Maailman suosituin šakkisivusto antoi porttikiellon supertähden voittaneelle ja huijauksensa tunnustaneelle pelaajalle

19-vuotias Hans Niemann voitti šakin supertähden Magnus Carlsenin, joka vetäytyi sen jälkeen turnauksesta ja antoi kryptisen vihjeen vetäytymisensä syystä. Niemann tunnusti aiemmat huijaukset, mutta tunnustus ei ollut Chess.comin mukaan riittävä.

Maailman suosituin šakin onlinesivusto Chess.com antoi porttikiellon 19-vuotiaalle Hans Niemannille, joka voitti lajin supertähden Magnus Carlsenin ja tunnusti sen jälkeen aiemmat huijauksensa. Kuvituskuva.

9.9. 16:08

Maailman suosituin verkkošakkisivusto Chess.com kertoi perjantaina antaneensa Hans Niemannille jälleen porttikiellon sivustolleen.

Chess.com julkaisi tiedotteen päätöksestä Twitter-tilillään. Asiasta uutisoi tuoreeltaan norjalaislehti Verdens Gang (VG).

”Olemme jakaneet hänen kanssaan yksityiskohtaisia todisteita, joiden tiedot ovat ristiriidassa hänen väitteidensä kanssa huijausten määrään ja vakavuuteen liittyen” sivuston johtoportaaseen kuuluva Danny Rensch sanoo tiedotteessa.

”Olemme pyytäneet Hansilta selitystä ja vastausta siinä toivossa, että löydämme ratkaisun, jossa Hans voi jälleen palata sivustollemme.”

19-vuotias Niemann on ollut myrskyn silmässä viime viikonlopun yllätysvoittonsa jälkeen. Niemann kukisti lajin supertähden Magnus Carlsenin Grand Chess Tour -kiertueella St. Louisissa, minkä jälkeen norjalainen vetäytyi turnauksesta.

Carlsen julkaisi Twitter-tilillään kryptisen viestin, johon liitti pätkän jalkapallovalmentaja José Mourinhon haastattelua maaliskuulta 2014 Aston Villalle kärsityn tappion jälkeen. Mourinho ei suostunut tuolloin puhumaan tuomaroinnista.

”Olen mieluummin puhumatta. Jos puhun, olen isoissa vaikeuksissa. Isoissa vaikeuksissa. Enkä halua olla isoissa vaikeuksissa”, Mourinho sanoi Sky Sportsille.

Lajipiirien mukaan Carlsen vihjaili viestillään, että Niemann olisi huijannut häntä. Pian Niemann tunnustikin huijanneensa šakkipeleissä 12- ja 16-vuotiaana. Hän sai jo tuolloin porttikiellon Chess.comiin. Carlsenia vastaan hän väitti pelanneensa ”puhtaana”.

Carlsen on 31-vuotias suurmestari ja šakin maailmanlistan ykkönen. Hän ei ollut koskaan aiemmin vetäytynyt kesken turnauksen, VG kertoi alkuviikosta.

Lajilegenda Garri Kasparov kommentoi asiaa torstaina Twitter-tilillään. Kasparov kertoi ensimmäisessä viestissään, ettei puutu ”rumiin vihjauksiin”, mutta halusi muistuttaa, että vastaavaa ei ole aiemmin tapahtunut klassikkoturnauksessa.

Hän kertoikin kaipaavansa Carlsenilta selitystä asiaan.

”Carlsenin vetäytyminen oli isku šakkifaneille, hänen kollegoilleen turnauksessa ja koko pelille huhujen ja negatiivisen julkisuuden ympärillä. Maailmanmestarilla on velvollisuutensa, ja julkinen lausunto on vähintä, mitä tehdä tässä tilanteessa”, Kasparov kirjoitti toisessa viestissään.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat