Robert Helenius ottelee viimeisiä matsejaan ja hänen takanaan ammottaa tyhjyys – Mikä on Suomen nyrkkeilyn kohtalo?

Suomalainen ammattinyrkkeily elää pieninä tapahtumina pitkin maakuntia, mutta isoja massoja se ei liikuta, kirjoittaa HS:n urheilutoimittaja Lotta Loikkanen.

Robert Helenius harjoitteli tammikuussa Ahvenanmaalla. Kun Nordic Nightmare panee hanskat naulaan joku päivä, voi suomalaisessa ammattinyrkkeilyssä olla hiljaista.

14.9. 12:16 | Päivitetty 14.9. 12:44

Suomen ammattinyrkkeilyn kruununjalokivi, tai oikeastaan sen ainoa jalokivi Robert Helenius on 38-vuotiaana uransa huipulla. Suomalaisiskijä kohtaa yhdysvaltalaisen Deontay Wilderin 15. lokakuuta New Yorkissa.

Wilder piti pitkään hallussaan WBC-liiton MM-vyötä, kunnes menetti sen Tyson Furylle vuonna 2020.

Wilderin ja Heleniuksen ottelun yllä ehti hetken jo leijua mahdollisuus MM-vyöstä, kun sen nykyinen haltija Fury arpoi, jäädäkö eläkkeelle vai ei.

Heleniuksen himoitsemaa MM-ottelua kohtaamisesta ei tullut, mutta ehkä ensi kerralla. Joka tapauksessa Heleniuksella on edessään elämänsä matsi, niin taloudellisesti kuin MM-haavetta ajatellen.

Ammattinyrkkeilyn raskas sarja on nyrkkeilyn kuninkuusluokka. Se että Ahvenanmaalta ylipäänsä lähdetään Amerikan isoihin kehiin, on merkittävä juttu.

Mutta kovin montaa ottelua Heleniuksen uralla ei enää ole jäljellä. Sen jälkeen suomalaisessa ammattinyrkkeilyssä ammottaa tyhjyys.

Koronavuodet kurittivat järjestäjiä ja söivät ottelijoiden motivaatiota. Edis Tatlin EM-ottelu siirtyi ja siirtyi, käsikin taisi välissä murtua.

Nyt ottelusuunnitelmista ei ole kuulunut mitään.

Viime aikoina useampikin ammattinyrkkeilytapahtuma on peruttu kangertelevan lipunmyynnin takia. Viimeisimpänä elokuinen Olavinlinna Boxing Night tiedotti peruuntumisesta taloudellisten epävarmuuksien vuoksi.

Kun ei ole kiinnostavia urheilijoita, eikä mainittavaa menestystä, niin ei kumma kyllä sitten yleisöäkään.

Suomalainen ammattinyrkkeily elää pieninä tapahtumina pitkin maakuntia, mutta isoja massoja se ei liikuta.

Osansa on myös liiton toiminnalla. Suomen Ammattinyrkkeilyliitto piti pitkään kiinni siitä ettei muiden kamppailulajien ammattiotteluita voi otella ammattinyrkkeilyn kanssa samoissa tapahtumissa. Samaan aikaan esimerkiksi vapaaottelu on kerännyt hyvin yleisöä.

Kymmenen vuotta sitten Helenius veti Hartwall-areenan täyteen, sittemmin moisista areenoista on voitu vain haaveilla.

Ennen ammattilaiseksi siirtymistään Heleniuksella oli mittava kokemus olympiatyylin nyrkkeilystä, jossa hän parhaimmillaan saavutti EM-hopeaa.

Siirryttyään ammattilaiseksi Helenius päätyi saksalaisen nyrkkeilykoneiston hampaisiin. Se ei ollut Heleniuksen kannalta hyvä ratkaisu, mutta opetti varmasti paljon.

Lopulta palaset loksahtivat kohdilleen Ahvenanmaalla. Siellä valmentaja Johan Lindström on pannut kuntoon Heleniuksen fysiikan ja manageri Markus Sundman huolehtinut talousasioista. Helenius on saanut keskittyä nyrkkeilyyn.

Tällä hetkellä Suomessa oleva ammattinyrkkeilyaines on toisenlaista. Ei ole juuri ottelijoita, joilla olisi takanaan pitkä olympiatyylin ura kansainvälisistä meriiteistä puhumattakaan.

Ei ole tunnettuja persoonia kuten Eva Wahlström tai Amin Asikainen.

Kun ei ole kiinnostavia urheilijoita, eikä mainittavaa menestystä, niin ei kumma kyllä sitten yleisöäkään.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat