Ruotsalainen kiekkolegenda muistelee kohtaamistaan kuningatar Elisabetin kanssa: ”Nauroin ja yritin vastata jotain kohteliasta”

Markus Näslund kohtasi Elisabetin vuonna 2002 ollessaan Vancouver Canucksin kapteenina. Elisabet pudotti avauskiekon Canucksin harjoitusottelussa. Hän oli sitä ennen nähnyt paikan päällä jääkiekkoa vuonna 1951.

Kuningatar Elisabet II sai muistoksi pudottamansa aloituskiekon Vancouver Canucksin kapteenilta Markus Näslundilta lokakuussa 2002 pelatussa näytösottelussa. Taustalla kiekkolegenda Wayne Gretzky.

10.9. 9:00

96 vuoden iässä kuollut kuningatar Elisabet II nähtiin pitkän työuransa aikana myös jääkiekkokatsomossa. Jääkiekkoliiga NHL julkaisi perjantaina verkkosivuillaan laajan artikkelin Elisabetin historiasta kanadalaisille rakkaan lajin parissa.

Elisabet oli myös Kansainyhteisöön kuuluvien maiden, kuten Kanadan, valtionpäämies. Vuoden 2002 vierailullaan Vancouverissa Elisabet pääsi tutustumaan NHL-kiekkoon. Hän kiersi Kansainyhteisön maita oltuaan 50 vuotta kuningattarena.

Lokakuun 2002 alussa kuningatar seisoi Vancouver Canucksin kotiareenan jäälle levitetyllä punaisella matolla kiekkolegenda Wayne Gretzkyn rinnalla. Hänen vierellään seisoivat myös Salt Lake Cityn olympiavoittajat Ed Jovanovski ja Cassie Campbell.

Pelaavien joukkueiden kapteenit, Canucksin Markus Näslund ja San Jose Sharksin Mike Ricci, olivat kumartuneet seremonialliseen aloitukseen, jossa kuningatar pudotti kiekon.

”Oli hyvin erityistä olla mukana siinä tilanteessa”, Näslund sanoi.

”Kun ojensin kiekon kuningattarelle, hän kertoi minulle muistavansa, milloin oli edellisen kerran jääkiekko-ottelussa. Se tapahtui Torontossa 1951.”

Näslund kertasi muistojaan myös ruotsalaislehti Expressenille, joka kysyi Näslundilta, muistaako tämä, mitä vastasi kuningattarelle.

”No, nauroin ja yritin vastata jotain kohteliasta”, Näslund sanoi.

Markus Näslund kohtasi kuningatar Elisabetin vuonna 2002 ollessaan Vancouver Canucksin kapteeni. Kuva vuodelta 2007.

NHL:n verkkosivujen artikkelissa kerrotaan kuningattaren muistaneen vuoden oikein. Myös paikkakunta eli Toronto oli oikein, mutta siellä nähdyn näytösottelun jälkeen kuningatar oli seurannut NHL-kiekkoa vielä Montrealissa. Päivä oli 29. lokakuuta.

Canucksin ottelussa Elisabet vieraili 6. lokakuuta 2002 ja oli NHL:n verkkosivujen mukaan hyvin pidetty vieras.

Kanadalainen sanomalehti The Globe and Mail kuvaili tuoreeltaan, kuinka areenan katto lähes nousi ilmaan 18 000 ihmisen yhtyessä kansallislauluun.

”Oli mahtavaa Kanadalle, että pystyimme esittelemään hänelle asiaa, jota rakastamme eniten”, ottelua kuningattaren ja tämän puolison prinssi Philipin kanssa seurannut Gretzky kertoi myöhemmin toimittajille.

”Hän todella nautti pelin seuraamisesta”, Gretzky jatkoi kuningattareen viitaten.

Mike Ricci teki kaksi maalia San Jose Sharksille, kun kuningatar Elisabet seurasi hänen otteluaan vuonna 2002. Kuva samalta vuodelta.

Näslund kertoi saaneensa paljon ohjeita ennen ikimuistoista kohtaamista.

”Meitä kehotettiin olemaan luistelematta suoraan kuningattaren luo ja puhumaan hänelle vain jos hän puhuu. Sovimme, että otan kiekon [jäältä pudottamisen jälkeen] ja annan sen hänelle. Meille kerrottiin myös, että katsomossa oli aseistettuja vartijoita.”

Ricci puolestaan oli saanut ohjeistuksen käyttää uusia pelivarusteita hikisten ja sisäänajettujen sijaan.

”Minun käskettiin käyttää uusia pelihanskoja sen vuoksi, jos kuningatar päättäisi kätellä. Hän ei tehnyt niin. Lisäksi laitoin hampaat [suuhuni]”, etuhampaattomasta hymystään tunnettu Ricci sanoi.

Ricci ja Näslund antoivat haastattelun NHL:n verkkosivuille muutama tunti Elisabetin kuoleman jälkeen. Kaksikko muisteli kohtaamistaan kuningattaren kanssa lämmöllä.

”Tein kaksi maalia sinä iltana, joten kuningattarella oli onnea”, Ricci sanoi.

Sharksilla onnea oli vähemmän, sillä Canucks voitti ottelun Riccin osumista huolimatta 3–2.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat