IS: Käräjäoikeuden asiakirjat paljastavat venäläisten oligarkkien ja Teemu Selänteen juonineen Harry Harkimoa sivuun Jokereista

Jokerien venäläiset rahoittajat ja Teemu Selänne yrittivät syrjäyttää Hjallis Harkimon seuran omistajan paikalta vuonna 2015. Asia selviää käräjäoikeuden asiakirjoista. Selänne ei lopulta lähtenyt pakotelistalla olleiden oligarkkien rahoittamaan projektiin.

Teemu Selänne (vas.) ja Roman Rotenberg pitivät yhteisen tiedotustilaisuuden Kirkkonummen Långvikissa syksyllä 2014. Kaksikko kertoi tuolloin suunnitelmistaan rakentaa monitoimijäähalli ja perustaa Selänteen nimeä kantava akatemia jääkiekkojunioreille.

15.9. 11:12 | Päivitetty 15.9. 14:39

Venäläiset oligarkit ja Teemu Selänne yrittivät syrjäyttää Harry Harkimon Jokerien omistajan paikalta vuonna 2015, Ilta-Sanomat kertoo.

Asia selviää Selänteen ja media-alan yrittäjän Ari Mennanderin keskinäisiä talousriitoja käsittelevistä käräjäoikeuden asiakirjoista.

Mennander kertoi käräjäoikeudelle hankkeesta, jonka tarkoituksena oli pelata Harkimo sivuraiteelle ja junailla Selänne Jokerien omistajaksi.

Oikeus katsoi, että Mennanderilla oli Selänteen yhtiön TS Holding oy:n toimeksianto toimia neuvotteluissa konsulttina.

Omistajanvaihto oli tarkoitus toteuttaa salassa sekä Harkimolta että Jokerien general managerina eli urheilujohtajana tuolloin toimineelta Jari Kurrilta.

Salainen projekti käynnistyi Ari Mennanderin mukaan toukokuussa 2015 Långvikin kylpylässä Kirkkonummella pidetyssä kokouksessa.

Tapaamisessa olivat olleet hänen lisäkseen läsnä Selänteen ystävä, lääkäri Ismo Syvähuoko sekä Roman Rotenbergin omistaman Långvik Capital -yhtiön edustaja Martti Ahto.

Selänne ja Roman Rotenberg olivat vanhoja tuttuja. He olivat suunnitelleet aiemmin Kirkkonummelle monitoimihallia, jossa Selänne olisi järjestänyt jääkiekkokouluja.

Hartwall-areenan sekä 49 prosenttia Jokereista omistaneet Gennadi Timtšenko, Arkadi Rotenberg ja Boris Rotenberg olivat tuolloin Yhdysvaltain pakotelistalla, johon Roman Rotenberg lisättiin heinäkuussa 2015.

Arkadi Rotenberg oli projektin alkaessa myös EU:n pakotelistalla. Timtšenko ja Rotenbergit kuuluvat Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin.

Teemu Selänne ja Roman Rotenberg elokuussa 2014 Kirkkonummen Långvikissa.

Mennander kertoi oikeudelle, että Roman Rotenberg oli kertonut hänelle haluavansa neuvotella Harkimon vaihtamisesta Selänteeseen. Selänne oli ollut kiinnostunut asiasta.

Oikeudenkäynnissä todistajana olleen Selänteen ystävän Ismo Syvähuokon selvitys tuki käräjäoikeuden mukaan Mennanderin kertomusta.

Mennander järjesti Selänteen joulukuussa 2016 Moskovaan tapaamaan Rotenbergia ja Timtšenkoa ja neuvottelemaan yhteistyösopimuksesta. Matkalla ollut Kurri ei tiennyt neuvotteluista, mutta on vahvistanut Selänteen ja Mennanderin olleen Moskovassa.

Selänteestä ei lopulta tullut Jokerien omistajaa. Hän ei Ilta-Sanomien tietojen mukaan uskaltanut lähteä projektiin, jota pakotelistalla olleet venäläiset oligarkit rahoittivat.

Harkimo kertoi keväällä 2018 luopuvansa Jokerien omistajuudesta ”syksyyn mennessä”. Muutos tapahtui lopulta toukokuun 2019 lopussa. Tuolloin kerrottiin Jari Kurrin nousseen Jokerit Hockey Club oy:n ainoaksi omistajaksi.

Norilsk Nickel Harjavalta oy hankki 40 prosenttia Jokerit Hockey Club oy:n osakkeista jo seuraavan kuun aikana. Kurrilla oli järjestelyjen jälkeen 60 prosenttia osakkeista, mutta raha tuli yhä Venäjältä Nornickel-konsernin toimitusjohtajan ja pääomistajan, oligarkki Vladimir Potaninin taskusta.

Lue lisää: Oikeus määräsi Teemu Selänteen yhtiöt maksamaan Ari Mennanderille 63 000 euroa

Lue lisää: Yhdysvallat halusi Harry Harkimon pakotelistalle jo vuosia sitten, mutta sitten joku puuttui peliin – Kuka pelasti Harkimon?

Lue lisää: Miksi kaikki Putinin läheiset oligarkit eivät ole EU:n pakote­listalla? Myös Suomella on veto-oikeus nimiin

Lue lisää: Jokereille uusi suuromistaja ja toimitusjohtaja: rahoittajan taustalla venäläinen oligarkki

Lue lisää: Jari Kurri osti Jokerit kokonaan itselleen, venäläisomistajat ulos seurasta – Harkimo: ”Kaupassa saimme pakotelistalla olleet ihmiset pois”

Lue lisää: Kommentti: Harkimon hyppy Jokereista sivuun oli odotettu – Hän on varmasti tuntenut KHL:stä tulleen painostuksen, vaikka ei ole sitä myöntänyt

Lue lisää: Harry Harkimo aikoo luopua Jokerit-omistuksestaan syksyyn mennessä – tavoitteena on saada seuralle ”suomalainen koti”

Lue lisää: Hjallis Harkimo Ylen iltapäivässä: ”Jos venäläiset vetävät rahat pois, me pelaamme SM-liigaa”

Lue lisää: Harkimo halutaan syrjään Jokereista

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat