Susijengi teki historiaa: Pysäyttämätön Lauri Markkanen pani pystyyn ennen­näkemättömän esityksen

Suomi voitti ensimmäisen kerran arvokisoissa neljännesvälierän, kun Kroatia kaatui lukemin 94–86.

Lauri Markkanen oli iskussa myös Kroatiaa vastaan.

11.9. 15:32 | Päivitetty 11.9. 18:52

Suomen miesten koripallomaajoukkue otti riemukkaan voiton EM-kisojen neljännesvälierässä, kun se kaatoi Kroatian lukemin 94–86. Voitto oli historiallinen, sillä Suomi ei ollut koskaan aiemmin voittanut neljännesvälieräottelua. Suomi kohtaa puolivälierissä tiistaina Espanjan.

Susijengin ja koko ottelun ylivoimainen ykköstähti oli Lauri Markkanen. Mies painoi pallon koriin läheltä ja kaukaa ja kokosi lopulta peräti 43 pistettä. Pistemäärä on Suomen maajoukkueen ennätys.

”Tiedettiin, että pystytään tekemään tämä, mutta ihan uskomaton peli meiltä. Pysyttiin koko peli meidän game planissa”, Markkanen kertasi Ylen haastattelussa.

Lue lisää Markkasesta vuoden 2019 tehdyssä erikoisjutusta: Markkasen neljä valttia.

Markkanen oli ottelussa aivan pysäyttämätön ja upotti kakkoset 17/23. Kolmoset menivät sisään 2/6 ja vapaaheitot 3/4. Levypalloja tarttui käsiin yhdeksän.

Hän tuntui tekevän kentällä tasan sen, mitä milloinkin halusi. Donkkeja nähtiin yksi toisensa jälkeen, ja yksi tilanne kiteytti hyvin ottelun asetelman.

Kun kolmas neljännes oli päättymässä, Suomi sai sisäänheiton päätyrajalta kellon näyttäessä peliajaksi 0,1 sekuntia. Kroatia tajusi kyllä, mitä Suomi yrittää, mutta lähes koko viisikon ympäröimä Markkanen onnistui silti pudottamaan Edon Maxhunin syötön koriin.

Pistemäärä 43 on EM-turnauksen toiseksi kovin. Vain Slovenian Luka Dončić on edellä Ranska-ottelun 47 pisteellään.

”Pääsi aika hyvin hurmokseen, yritin vain viedä joukkueen voittoon. Sanaton fiilis. Päästiin jonnekin, missä kukaan meistä ei ole vielä ollut. Tuntui, että heitän joka kerta sisään.”

Markkaselle parasta tulitukea antoi Sasu Salin, joka heitti 17 pistettä upottaen kolmosia tärkeillä hetkillä.

Myös Maxhuni oli mainiossa vireessä ja pelasi EM-kisojen parhaan ottelunsa. Tuloksena 16 pistettä ja monta mainiota ajoa korille.

Suomen Sasu Salin kuljettaa palloa ja Kroatian Karlo Matkovic yrittää pysyä perässä koripallon miesten EM-lopputurnauksen pudotuspeliottelussa Suomi vs Kroatia Berliinissä 11. syyskuuta 2022.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat