Lasse Lempainen leikkasi torstaina AC Milanin ja Watfordin tähtipelaajat – Näin heidät kuntoutetaan takaisin pelikentille

AC Milanin Alessandro Florenzin ja Watfordin Rey Manaj’n takareisivammat leikattiin torstaina Turussa. Molemmat leikkaukset onnistuivat, ja edessä on nyt kuukausien työ pelikuntoon pääsemiseksi. Huippukirurgi Lasse Lempaisella on keskeinen rooli myös kuntoutusprosessissa.

Lasse Lempainen leikkasi torstaina AC Milanin Alessandro Florenzin takareiden. Hän oli torstain ensimmäinen Lempaisen veitsen alla käynyt huippupelaaja.

10.9. 13:48

Suomi, Turku ja huippukirurgi Lasse Lempainen palautettiin jälleen tällä viikolla kansainvälistä jalkapalloa seuraavien ihmisten mieliin.

Lempainen operoi torstaina kaksi tähtipelaajaa. Urheiluortopedin veitsen alla kävivät AC Milanin Alessandro Florenzi sekä Watfordin Rey Manaj.

”Molemmilla oli takareisivammat, jotka olivat tapahtuneet noin viikko-puolitoista sitten. Seurat ottivat yhteyttä, katsoimme magneettikuvat ja totesimme leikkauksen olevan tarpeen”, Lempainen kertoo.

Euroopan mestaruuden Italian paidassa edellisissä EM-kisoissa voittanut Florenzi ja FC Barcelonasta Watfordiin siirtynyt Albanian maajoukkuepelaaja Manaj saapuivat Turkuun keskiviikkona.

Suomalaisortopedi keskusteli tuolloin heidän kanssaan vammasta, leikkaushoidosta sekä leikkauksen jälkeisestä kuntoutuksesta. He tapasivat vielä perjantaina ennen pelaajien kotimatkaa.

Florenzi palasi Milanoon yksityiskoneella Turusta ja Manaj Lontooseen reittilennolla Helsingistä.

”Seurat ottivat yhteyttä, katsoimme magneettikuvat ja totesimme leikkauksen olevan tarpeen.”

AC Milanin lääkäri Stefano Mazzoni (vas.) ja fysioterapeutti Marotta sekä lääkäri Lasse Lempainen, Liisa Sainio ja Mari Löytökorpi kuvattuna Alessandro Florenzin leikkauksen aikana.

AC Milan kertoi torstaisessa tiedotteessaan, että Florenzi loukkasi vasemman takareitensä ottelussa Sassuoloa vastaan.

”Leikkauksen suoritti tänä aamuna Suomessa professori Lasse Lempainen, ja paikalla oli myös seuran lääkäri Stefano Mazzoni. Leikkaus onnistui ja Alessandro palaa huomenna [perjantaina] aloittamaan kuntoutusprosessin”, seura kertoi.

”Hänen arvioidaan toipuvan täysin viidessä kuukaudessa.”

Manaj puolestaan lähetti Instagram-tilillään terveiset Lempaiselle. Hän liitti päivitykseensä kaksi kuvaa sairaalasta ja kiitti viestinsä aluksi saamastaan tuesta.

”Leikkaus sujui suunnitelmien mukaan. Olen erittäin kiitollinen tohtori Lasse Lempaiselle. Toivon palaavani pian joukkueen avuksi saavuttamaan tavoitteemme.”

Lempainen sanoo kiitosten lämmittävän mieltä. Hän kertoo niiden olevan eräänlaisia postimerkkejä oman uran varrelta.

”Silloin kokee tekevänsä työtä, jota arvostetaan. Huippu-urheilijat osaavat arvostaa sitä vielä eri tavalla, kun takareisi on yksi heidän tärkeimmistä työvälineistään. Jos se ei ole sataprosenttisessa kunnossa, niin suorituskyky laskee helposti”, Lempainen sanoo.

Menaj’n takareisivamma syntyi spurtissa, missä hänen nopeudekseen oli mitattu 35 kilometriä tunnissa.

"Hän on hyökkääjä, ja jos hänen huippunopeutensa laskee vaikka 30 kilometriin tunnissa, se vaikuttaa heti hänen suorituskykyynsä ja sitä kautta markkina-arvoonsa.”

Lempainen kertoo Manaj’n kuntoutusajan olevan neljän kuukauden luokkaa.

”Vaikka [molemmilla] on takareisivammat, niin ne ovat silti vähän erilaisia. Florenzin vamma on vakavampi kuin Manaj’n vamma.”

”Takareisi on yksi heidän tärkeimmistä työvälineistään. Jos se ei ole sataprosenttisessa kunnossa, niin suorituskyky laskee helposti.”

Lasse Lempainen leikkasi torstaina myös Watfordin Rey Manaj’n takareiden. Englannin kakkostasolla Championshipissä eli Mestaruussarjassa pelaava Manaj oli torstain toinen huippupelaaja, joka kävi Lempaisen operoitavana.

Jalkapallotähden takareisivamman operointi poikkeaa alkuvalmisteluineen ja konsultaatioineen tavallisen kuntourheilijan leikkauksesta.

Sekä Florenzin että Manaj’n leikkauksessa oli mukana seuran edustaja. Leikkaukset kuvataan ja videoidaan.

”Kaikkiin potilaisiin suhtaudutaan samalla pieteetillä, mutta tuo kaikki muu oheisjuttu on erilaista. Paineet, vaatimukset ja medianäkyvyys vammaan ja leikkaukseen liittyen.”

Pelaajille tehdään leikkauksen jälkeen tarkka kuntoutussuunnitelma. Lempainen kertoo saavansa AC Milanista viikoittain raportteja, minkä lisäksi hän on mukana etäyhteyden avulla valvomassa kuntoutustyötä ja antamassa ohjeistusta.

”Oleme järjestäneet huippupelaajille Turussa vielä return to perform -testit, jotka ovat saavuttaneet hyvän suosion. Siellä on referensseinä [Ousmane] Dembélé ja [Leonardo] Spinazzola eli näitä ihan absoluuttisia huippuja.”

Lempainen uskoo Florenzin ja Manaj’n osallistuvan aikanaan vastaaviin testeihin.

”Kaikki muu oheisjuttu on erilaista. Paineet, vaatimukset ja medianäkyvyys vammaan ja leikkaukseen liittyen.”

Testit kestävät yleensä kaksi tai kolme päivää. Niiden aikana monitoroidaan ja arvioidaan eri tyyppisiä arvoja.

”Muun muassa voimaa, liikkuvuutta, koordinaatiota ja erilaista liikkeen hallintaa”, Lempainen kertoo.

”Analysoimme myös jalkapalloon hyvinkin spesifejä juttuja. Seurasta on silloin useampikin medical teamin jäsen mukana – siellä on fysioterapeuttia ja lääkäriä, ja sitä kautta osaamisemme leviää Euroopan huippuseuroihin.”

Tämä luonnollisesti lisää Lempaisen tiimin kiinnostavuutta maailmanlaajuisesti.

”Jos löydämme testeissä asioita, mitä pelaajat pystyvät vielä parantamaan, heidän suorituskykyään pystytään nostamaan jopa vammaa edeltävälle tasolle. Silloin urheilijat ja seurat ovat vielä kiitollisempia, ja se lämmittää myös minua ja tiimiäni.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat