Valtteri Bottaksella on F1-ennätys, joka voi pysyä hänen nimissään pitkään: ”Onhan se kaiken kaikkiaan siisti ennätys”

Valtteri Bottas ajoi vuoden 2016 Meksikon kisassa huippunopeudeksi 372,54 kilometriä tunnissa Williamsilla. Se on yhä F1-kisojen nopeusennätys.

Valtteri Bottas liikkui keskiviikkona Monzan F1-radan varikolla pyörällä.

9.9. 10:03

Formula ykkösten MM-sarjassa on yksi ennätys, joka voi pysyä suomalaisnimissä pitkää.

F1-kisojen nopeusennätys on ollut suomalaiskuskien reviiriä jo lähes neljännesvuosisadan, ja kun autot ovat entistä isompia, näyttää kärkitulos pysyvän jatkossakin suomalaisomistuksessa.

Mika Häkkinen kirjautti kaikkien aikojen huippunopeuden 1998 Monzan kilpailussa. Kimi Räikkönen nappasi ennätyksen nimiinsä 11 vuodeksi kauden 2005 Italian GP-kisassa niin ikään Monzassa.

Tämän hetken maailmanennätys 372,54 kilometriä tunnissa on puolestaan Valtteri Bottaksen hallussa vuoden 2016 Meksikon osakilpailusta.

Häkkinen kiiti Monzan nopeustutkaan 357 km/t, kun Räikkönen puristi McLarenista samalla radalla 370,1 km/t.

Bottas puolestaan rikkoi Kimin ennätyksen Williamsin FW38-Mercedeksellä ohuessa ilmassa Meksikossa.

ME-miehen titteli lämmittää Bottaksen mieltä.

”Tosiaan, tuntuuhan se hyvältä, vaikka eipä kisoja toisaalta suorilla ratkaista. Onhan se kaiken kaikkiaan siisti ennätys”, Bottas maiskutteli HS:n puhelinhaastattelussa vauhdin temppelinä tunnetun Monzan varikolta.

Miten hyvin muistat tuon ennätyksen tekemisen silloin kuusi vuotta sitten?

”Pystyimme silloin repimään kaikki tehot irti moottorista, ja sain hyvän imun edellä ajaneesta. En muista, kuka siinä oli, mutta ohitus osui juuri oikeaan hetkeen ja niin tutkaan jäi paras mahdollinen vauhti siinä tilanteessa”, Bottas kertoo.

Meksikon rata sijaitsee korkealla, ilma on ohutta, ja se merkitsee pienempää ilmanvastusta, mutta tuolloin pystyimme hyvin kompensoimaan turbomoottorilla sen vaikutusta.”

Bottas kiiti hieman aiemmin Euroopan GP-viikonloppuna Bakussa aika-ajossa vieläkin lujempaa eli 378 kilometriä tunnissa.

Tuo lukema löytyi vain Williamsin oman telemetrian avulla, kun huippunopeus saavutettiin paikassa, missä virallista mittauspistettä ei enää ollut.

Nykyistä ennätystä kovempaa oli tykittänyt myös Juan Pablo Montoya 2005 McLarenilla. Hänen paras vauhtinsa 372,6 kilometriä tunnissa osui Monzan testeihin, ei kisaviikonloppuun. Ennätykset kirjataan kuitenkin vain itse kisassa.

Viidellä Mercedes-kaudellaan Bottaksen korkein huippunopeus oli 360,8 km/t kaudella 2020.

”Vuodeksi 2017 sääntöpykälät määräsivät raskaammat autot, mikä merkitsi isompaa ilmanvastusta. Se vaikutti luonnollisesti myös suoranopeuksiin”, Bottas muistutti.

Tälle vuodelle tekniset säännöt toivat yhä suuremmat autot ja renkaat, jolloin huippunopeudet ovat taas hieman laskeneet.

”Epäilen, että tänä vuonna Monzassa tai myöhemmin Meksikossa tuskin päästäisiin noihin vuoden 2016 nopeuksiin”, Bottas puntaroi.

Alfa Romeolla Valtterin korkein huippunopeus ennen Monzaa on ollut 335,1 km/t Kanadan kisassa.

Bottas jatkaa Alfa Romeolla myös ensi kaudella. Viime viikolla Hinwilin tehtaalla siirrettiin kaikki kehitystyö jo sataprosenttisesti vuoden 2023-autoon.

Bottas on kuljettajien MM-sarjassa kymmenes ja Alfa Romeo valmistajien sarjassa kuudes. Takaa-ajajat tuntuvat olevan kaukana.

”Juuri nyt nämä sijoitukset meille tuntuisivat ihan hyviltä. Vielä ennen kesätaukoa pystyimme taistelemaan Alpinen ja McLarenin kanssa, mutta sittemmin emme ole pysyneet niiden kehitysvauhdissa. Tulevaan kauteen on panostettu paljon, tiimiin tulee uutta väkeä ja näkymät jatkoon on hyvin positiiviset.”

Lue lisää: Valtteri Bottas ja Lewis Hamilton takamatkalta Italian gp-kisaan – ainakin seitsemälle odotettavissa lähtöruutu­rangaistuksia

Lue lisää: Ferrari juhlii keltaisissa, mutta MM-sarjaa johtava Max Verstappen aikoo pilata juhlat

Lue lisää: Valtteri Bottas myönsi kehitys­kohteensa V Sportin haastattelussa: ”Tekee elämän vaikeaksi”

Lue lisää: Lewis Hamilton raivosi radioon, kun tallikaveri porhalsi ohi

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat