee Hippoksen liikuntapuistossa Köyhälammen rannalla.

Matti Nykäsen leski Pia Nykänen kommentoi muistomerkkiä Instagram-tilillään.

”Siinä se möhkäle nyt seisoo. Aikaisemmin jo maininnut, että näköispatsas se olisi pitänyt olla. Matin elämä ei ollut höyhenen kevyttä. Jokainen saa olla mitä mieltä haluaa, tämä on miun mielipide ja piste”, Pia Nykänen kirjoitti.

Julkistustilaisuudessa oli paikalla myös Matti Nykäsen 93-vuotias äiti Vieno Nykänen. Hänen Ilta-Sanomille antamansa kommentti oli ymmärtäväisempi.

”Ymmärrän kyllä taiteilijan ajatuksen tässä. Minun täytyy nyt vähän sulatella tätä. On tämä aika vaikuttava”, Vieno Nykänen sanoi IS:n mukaan.

Paljastuksen jälkeen muistomerkistä paljastui virhe, jota kuvanveistäjä Kaarina Kaikkonen pahoittelee.

Teoksen suksiin on kaiverrettu Nykäsen saavutuksia. Yhdeksi saavutukseksi listataan ”Olympiahopea suurmäki Sarajevo 1984”, mutta Nykänen oli Sarajevon suurmäessä olympiavoittaja.

”Siinä on inhimillinen oikolukuvirhe. Se korjataan tietenkin ensi tilassa. Olen pahoillani sellaisesta mokasta”, Kaikkonen sanoi STT:lle.

”Kyllä se on minun inhimillinen virheeni”, hän jatkoi.

Kaikkosen mukaan virheen korjaamiseen on jo ideoita.

”Hyvä tulee. Entistä parempi tulee”, Kaikkonen sanoi.

Muistomerkin jalustaan on liitetty laatta, johon kaiverrettu nuoren Matti Nykäsen kasvot. Teoksen hinta on 140 000 euroa. Opetus- ja kulttuuriministeriö on avustanut hanketta 50 000 eurolla.

Muistomerkissä olevasta virheestä kertoi ensimmäisenä Seiska.

Helmikuussa 2019 55-vuotiaana kuollut Matti Nykänen voitti urallaan neljä mäkihypyn olympiakultaa, joista kolme oli henkilökohtaisia. Henkilökohtaisen MM-kullan Nykänen voitti sekä suurmäessä että lentomäessä. Joukkuemäet mukaan lukien Nykänen voitti urallaan 19 aikuisten arvokisamitalia.

Matti Nykänen kuvattuna vuonna 2015.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat