Lauri Markkasen ylivoima kiteytyi yhteen tilanteeseen

Suomi eteni Markkasen mahtiesityksen siivittämän kahdeksan parhaan joukkoon EM-kisoissa. Markkasta ei saanut kuriin kukaan, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Jan Vilén.

Lauri Markkanen pelasi Kroatiaa vastaan kuin hurmoksessa, ja tuuletettavaa riitti.

11.9. 18:42

Suomen miesten koripallomaajoukkue eteni riemukkaasti kahdeksan parhaan joukkoon EM-turnauksessa, ja siitä kiittäminen oli paitsi mainiota joukkue-esitystä myös yhtä miestä. Lauri Markkanen oli täysin pitelemätön ja vei käytännössä omalla panoksella Suomen Espanjan vastustajaksi puolivälieriin.

Markkanen heitti Suomen maajoukkueen kaikkien aikojen kovimman pistemäärän 43, ja heittoprosenttikin oli kohdillaan. Pelitilanneheitot upposivat 66-prosenttisesti, eli todella loistavasti. Vapaaheittoviivalle Markkanen pääsi vain neljästi, ja kolme heittoa meni sisään.

Markkanen donkkasi, heitti pitkiä kahden pisteen heittoja, ajoi voimalla vartijansa ohi ja osui myös kolmen pisteen kaaren takaa.

Lukuisia donkkeja vakuuttavampi oli silti eräs toinen suoritus, johon kiteytyi Markkasen ylivoima sunnuntaina.

Lue lisää: Susijengi teki historiaa: Pysäyttämätön Lauri Markkanen pani pystyyn ennen­näkemättömän esityksen

Kolmannen neljännen lopussa Suomella oli sisäänheitto päätyrajalta, kun aikaa oli kellossa vain 0,1 sekuntia.

Kello lähtee käyntiin vasta, kun pallo koskettaa pelaajaa kentällä, joten korin tekeminen oli mahdollista. Heittoa ei kuitenkaan ehdi tuossa ajassa saada aikaiseksi, joten ainoa mahdollisuus on nostaa pallo lähelle koria, josta joku tippaa sen sisään.

Kroatia ymmärsi kyllä tilanteen ja piiritti Markkasen kolmen miehen voimin. Ja tulos? Edon Maxhuni heitti pallon ilmaan, Markkanen nousi korkeimmalle ja pudotti pallon koriin.

Tulostaululla vain kahden pisteen arvoinen suoritus, mutta henkisesti litrakaupalla lisää polttoainetta koko joukkueen valtoimenaan palaviin lieskoihin.

Markkasta on aiemmissa otteluissa peluutettu varsin säästeliäästi, mutta Kroatiaa vastaan ei enää säästelty. Markkanen pelasi Susijengistä ylivoimaisesti isoimmat minuutit 32.22 ja oli jokaisen sekunnin arvoinen.

Markkasta ei saanut kuriin kukaan, mistä kertoo muun muassa se, ettei hänelle kirjattu yhtään pallonmenetystä.

Puolivälierissä vastaan tuleva Espanja on astetta kovempi vastus, mutta samanlaisella esityksellä mikään ei ole mahdotonta.

Lue lisää Markkasesta vuoden 2019 erikoisjutussa: Markkasen neljä vahvuutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat