Lauri Markkasen dominointi hämmensi Kroatian voima­hahmot: ”Hän rankaisi meitä jokaisesta pienestäkin virheestä”

Suomi kukisti Kroatian ja eteni koripallon arvoturnauksessa kahdeksan parhaan joukkoon ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1967.

Lauri Markkanen tuuletti Kroatian harmiksi 43 pisteen edestä.

11.9. 19:51 | Päivitetty 11.9. 20:34

Petteri Koposen ja Shawn Huffin eläkkeet saivat odottaa uuteen viikkoon. Suomen miesten koripallomaajoukkue eteni 55 vuoden tauon jälkeen arvokisoissa kahdeksan parhaan joukkoon, kun Susijengi päihitti Kroatian sunnuntain EM-neljännesvälierässä pistein 94–86 (45–43).

Lauri Markkanen kohotti kätensä ilmaan päätössummerin soitua Berliinin areenassa. Markkanen pelasi suomalaisen koripallohistorian kautta aikain ottelun upottamalla 43 pistettä, repimällä yhdeksän levypalloa, antamalla kolme korisyöttöä ja riistämällä pallon Kroatialta kolmesti.

”Oli yksi illoista, kun pallo tuntui menevän aina koriin. Pyrin tekemään sen, mitä joukkue minulta tarvitsi. Nyt se oli korintekoa”, Markkanen sanaili.

Markkasen, 25, pistelukemaan on EM-kisojen historiassa ylletty vain 11 kertaa. Esimerkiksi Saksan suuruuden Dirk Nowitzkin vuoden 2001 EM-ennätys oli juuri 43 pistettä.

Markkanen rokotti Kroatiaa tasaisesti läpi ottelun ja kentän eri alueilta. Erityisen piinaava vastus Markkanen oli keskimatkan hyppyheitoillaan ja korin alta väännetyillä koreillaan, joista huikein nähtiin kolmannen neljänneksen lopulla, kun Suomella oli päätyraja ja 0,1 sekuntia pelikellossa.

Berliinin areenassa jokainen tiesi, että Suomi yrittäisi hakea Markkaselle korinalustippiä. Kroatia puolusti jyväskyläläistä neljällä miehellä, mutta tämäkään ei riittänyt. Kenties viideskin mies olisi tarvittu Markkasta paimentamaan.

”On vaikea voittaa, kun vastustajan pelaaja tekee 43 pistettä. Markkanen tuntui tekevän joka paikasta”, Kroatian yhdysvaltalaishankinta Jaleen Smith huokaisi.

”Halusimme vaihtaa häntä vastaan ja kokeilimme kolmella eri pelaajalla, mutta hän rankaisi meitä jokaisesta pienestäkin virheestä. Myös [Edon] Maxhuni ja [Sasu] Salin pelasivat hienot ottelut”, Kroatian päävalmentaja Damir Mulaomerović kehaisi.

Maxhuni (16 pistettä) ja Salin (17) olivat alusta asti Markkasen tukena. Viidentoista minuutin pelin jälkeen Markkanen, Maxhuni ja Salin olivat ainoat Suomen pisteidentekijät. Lassi Tuovin valmentama miehistö kaipasi kipeästi muitakin onnistujia.

Saksan Berliiniin oli saapunut muutama sata Suomen kannattajaa, jotka pitivät kovaa mekkalaa. Suomi kiitti fanejaan voiton jälkeen.

Eturiviin nousivat Henri Kantonen ja Miro Little. Littlen tähtihetki osui kolmannelle neljännekselle, kun venäläisen Kazanin miljoonamies Mario Hezonja pysähtyi 18-vuotiaan pirkkalalaisen käsittelyssä. Little kaappasi pallon ja vapautti Markkasen donkkaamaan tarkalla syötöllä.

Kantonen oli kultaa viimeisellä kympillä. Hän heitti ja syötti Suomelle kuusi pistettä, kun Kroatia oli Suomen rinnalla ja Markkanen joutui hetkeksi huilaamaan.

Markkasen tuleva seurakaveri, Utah Jazzin laituri Bojan Bogdanović heitti omilleen 23 pistettä. Kroatia joutui pelaamaan käytännössä ilman Los Angeles Clippersin avaavaa sentteriä Ivica Zubacia.

Loukkaantumisesta kärsinyt tähtipelaaja kykeni linkuttamaan kentällä vain muutaman minuutin ajan. Tämä osaltaan loi Markkaselle mahdollisuuden loistaa korin alla.

Suomelle tarjoutuu tiistaina mahdollisuus edetä arvoturnauksen mitalipeleihin ensimmäistä kertaa koskaan. Suomen seuraava vastustaja on mahtimaa Espanja, joka kaatoi neljännesvälierässään Liettuan.

Kuva Shawn Huffin kengistä. Huff oli kirjoittanut ”Kunnia Ukrainalle”.

Fakta

Markkanen loisti Berliinissä

1. puoliaika: Kroatia peluutti ottelun alussa Suomea voimakkaammin tähtiään, mikä antoi edun Kroatialle. Suomen vaihtopelaajista koostunut viisikko oli pulassa, eikä viisikkoa enää kentällä nähty. Lauri Markkanen, Edon Maxhuni, Sasu Salin ja Miro Little veivät Suomen puoliaikatauolle johdossa.

2. puoliaika: Kroatia oli kolmannella kympillä parempi ja loi mehukkaampia heittopaikkoja, mutta Suomi vastasi – kyllä, oikein luit – taidokkaammilla yksilöratkaisuilla. Markkanen johti tätä show’ta hurjilla heitoillaan. Viimeisellä kympillä Henri Kantosen johtama viisikko piti Suomen edellä Markkasen huilattua. Markkanen, Salin ja Maxhuni olivat loppuhetkien ratkaisijat.

Entäs nyt? Suomi kohtaa koripallon miesten EM-kisojen puolivälierissä Espanjan tiistaina kello 18.15 alkaen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat