Zena Edosomwanin mukaan urheilijoihin ei suhtauduta Harvardissa samoin kuin muissa kouluissa.

Vahvistus Harvardista

Helsinki Seagullsiin siirtynyt koripalloilija Zena Edosomwan ei mielellään kerro ihmisille, että opiskeli Harvardissa. Hän ei halua leimautua ”nörtiksi”. Yhdysvaltalainen paljasti HS:lle, millaista urheilijan elämä huippuyliopistossa oikeasti oli.


20.9. 2:00 | Päivitetty 20.9. 15:06

Korisliigassa pelaavan Helsinki Seagullsin tuore huippuhankinta Zena Edosomwan, 28, on kaikin puolin salonkikelpoinen ilmestys.

Jos miehen vaatekaappiin kurkisti etenkin yliopistovuosina, saattoi herätä kysymys, onko kyseessä nuori koripalloilijan alku vai kokenut liikealan ammattilainen.

Henkareissa roikkui verkkatakkien sijaan pukuja. Paljon pukuja.

”Koulun tapahtumissakin tykkäsin laittaa puvun päälle. Silloin minulla oli varmaan viisi tai kuusi pukua, kaikkia eri värejä. Olin kummajainen”, Edosomwan kertoo.

”Rakastan pukuja. Miehenä on voimaannuttava tunne laittaa puku päälle. Kun näytät hyvältä, tuntuu hyvältä.”

Vaatekaupassa 206-senttinen kolossi ei tosin ole helpoimmin puettava asiakas.

”Se on vaikeaa. Hihat ovat aina liian lyhyet. Pukua ei voi vain napata hyllystä – tai no, joskus lykästää.”

”Olin perheeni ensimmäinen jäsen, joka meni yliopistoon Yhdysvalloissa. Halusin olla esimerkkinä nuoremmille sisaruksilleni, että se on mahdollista.”

Edosomwan panosti syystäkin tyyliinsä. Hän opiskeli vuosina 2013–2017 arvostetussa Harvardin yliopistossa, johon moni koululainen vain unelmoi pääsevänsä.

”Puvut symboloivat sitä, mitä olen. Rakastan urheilua ja kilpailemista, mutta minussa on myös muita puolia. Rakastan bisnestä, yrittäjyyttä ja oppimista”, laitahyökkääjä kertoo.

Edosomwan opiskeli Harvardissa Itä-Aasiaan liittyviä kursseja, mandariinikiinaa ja sosiologiaa.

Paikka legendaariseen opinahjoon ei irronnut helpolla – etenkin, kun myös koripallo vei nuorukaisen aikaa. Kun valinnat viimein julkaistiin, nigerialaistaustaisesta perheestä tuleva Edosomwan meni täysin sanattomaksi.

”Se oli uskomatonta. Olin todella innoissani. Olin perheeni ensimmäinen jäsen, joka meni yliopistoon Yhdysvalloissa. Halusin olla esimerkkinä nuoremmille sisaruksilleni, että se on mahdollista”, hän sanoo.

Ensimmäisenä päivänä kampukselle astellessa näky oli mieletön.

”Siellä oli niin kaunista. Olin ällikällä lyöty. Koulu on perustettu 1636, joten siellä on tiilitaloja ja niin paljon historiaa”, Edosomwan muistelee.

”Ihmiset ajattelevat, että olen nörtti.”

Helsinki Seagulls hioi lihaskuntoa Töölön kisahallissa ennen kauden ensimmäisiä harjoituspelejä.

Harvard on yksi maailman tunnetuimmista kouluista ja kilpailee vuosittain esimerkiksi Yalen yliopiston kanssa Yhdysvaltojen parhaan yliopiston tittelistä.

Edosomwanin mielessä voittajia on kuitenkin vain yksi.

”Joka vuosi rankingit muuttuvat, mutta Harvardilla on rikas historia ja erityinen asema. Itse olen tietysti puolueellinen, kun kävin sen koulun”, hän virnistää.

Pelaaja sai HS:ltä pyynnön vetää ylleen Harvardin paidan kuvausta varten, mutta normaalisti hän pitää mieluummin matalaa profiilia koulutustaustastaan.

”Rehellisesti sanottuna yritän olla mainitsematta siitä! Ihmiset ajattelevat, että olen nörtti”, Edosomwan nauraa.

Pelkkiä ”nörttejä” Harvardissakaan ei ole, toisin kuin monet kuvittelevat. Juhlimiskulttuuri on hieman vaisumpaa kuin muissa kouluissa, mutta kaukana on mielikuva siitä, että opiskelijat istuisivat illat vain pänttäämässä oppikirjojaan.

”Yllättyisit, jos tietäisit miten hauskaa opiskelijoilla siellä on. Ihmiset ovat sosiaalisempia kuin ajatellaan.”

”Urheilijat ovat yliopistojen kampuksilla yleensä iso juttu, mutta Harvardissa ei niinkään. Kukaan ei piittaa niin paljoa, jos urheilet.”

Päivät Harvardissa olivat koripalloilijoille aikataulullisesti julmia.

”Herätys, harjoitukset, koulua, punttitreeni, harjoitukset, läksyt ja nukkumaan. Joka päivä. Täytyi varmistaa, että olin kurinalainen aikatauluni kanssa. Se oli haastavaa”, Edosomwan kertoo.

Urheilijan asema akateemisesti huipputasoisessa koulussa ei aiheuttanut suurta värinää muissa opiskelijoissa. He kun olivat itsekin omalla alallaan maan eliittiä.

”Urheilijat ovat yliopistojen kampuksilla yleensä iso juttu, mutta Harvardissa ei niinkään. Kukaan ei piittaa niin paljoa, jos urheilet. Se oli hyvä kokemus, koska siinä oppi nöyräksi. Olet vain yksi ihminen muiden joukossa.”

Edosomwan kertoo pelänneensä, että Harvardin opiskelijat olisivat jopa liian elitistisiä hänen makuunsa. Näin ei onneksi ollut. Ihmisistä huokui pikemminkin nöyryys.

Myös koripallojoukkueen valmentaja panosti siihen, miten hänen joukkueensa käyttäytyy kentällä ja sen ulkopuolella. Hän halusi kehittää ihmisiä kokonaisvaltaisesti, ja niinpä oppia tuli myös aivan erityiseltä taholta.

”Presidentti [Barack] Obamakin tuli puhumaan joukkueellemme, koska valmentaja on hänen ystävänsä”, Edosomwan paljastaa.

Zena Edosomwan koettelee rajojaan mielellään myös liike-elämässä.

Vähäisen vapaa-aikansa Edosomwan käytti kunnianhimoisiin sivuprojekteihin, joilla hän pyrki samalla auttamaan muita opiskelijoita.

Hän loi sovelluksen, jonka avulla opiskelijat pystyivät etsimään itselleen töitä ja harjoittelupaikkoja. Lisäksi hän työskenteli yhdessä Forbesin ja Morgan Stanley -pankin kanssa ja järjesti tapahtumia koulun kampuksilla.

Aikaa paloi paljon, mutta myös oppia tuli mittaamaton määrä.

”Opin paljon yrittäjien ylä- ja alamäistä. Se oli hauskaa, mutta henkisesti raskasta”, Edosomwan sanoo.

”Yrityksen perustaminen on opettanut minua arvostamaan koripallomaailman taustavaikuttajia ja sitä, miten seuroja johdetaan.”

Yliopistovuosien jälkeen pandemia-aikana hän suunnitteli myös toisen sovelluksen: seurapelin, jota perheet pystyivät pelaamaan yhdessä kotona eristyksissä.

Mielenterveyden lähettilääksi itseään kuvaileva Edosomwan halusi lisäksi luoda opiskelijoille alustan, jossa nämä voisivat purkaa raskaimpia elämänkokemuksiaan muille ihmisille.

Näin syntyi Unfiltered-sivusto.

”Lukijat saivat kirjoittaa mistä vain – asioista, joista he eivät olleet koskaan ennen puhuneet. Siinä huomasi, että ihmisistä ei voi koskaan nähdä ulospäin, mitä he ovat kokeneet”, Edosomwan kertoo.

”Ihmiset puhuivat elämänsä synkimmistä hetkistä, ja kirjoittamalla niistä he saivat painolastin pois harteiltaan.”

Kaiken tämän Seagullsin uusin pelaaja on tehnyt vain 28 vuodessa. Joukkueella on käsissään erityislaatuinen koripalloilija – ja ihminen.

Kuka?

Zena Edosomwan

Zona Edosomwan pelasi edellisellä kaudella Kanadan CEBL- ja NBLC-liigoissa.

  • Syntynyt vuoden 1993 joulukuussa Los Angelesissa (ikä 28 vuotta).

  • Koripalloilija Helsinki Seagullsissa.

  • Pelannut aiemmin Meksikon ja Kanadan liigoissa.

  • Valmistui vuonna 2017 Harvardin yliopistosta.

  • Pituus 206 cm, paino 111 kg.

  • Pelipaikaltaan laitahyökkääjä.

  • Pelinumero Seagullsissa: 1.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat