Lauri Markkanen ja Edon Maxhuni taikoivat ikimuistoisen korin: ”Lauri sanoi, että laita korkealle”

Suomi kohtaa EM-kisojen puolivälierissä tiistaina Espanjan. Edon Maxhuni sanoo, että Espanja on voitettavissa oleva joukkue.

12.9. 17:00 | Päivitetty 12.9. 19:01

Susijengin Edon Maxhunin ja Lauri Markkasen yhteispelin tulosta kelaillaan tulevina viikkoina sosiaalisessa mediassa vielä lukuisia kertoja. Niin näyttävän korin kaksikko värkkäsi pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Kroatiaa vastaan.

Maxhuni otettiin antamaan sisäänheittoa päätyrajalta, kun pelikellossa oli aikaa 0,1 sekuntia. Maxhuni syötti hieman korin etupuolelle Markkaselle, joka jatkoi pallon yhden käden ”tippauksella” koriin.

Pallo ehti irrota Markkasen sormista ennen pelikellon käymistä loppuun, joten kori hyväksyttiin ja Suomi pääsi johdossa päätösneljännekselle.

"Meillä on ollut samanlaisia turnauksessa. Lauri sanoi, että laita korkealle, mä saan sen”, Maxhuni kertasi tilannetta.

”Se oli Laurilta kova suoritus, kun oli kolme äijää ympärillä ja eivätkä he saaneet kiinni.”

Kaupan päälle Susijengi sai penkkiä ja yleisöä myöden sopivasti tunnetta päätöserään.

”Joka pinna on arvokas loppua kohti. Kyllä tunteella on iso merkitys. Koko penkki ja katsomo pääsi mukaan. Siitä periaatteessa fiilis nousi neljänteen erään”, Maxhuni sanoi.

Markkasen vire sunnuntain pelissä oli hurja. Utah Jazzin NBA-pelaaja teki 43 pistettä, mikä on uusi ennätys Suomen maajoukkueessa.

Maxhuni suitsuttaa Markkasta täydelliseksi joukkuekaveriksi ja sanoo hänen avaavan tekemisellään muille lisää tilaa rakentaa omia tilanteitaan. Sama pätee Maxhunin mukaan myös Sasu Saliniin.

"Vastustaja yrittää katsoa Lauria ja puolustaa häntä korkealle ja paljon. Silloin avautuu paikkoja omille ajoille ja ratkaisuille."

Seuraavaksi Susijengin haaste kovenee entisestään. Puolivälierässä vastaan tulee hallitseva maailmanmestari Espanja.

Espanja on kivikova vastustaja, vaikka esimerkiksi silloisen joukkueen ja viime kesän Tokion olympialaisten tähdistä Pau Gasol lopetti eivätkä Marc Gasol ja Ricky Rubiokaan ole tällä kertaa joukkueessa.

Maailmanrankingissa toisena oleva Espanja on hävinnyt turnauksessa yhden ottelun, kun Belgia yllätti sen alkulohkossa.

Susijengi paneutuu vastustajaan maanantai-iltana. Kroatia-voiton jälkeen joukkue kävi syömässä, mutta muuten keskittyminen on pidetty turnauksen jatkumisessa.

”Tänään aamu ollut vähän rennompaa. Illalla treenaamaan. Käydään vähän Espanjaa läpi. Mitä voi tehdä paremmin, ja miten Espanja kaatuu”, Maxhuni sanoi maanantaina alkuiltapäivästä.

Espanja pelaa laajalla materiaalilla. Eniten pelannut takamies Lorenzo Brown on kellottanut vajaan 23 minuutin keskimääräisen peliajan EM-turnauksessa. Yhtä pelaajaa lukuun ottamatta kaikki ovat pelanneet yli 14 minuutin keskiarvolla.

NBA-pelaajia Espanjan riveissä on kaksi: Hernangomezin veljekset Willy ja Juancho. Heistä Willy on tehnyt Espanjalle eniten pisteitä.

”Espanja on tosi kokenut joukkue ja hyviä pelaajia. Aina se ennakkosuosikki on, mutta voitettavissa oleva joukkue. Samalla energialla kun viime peleihin. Ei takapakkia vaan katse eteenpäin.”

Maxhunikin saa vastaansa varmuudella laadukkaan pelaajan, jonka kanssa pitää pärjätä, jos Susijengi haluaa jatkaa turnausta pidemmälle.

”Hyvä paine ja match up varmasti, kuka tuleekin. Pitää olla valmiina. Pelata samalla tavalla, hyvällä itseluottamuksella kuin tähänkin asti.”

Oikaisu 12.9.2022 kello 19.01: Jutun ingressissä kerrottiin virheellisesti, että Suomi ja Espanja kohtaavat välierässä. Joukkueet kohtaavat puolivälierässä.

Koripallon EM-puolivälierä Espanja–Suomi pelataan tiistaina kello 18.15 alkaen Berliinissä. Yle TV2 näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat