Saudi-Arabia haluaa vuoden 2030 jalkapallon MM-kisat – jaetut kisat pelattaisiin talvella

Saudi-Arabia haluaa järjestää MM-kisat yhdessä Egyptin ja Kreikan kanssa. Turnaus olisi pelattava Qatarin kisojen tapaan talvella, koska kesä on liian kuuma ajankohta turnaukselle.

Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman (toinen vas.) ja Fifan puheenjohtaja Gianni Infantino (toinen oik.) seurasivat yhdessä Anthony Joshuan ja Oleksandr Usykin nyrkkeilyottelua elokuussa Jeddassa.

9.9. 18:59

Urheilun avulla omaa brändiään maailmalla rakentava ja siten hallintonsa asemaa kotimaassa vahvistava Saudi-Arabia haluaa isännöidä jalkapallon MM-kisoja 2030.

Asiasta kertoi torstaina britannialainen sanomalehti The Times ja perjantaina norjalainen uutistoimisto NTB, jonka uutisen julkaisi sanomalehti Verdens Gang (VG).

Saudi-Arabia aikoo jakaa kisat yhdessä Egyptin ja Kreikan kanssa. NTB:n mukaan asialle on saatu vahvistus molemmista maista.

The Times kertoo Saudi-Arabian vahvistavan lähiviikkoina osallistumisensa hakuprosessiin.

Lehden lähteiden mukaan Saudi-Arabia olisi kisojen pääpaikka, joka joko maksaisi kisoihin liittyvän infrastruktuurin rakentamisen kokonaan kumppanimaissaan tai olisi vähintään jakamassa rakentamiseen liittyviä kustannuksia Egyptissä ja Kreikassa.

Turnaus olisi pelattava Qatarin kisojen tapaan talvella, koska kesä-heinäkuussa pelaaminen on mahdotonta kuumuuden vuoksi.

The Times uskoo Saudi-Arabian, Egyptin ja Kreikan yhteishakemuksen olevan vakava haaste Euroopan jalkapalloliiton (Uefa) tukemalle Espanjan ja Portugalin yhteishakemukselle, koska siinä on mukana maita kolmesta eri maanosaliitosta.

On mahdollista, että hakemus saisi tukea Aasiasta, Afrikasta ja mahdollisesti jostain Euroopan maasta.

”Se [hakemus] alleviivaa myös niitä syitä, miksi Britannia ja Irlanti luopuivat yhteisestä hakemuksestaan aiemmin tänä vuonna. Pelättiin, että jalkapallopolitiikka torpedoi hakukampanjan”, The Timesin Martyn Ziegler kirjoittaa.

Euroopan suurimmat liigat vastustavat talvella pelattavia MM-kisoja niiden aiheuttaman kuukauden mittaisen pelitauon vuoksi.

Saudi-Arabiassa pelaaminen on Qatarin tavoin ongelma myös ihmisoikeuksiin liittyvistä syistä. Saudi-Arabia on viime vuosina panostanut näkyvästi urheiluun, joka tuo maalle positiivista näkyvyyttä.

Kyse on niin sanotusta urheilupesusta, jossa diktatuurit pyrkivät käyttämään urheilua apunaan ihmisoikeusongelmien häivyttämisessä.

Vuoden 2030 jalkapallon MM-kisojen isännyydestä taistelee myös joukko Etelä-Amerikan maita. Kolumbian presidenttinä 2018–2022 toiminut Iván Duque vahvisti vuonna 2019, että Kolumbia hakee kisoja yhdessä Ecuadorin ja Perun kanssa.

NTB kertoi perjantaina Chilen, Paraguayn ja Uruguayn kisahaaveista, ja The Timesin mukaan Etelä-Amerikan kisat tultaisiin järjestämään neljässä maassa historian ensimmäisten, vuonna 1930 Uruguayssa pelattujen kisojen satavuotisjuhlien kunniaksi.

Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa kieltäytyi kommentoimasta The Timesin tietoja Saudi-Arabian vetämästä hakuprojektista. Lehti kertoo Fifan puheenjohtajan Gianni Infantinon tavanneen viime viikkoina näiden maiden keskeisiä johtajia ja virkamiehiä.

Infantinolla on läheiset välit Saudi-Arabian kruununprinssiin Muhammad bin Salmaniin. Urheilusivusto Inside the Games uutisoi elokuussa Infantinon ja bin Salmanin seuranneen yhdessä Anthony Joshuan ja Oleksandr Usykin nyrkkeilyottelua Jeddassa.

Fifa puolestaan kertoi verkkosivuillaan, kuinka Infantino tapasi Kreikan pääministerin Kyriákos Mitsotákisin elokuussa Qatarissa. Fifan mukaan kaksikko kävi hedelmällisiä keskusteluja monesta eri aiheesta.

Inside the Games ja The Times kertovat, että egyptiläinen sanomalehti Akhbar el-Yom uutisoi elokuussa maan urheiluministerin Ashraf Sobhin tavanneen saudiarabialaisen kollegansa Abdulaziz bin Turki Al Saudin keskustellakseen MM-kisahakemuksesta.

Uutissivusto Al-Monitor kertoi jo elokuussa, että Egyptin hallitus on aikonut rakentaa kansainväliset standardit täyttävän stadionin El Alameinin kaupunkiin osana kisavalmisteluja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat