Santtu Raitala tietää, että pienikin ravivoitto voi saada jopa NBA:n supertähden sekaisin: ”Se on hauska kontrasti”

Santtu Raitala lähestyy jälleen Suomessa 300 ravivoiton rajaa. Sunnuntaina Suomen voitokkain ohjastaja ajaa kilpaa Roomassa. Mahdollisessa finaalissa tarjolla on muutaman viikon päästä 400 000 euron pääpalkinto.

Santtu Raitala pakkaamassa varusteitaan Vermon raviradalla.

18.9. 2:00 | Päivitetty 18.9. 15:48

Santtu Raitala oli viime vuoden voitokkain raviohjastaja koko Euroopassa.

Hän voitti 357 ravilähtöä ja ohjasti yli kaksi miljoonaa euroa palkintorahaa. Hänestä tuli vasta viides raviohjastaja Suomessa, joka on voittanut yli 300 lähtöä vuodessa.

Vuoden ohjastajaksi 30-vuotias Raitala on valittu kolmena vuonna peräkkäin (2019, 2020 ja 2021).

Neljäs titteli on tulossa tämän kauden päätteeksi, kun pihtiputaalainen johtaa selvästi vuoden ajajaliigaa. Maaginen 300 voiton raja on jälleen vain muutaman ykköspokaalin päässä.

Kotimaisen voittokulun vastapainoksi Raitala ajoi äskettäin uransa ensimmäisen kansainvälisen edustustehtävän. Hän sijoittui viidenneksi Belgiassa ajetuissa kaksipäiväisissä Euroopan mestaruuskisoissa.

Raitalan piti ajaa EM-kisoissa jo edellisvuosina, mutta koronapandemian takia arvokilpailut jäivät pitämättä.

EM-kisoihin kutsutaan kunkin ravimaan voitokkain ohjastaja, joten Raitala on Suomen todennäköinen edustaja myös ensi vuonna.

”Kyllä, jos kaikki menee normaalisti”, Raitala sanoo puhelimitse hevoskärryn rattailta kotonaan Pihtiputaalla.

Aamupäivällä Raitala hoiti kuntoaan tenniskentällä ja ajoi illaksi sadan kilometrin päähän perjantain iltaraveihin Ylivieskaan

Lauantaina Raitala ohjasti kymmenessä lähdössä Seinäjoella, joten 300 voiton raja lähestyy lähestymistään.

”Ei taida mennä vielä tänä viikonloppuna, mutta lähiaikoina.”

Sunnuntaina Raitala matkustaa Roomaan, jossa hän ajaa yhden lähdön Italian derbykarsinnassa kolmivuotiaiden ikäluokkakilpailussa.

Capannellen radalla Raitala ohjastaa Italiassa syntynyttä Dea Grif -tammaa, jolla hän voitti miljoonan kruunun (noin 94 000 euroa) E3-finaalin elokuussa Ruotsissa.

Italian derbykarsinnan voittaja kuittaa 22 000 euroa, mutta muutaman viikon päästä ajettavassa finaalissa ykköspalkinto on muhkea 400 000 euroa.

Roomaan Raitalan kutsui ohjastajaksi Dea Grifin valmentaja Jerry Riordan, joka on syntynyt Yhdysvalloissa, mutta päätyi Italian kautta Ruotsiin.

”Oma palkkio riippuu menestyksestä. Ulkomaan kisamatkat ovat kultturelleja reissuja, joista saa enemmän kokemusta kuin palkkaa. On mielenkiintoista ajaa uudessa maassa tuntemattomia ihmisiä vastaan”, Raitala sanoo.

EM-kilpailuissa mukana oli varsin eksoottisia ravimaita, kun maltalainen Rodney Gatt oli toinen ja serbialainen Miodrag Pantic neljäs. Euroopan mestaruuden voitti italialainen Alessandro Gocciadoro.

Belgiassa Raitala ja Pantic jännittivät yhdessä Saksassa pelattavia koripallon EM-kisoja. Serbia voitti alkulohkossa Suomen (100–70), mutta hävisi neljännesvälierässä Italialla (86–94).

”Se oli yllätys”, paljon muutakin urheilua seuraava Raitala sanoo.

Serbian EM-koripallojoukkueen sentteri Nikola Jokić on innokas ravimies. Hän pelaa NBA-liigaa Denver Nuggetsissa ja omistaa ison ravitallin Serbiassa.

”Hän tienaa NBA:ssa miljoonia, mutta on todella riemuissaan, jos hänen tallinsa hevonen voittaa 500 euron ravipalkinnon. Se on hauska kontrasti”, Raitala sanoo.

Tongeresin EM-raviradalla ajettiin seitsemän osalähtöä. Parhaassa lähdössään Raitala ohjasti hevosensa toiseksi. Ajettavat hevoset arvottiin.

”Arvonta tasoittaa puntteja. Sain viimeiseen lähtöön vaisun hevosen, jonka edellisestä lähdöstä oli aikaa vuosi. Minulla ei ollut enää mahdollisuuksia parantaa sijoitusta, kun kaikki lähdöt laskettiin”, Raitala kertoo arpapelistä.

”Toisaalta ensimmäinen hevonen saavutti paremman sijoituksen kuin siltä pystyi ennakkoon odottamaan.”

EM-kisojen kolme parasta saivat varman paikan ensi vuonna ajettaviin ohjastajien MM-kilpailuihin.

Raitalan suunnitelmissa ei ole siirtyä ajamaan hevosia pysyvästi ulkomaille. Suomen raveissa riittää yhä mielenkiintoa.

Kesällä Raitala voitti muun muussa Evartilla ravikuninkuuden.

”Suomessa on mukava tehdä töitä. Yksittäisille ulkomaan reissuille lähden mielelläni. Se tuo vaihtelua ja antaa paljon.”

Raitala on paitsi voitokas myös rikkeetön ohjastaja. Hän on ajanut ilman ajotaparikkeitä yli 7  000 ravilähtöä. Maaliskuun alusta hevosen käskeminen kiellettiin Ruotsin tavoin myös Suomessa.

”Koko valjakon tulee olla yhtä ja kunnioittaa toinen toistaan, mutta jokainen putki katkeaa yleensä joskus.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat