Tim Sparv: ”Arbetet försvinner nödvändigtvis inte fast man betalar”

Det finaste med alla våra föreningar som finns i vårt land är just den tid som ideella personer lägger ner för att barn och unga ska få göra det de älskar. Utan alla dessa osjälviska själar så skulle gräsrotsidrotten och föreningslivet inte överleva, skriver HS Urheilu kolumnist Tim Sparv.

10.9. 2:00

Min moderförening Norrvalla FF i Österbotten fyllde nyligen 25 år. Den relativt unga föreningen hade en enorm betydelse för mig och mina lagkamrater i slutet av 90-talet och början av 2000-talet. Den gav oss upplevelser som vi ännu idag pratar om.

Det bästa med Norrvalla FF var definitivt den goda gemenskapen. Vi hade otroligt roligt tillsammans.

Och med ’vi’ så menar jag spelare, föräldrar, syskon och mor- och farföräldrar. Det var en extremt sympatisk grupp av människor som tyckte om att göra saker tillsammans.

I vårt lag så kunde vi ha en förälder som körde bussen, en annan som stod i kiosken och sålde kaffe och en tredje som plåstrade pojkarnas blodiga knän efter match. Alla tränare var också någon spelares pappa. Det var en miljö där alla drog sitt strå till stacken. Alla förstod att om det här ska fungera så krävs det att man som förälder lägger ner ett par timmar i veckan så att föreningen kan få verksamheten att gå runt.

Det finaste med alla våra föreningar som finns i vårt land är just den tid som ideella personer lägger ner för att barn och unga ska få göra det de älskar. Utan alla dessa osjälviska själar så skulle gräsrotsidrotten och föreningslivet inte överleva. Den tid, energi och pengar som föräldrar runt om i landet lägger ner är ovärderlig.

Jag tänker inte säga att det var bättre förr men jag hör att det på många håll är lite svårare att hitta frivilliga idag när matcher ska dömas och korvar ska grillas. I många föreningar så har du ett par få eldsjälar som tvingas dra det största lasset. Det är inte rättvist eller hållbart.

Det finns föräldrar som försöker betala sig ur talkoarbete men det betyder ju inte automatiskt att arbetet försvinner. Jag har förståelse för att vi människor är stressade och lever ett liv där man har svårt att få vardagen att gå ihop, men ju fler som orkar och har lust att hjälpa till desto bättre blir det för alla i längden. I ett land som Finland där talkoandan varit vårt varumärke så är det bristande engagemanget en oroväckande trend.

Norrvalla FF:s 1987 födda så hade inte enbart roligt utan de var faktist också talangfulla fotbollsspelare. Vi vann turneringar både i Finland och Sverige och i 2002 så blev fyra juniorer uttagna till U-15 landslaget.

Att ett par grannbyar på ett par tusen invånare lyckades utbilda fyra spelare som var bland de 20 bästa i landet i början av 2000-talet är fantastiskt. Det var, och kanske ännu är, unikt.

En av dessa pojkar blev till slut lagkapten för A-landslaget medan de andra kom att spela både i ligan och de lägre divisionerna. Men det bästa är dock att jag och mina gamla lagkamrater fortfarande är goda vänner idag. Jag är säker på att det är många andra som har gräsrotsidrotten att tacka för att man fått vänner och minnen för livet.

Ta inte föreningslivet för givet. Det ideella engagemanget är en idrottsförenings viktigaste resurs så låt oss värna om våra föreningar och hjälpa till när det behövs.

Jag vill att även kommande generationer ska få möjlighet att växa upp i en lika inspirerande miljö som jag och mina vänner fick i Norrvalla FF.

Lue lisää: Tim Sparv kertoo, mitä hän oppi jo nuorena poikana: ”Työ ei välttämättä katoa rahan voimalla”

Lue lisää: Tim Sparv berättar öppet om vad han lärde sig av ungdomsåren stora fel: "I min tokiga värld så var det ett tecken på svaghet om man bad om hjälp"

Lue lisää: Tim Sparv kertoo avoimesti mitä oppi nuoruutensa suuresta virheestä: ”Omassa hullussa maailmassani avun pyytäminen oli heikkouden merkki”

Lue lisää: Tim Sparv: Hur jag själv hade reagerat som svart 19-åring om jag fått höra från egna ”fans” att jag är en apa och borde lämna landet

Lue lisää: Tim Sparv kirjoittaa HS:n lukijoille: ”Kuinkahan olisin mustana 19-vuotiaana reagoinut, jos omat fanit olisivat haukkuneet minua apinaksi ja toivoneet, että häipyisin maasta”

Lue lisää: Slutet av karriären kan vara tufft för en elitidrottare – så här kan man förbereda sig

Lue lisää: Uran loppuminen voi olla ammatti­urheilijalle karu tilanne – näin siihen voi varautua

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat